„Dacă tot sunt semne că ne aflăm aproape de vârful valului 5-Omicron, e momentul să ne mutăm atenția asupra a ceea ce vine după (cele aproape 9,000 de cazuri noi de azi în București nu sunt de bun augur) .
Din păcate ceea ce ar fi trebuit să vină peste 6 luni este deja aici și este o versiune a variantei Omicron. Este deci necesar să facem puțină recapitulare”, avertizează medicul Ocravian Jurma.
Trei sub-variante de OMICRON identificate în România
El spune că Omicron este numele variantei VOC „standard” B.1.1.529 (21M, dar cp aceasta este de fapt o familie de variante care icnlude, pe lângă tulpina standard „și alte 4 versiuni ale acesteia”.
„În România săptămâna trecută au fost secvențiate 3 versiuni ale Omicron:
BA.1 cu o pondere în România de aproximativ 70%.
BA.1.1 cu o pondere în România de aproximativ 20%.
BA.2 cu o pondere în România de aproximativ 1.5%”, notează Octavian Jurma.
Dintre acestea, spune cercetătorul, una este mai îngrijorătoare, pentru că infectează foarte ușor, mai ales persoanele nevaccinate sau fără booster, dă forme mai severe la copii și, în plus, are capacitatea de a reinfecta persoanele care au făcut deja boala COVID din cauza unri infecții cu OMICRON. Iată explicația mecanimului care o face mai periculoasă:
„BA2 are în comun 32 de mutații cu BA1 dar are și 28 de mutații unice. Astfel diferența dintre BA2 și BA1 este mai mare decât diferența dintre Delta și Gama, Beta sau Alpha.
Majoritatea mutațiilor BA2 nu sunt în zona RBD a proteinei Spike (zona care se leagă de receptorul ACE-2) care este țintă anticorpilor neutralizanti (NAb), ci în zona non-RBD și ORF1ab. Diferența mică între zonele RBD a celor două versiuni explică de ce vaccinul rămâne la fel de eficient și față de BA2.
Mutațiile din zona non-RBD pot avea un rol în evaziunea față imunitatea mediată umoral (prin anticorpi) de celulele B, iar cele din ORF1ab țintesc evaziunea față de imunitatea mediată celular de celulele T (CD4 și CD8, vezi tabelul din imagine).
Aceste diferențe mari fac că BA2 să poată reinfecta cu ușurință mai ales persoanele nevaccinate sau fără booster.
Imunitatea mediată celular este foarte bună la copii și este motivul primar pentru care COVID-19 a fost foarte blând cu copiii inițial. Evaziunea crescută față de imunitatea mediată celular explică de ce Omicron produce mult mai multe spitalizări în rândul copiilor decât variantele precedente și sugerează o capacitate crescută de supresie/evitare a sistemului imunitar și în adulți.
Aceste caracteristici genetice ale Omicron pot explică o parțial persistența curbei de decese neobișnuit de lungă după ieșirea din valul pandemic Omicron.
Motivele principale de îngrijorare legate de BA.2 sunt posibilitatea de a produce forme ceva mai severe de boală la copii și abilitatea să crescută de a reinfecta persoane trecute inclusiv prin Omicron.
De altfel imunitatea după Omicron este aparent mai bună față de Delta decât față de Omicron, deci te poți reinfecta mai ușor cu BA2 decât cu Delta după BA1.
Copil+nevaccinat este deci un risc mai mare de infectare/reinfectare cu BA2 decât copil+vaccinat.
Negaționiștii și antivacciniștii vând intens Omicron că "vaccin natural" dar adesea reinfectarea este la fel de gravă sau mai gravă decât infectarea.
Alegând „vaccinul Omicron" de la antivaccinisti, riscați să va alegeți și cu copilul în spital și cu risc de long-covid și cu imunitate mai proastă față de o nouă reinfectare. Cel mai bine e să mergeți la centrul de vaccinare cu cei mici și să aveți o discuție rațională cu medicii de acolo care știu cel mai bine să va sfătuiască”, avertizează Ocravian Jurma.
El spune și că atunci când vorbim de familia Omicron, care a venit la pachet inclusiv cu roata de rezervă, ar trebui „să renunțăm la formula „mult mai blândă” și să rămânem la „mai puțin severă". Pandemia are deja tot ce îi trebuie să ne reinfecteze de 3 ori pe an de acum încolo și dacă se hotărăște să devină totuși mult mai blanda e milostenia Providenței nu meritul nostru”, a scris cercetătorul pe pagina sa de Facebook.
El spune că trebuie să vaccinăm incusiv copiii dacă vrem cu adevărat să îi protejăm și c ă boosterul este foarfte important.
„Meritul nostru este să folosim până atunci instrumentul de imblanzire numit vaccin, care este disponibil inclusiv pentru copii.
În cazul Omicron, boosterul oferă o protecție mult mai bună decât infectarea sau decât schemă cu 1 sau 2 doze.
Dacă ai cea mai vagă idee ce înseamnă infectarea cu un virus sistemic care are abilitatea de suprimă răspunsul imun ți-ai vaccina mâine și pisica dacă ai putea (da și pisicile se îmbolnăvesc de COVID19 de la oameni).
Va spun de pe acum și voi mai reveni, sunt tot mai multe estimări că long-covid este o problema mult mai mare decât acut-covid (care a băgat deja 100,000 de români în mormânt).
Politică asta de infectare în masă trebuie să înceteze nu doar în România, ci și în țările care încep să ne calce pe urme și să fie înlocuită cu o politică de vaccinare-plus.
În privința sănătății publice, România are o politică de vaccinare-minus așa încât nu contează recomandarea experților din afară.
În cazul sănătății noastre individuale, vaccinare-plus înseamnă vaccin+masca+distanțare până ieșim din val (aprilie?).
Partea bună este că vaccinul ajută atât la reducerea semnificativă a riscului de long-covid cât și cu reducerea simptomelor în cazul celor care au deja long-covid (în cazul în care simptomele se datorează unei infecții cronice cu SARS-CoV-2)”, a conchis Octavian Jurma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.