Jun13296, noua terapie antivirală orală cu eficiență crescută împotriva variantelor rezistente ale SARS-CoV-2

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@ Salarart
covid - FOTO: Freepik@ Salarart

Un nou medicament antiviral oral oferă o protecție semnificativă împotriva COVID-19, depășind limitările tratamentelor existente și având un impact mai mic asupra interacțiunilor medicamentoase. În plus, reduce încărcătura virală din plămâni.

Vezi și: Impactul pe termen lung al alcoolului asupra creierului. Provoacă declin cognitiv

Un nou antiviral COVID-19 ar putea depăși limitele Paxlovid. O echipă de cercetători de la Rutgers Health a dezvoltat un nou medicament antiviral oral pentru COVID-19, numit Jun13296, care ar putea depăși limitările Paxlovid, cel mai prescris tratament oral împotriva virusului SARS-CoV-2.

Medicamentul a fost conceput pentru a acționa asupra unei proteine virale diferite față de Paxlovid și nu necesită administrare în combinație cu ritonavir, ceea ce îi conferă un avantaj important în ceea ce privește interacțiunile medicamentoase.

O eficiență crescută la doze mai mici

Studiile pe animale au arătat că Jun13296 oferă o protecție de 90% la doar o treime din doza necesară pentru primul compus dezvoltat de echipă.

"Acest nou compus este mai puternic decât prima noastră variantă. Inhibitorul nostru de generație a doua oferă o protecție de 90% la doar o treime din doza inițială și reduce semnificativ încărcătura virală din plămâni", a declarat Jun Wang, autor principal al studiului publicat în Nature Communications și profesor la Rutgers University, potrivit studiului publicat în revista Nature Communications.

Jun13296, noua terapie antivirală orală cu eficiență crescută împotriva variantelor rezistente ale SARS-CoV-2 - FOTO: Freepik@Furrukh

Un avantaj major: eliminarea efectelor secundare cauzate de interacțiunile medicamentoase

Una dintre principalele limitări ale Paxlovid este riscul ridicat de interacțiuni medicamentoase, care poate exclude din tratament persoanele aflate în categoriile de risc.

"Majoritatea pacienților cu risc ridicat de complicații cauzate de COVID-19 iau deja medicamente pentru afecțiuni precum hipertensiunea sau diabetul. Un procent mare dintre aceștia nu poate lua Paxlovid din cauza interacțiunilor medicamentoase", a explicat Wang.

Vezi și: Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați

Testele de laborator confirmă eficiența împotriva variantelor rezistente

Jun13296 a fost testat pe variante ale virusului care au dezvoltat rezistență la Paxlovid, iar rezultatele au fost promițătoare.

"Avem date care confirmă că inhibitorul nostru PLpro rămâne eficient împotriva tuturor variantelor pe care le-am testat", a precizat Wang.

Într-un experiment realizat în laboratorul profesorului Xufang Deng de la Oklahoma State University, șoarecii infectați cu SARS-CoV-2 au avut o rată de supraviețuire de 90% după un tratament de cinci zile cu Jun13296, comparativ cu 40% pentru cei care au primit primul compus Jun12682 și 0% pentru cei netratați.

Perspective pentru studiile clinice

Pentru ca Jun13296 să ajungă la pacienți, medicamentul trebuie să parcurgă mai multe etape de testare și aprobare. Costurile acestor procese sunt însă un obstacol major.

"Pentru a avansa către studiile clinice și pentru a obține aprobarea FDA, este nevoie de zeci de milioane de dolari – o sumă mult peste ceea ce putem obține într-un laborator academic", a explicat Wang.

Echipa sa caută parteneriate cu companii farmaceutice sau organizații non-profit pentru a susține dezvoltarea medicamentului.

Vezi și: Secretul longevității, dezvăluit de un profesor de la Harvard. Regula micului dejun care întoarce timpul

Importanța unei alternative pentru viitoarele pandemii

COVID-19 continuă să evolueze, iar apariția unor noi variante rezistente subliniază necesitatea unor tratamente variate.

"Având mai multe opțiuni de tratament, suntem mai bine pregătiți pentru viitoare epidemii sau pandemii. Chiar dacă nu va fi comercializat imediat, dacă finalizăm studiile clinice timpurii, putem reduce timpul necesar pentru aprobare în cazul unei noi crize sanitare", a spus Wang.

Metodele dezvoltate de echipa de cercetători de la Rutgers Health sunt aplicabile și în combaterea altor boli infecțioase, inclusiv gripa și enterovirusurile, ceea ce deschide perspective promițătoare pentru viitorul medicinei antivirale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel