Jocuri de masă – setul detaliat de reguli pentru remi

DCMedical Team |
Data publicării:

Unii oameni văd în jocul remi o oportunitate excelentă de a se distra cu prietenii.

Există însă și jucători înrăiți, care văd în acest joc ocazia ideală pentru competiție, strategie, creativitate și câștig. Desigur, acești jucători cunosc toate regulile și își dezvoltă constant noi strategii. Jucătorii mai lejeri, pe de altă parte, se adaptează în funcție de context, uneori introducând reguli proprii, modificări ale celor reale sau chiar unele inventate pe de-a întregul. Este o metodă eficientă de a condimenta jocul atunci când joci cu același grup de oameni. Totuși, acest obicei tinde să distorsioneze adevăratul joc. Haideți să vedem care sunt adevăratele reguli remi!

Punctaj

Acesta este un tip de joc care se joacă pe punctaj. Punctajul are diverse roluri pe care le vom explica în următoarele rânduri. Avem în primul rând punctajul pieselor. Piesele care prezintă pe ele numerele de la 2 la 9 valorează 5 puncte. Începând cu piesa numărul 10, până la piesa numărul 13 inclusiv, acestea valorează 10 puncte. Până aici, simplu și ușor de înțeles.

Lucrurile se complică puțin la piesa cu numărul 1. Este important să nu uitați că la finalul rundei, când se calculează scorul jucătorilor, ea va valora 25 de puncte. Totuși, atunci când se etalează ea poate valora 5, 10 sau 25 de puncte. Dacă este sub forma unei suite și plasată înainte de 2-3-4 etc. ea valorează 5 puncte. Cele 10 puncte se acordă în contextul suitei de tip 12-13-1 iar cele 25 de puncte dacă se etalează 3 de 1 în culori diferite.

Cele două piese Joker pot fi folosite în orice combinație. Acestea valorează 50 de puncte fiecare. Punctajul pieselor este important atât la prima etalare, cât și la final, pentru a determina câștigătorul.

Prima tură

Prima tură este probabil cea mai grea pentru jucătorii cei noi sau pentru cei care nu au mai jucat de mult timp. În mijlocul mesei vor exista grămezi de câte șapte piese, iar ele vor fi plasate una lângă alta. Va exista o piesă în plus care va fi utilizată pentru a număra aceste grămezi conform numărului indicat de piesa extra.

Atunci când se ajunge la grămada indicată, piesa de sus se va muta pe grămada ce îi urmează. Această grămadă, formată din 8 piese, va fi oferită prima unui jucător. Se distribuie pe urmă câte două grămezi jucătorilor.

După cum se poate observa, va exista un jucător cu o piesă în plus pe tablă. Ei bine, acest jucător va fi primul care va lăsa jos o carte, fără să extragă alta din grămezile rămase în mijlocul mesei.

Ceilalți jucători vor lua de asemenea câte o piesă, pe rând, urmând să și lase o piesă jos, tot pe rând. Aceste piese vor fi așezate în forma unui șir, jucătorii având în următoarele ture posibilitatea de a se ajuta de acestea. Este important să rețineți că prima piesă din șir nu va putea fi extrasă.

Reguli

Dacă în prima tură nimeni nu are voie să etaleze, din a doua tură se pare că începe distracția. Prima etalare a fiecărui jucător trebuie să conțină atât o suită cât și o terță, cu o valoare totală minimă de 45 de puncte. Jocul se va continua, formând formațiuni datorate pieselor extrase din grămezile rămase sau din șirul de piese lăsate jos.

Mare atenție totuși la acest șir. Dacă un jucător alege să extragă o piesă din acesta, trebuie să ia împreună cu aceasta și restul pieselor lăsate jos în fața ei. Jokerul poate fi folosit pentru a fura piesa altui jucător odată ce acesta a etalat-o deja într-o formațiunea. Practic, jokerul poate înlocui orice piesă, însă jucătorul care fură piesa trebuie să o și folosească într-o formațiune existentă sau etalare în aceeași tură.

Anumiți jucători preferă să joace remi pe tablă, ceea ce înseamnă că își vor etala toate formațiunile în tura finală. Acesta are aceleași reguli, însă atunci când decide să etaleze este obligat să aibă o terță. Jocul se apropie de sfârșit când un jucător mai are 3 piese pe tablă, fapt care trebuie anunțat.

Atunci când se ajunge la o singură piesă, runda de joc este închisă. În acel moment se începe calcularea punctajelor și se scad din acestea valoarea pieselor cu care au rămas pe tablă. Un bonus de 50 de puncte se acordă celui care a reușit să păstreze piesa ”atu” pe tablă. De același bonus va beneficia și jucătorul care a închis runda. 

Concluzie

Ideea de bază este de a acumula cât mai multe puncte, iar la sfârșit de a rămâne cu cât mai puține piese pe tablă, pentru a pierde cât mai puține. În acest joc, este periculos să fi mult prea precaut, pentru că te poți trezi că runda s-a încheiat și ai rămas cu majoritatea pieselor pe tablă. Există anumite reguli de bază clare și ușor de înțeles.

Totuși, jocul remi prezintă și reguli mai nuanțate, care trebuie reîmprospătate în memorie pentru a putea dezvolta strategii și juca eficient. Aceste nuanțe se învață cel mai bine prin exercițiu, adică prin joc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel