Riscul de diabet, diferit în funcție de etnie

Angela Sabău |
Data publicării:
Pacienții pot fi monitorizati Foto: pixabay.com
Pacienții pot fi monitorizati Foto: pixabay.com

Riscul de diabet pare să fie diferit în funcție de etnie. La japonezii care trăiesc în America, de exemplu, riscul e de două ori mai mare decât la nativii americani.

Un nou studiu a descoperit că adulții japonezo-americani care nu sunt obezi au o prevalență de aproximativ două ori mai mare a diabetului decât americanii care nu sunt  obezi, care nu sunt hispanici albi (8,0% față de 4,5%). Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Victoria, Universitatea din Toronto și de la Universitatea din Albany, SUNY.

„În acest studiu efectuat la adulți neobezi, japonezii americani au avut de două ori mai mare riscul de diabet, comparativ cu albii non-hispanici, iar această diferență a rămas chiar și după ce au fost făcute ajustări pentru factorii de risc cunoscuți ai diabetului, inclusiv vârsta, sexul, venitul, educația și obiceiurile privind sănătatea”, a declarat autorul principal Karen Kobayashi, asociat cercetare la Facultatea de Științe Sociale, profesor la catedra de sociologie și o filială de cercetare la Aging and Lifelong Health at the University of Victoria.

„Printre americanii japonezi non-obezi, respondenții mai tineri, cei care n uau fumat niciodată și cei cu un nivel de pregătire postliceal au avut un risc mai mic să aibă diabet. Cei născuți în străinătate aveau o prevalență comparabilă a diabetului cu japonezii-americani născuți în Statele Unite. În contrast cu așteptările noastre, sexul, starea de sărăcie și exercițiul fizic nu au fost asociate cu prevalența diabetului, odată ce vârsta a fost luată în considerare”, a declarat co-autorul Keith Tsz-Kit Chan, profesor asistent, Școala de asistență socială, Universitatea din Albany, SUNY.

Vârsta, cel mai mare factor de risc

"Vârsta mai înaintată a fost un factor de risc deosebit de puternic pentru diabet. Un sfert din americanii japonezi non-obezi în vârstă de peste 80 de ani aveau diabet", a declarat co-autorul Adity Roy, absolvent al Universității din Toronto.

"Întrucât două treimi din japonezii-americani cu diabet zaharat nu au fost obezi, este clar că e importan ca medicii de familie și alți profesioniști din domeniul sănătății să cheme în mod regulat pacienții japonezi-americani la cabinet pentru analize privind diabetul, chiar dacă nu au un exces de greutate și nu au niciun factor de risc cunoscut pentru diabet”, a declarat profesoara  Sandra Rotman, de la University of Toronto's Factor-Inwentash Faculty of Social Work and Director of the Institute for Life Course & Aging.

Studiul a examinat un eșantion reprezentativ de californieni care locuiesc în comunitate în vârstă de peste 18 ani, din șapte valuri combinate din California Health Interview Survey (CHIS), realizat între 2007 și 2016. Eșantionul de studiu a fost limitat la japonezii americani (2.295 persoane) și non- albii hispanici (119.651 persoane) care nu au fost obezi, definiți ca având un indice de masă corporală (IMC) sub 30.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel