Studiile de laborator arată că izolarea socială duce la o dezvoltare atipică a cortexului prefrontal și influențează comportamentul la vârsta adultă, potrivit unei noi cercetări publicate în eNeuro. Studiile au fost făcute pe creierele șoarecilor.
Aceste descoperiri arată cum izolarea socială ar putea duce la o dependență excesivă de diferite obiceiuri comportamentale, repetitive care sunt asociate cu dependența și obezitatea.
Creierul adult este în mare parte format în perioada adolescenței, când unele conexiuni între celulele creierului sunt solidificate și altele sunt eliminate. Cercetările anterioare au stabilit un rol important pentru experiența socială în această dezvoltare.
Izolarea socială afectează creierul
Pentru a investiga consecințele neurocomportamentale pe termen lung ale izolării sociale, Hinton și colaboratorii au crescut șoareci singuri în perioada adolescenței și i-au reintrodus într-un mediu social la vârsta adultă.
Cercetătorii au identificat o perioadă critică, în care izolarea socială a afectat creierul adultului și comportamentul și au legat aceste efecte de excesul dendritelor în coloana vertebrală.
Intervențiile terapeutice care vizează rafinarea creierului în adolescență pot reprezenta, așadar, o direcție promițătoare pentru cercetările viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.