Îți clătești gura după ce te-ai spălat pe dinți? Află că ai eliminat fluorul care poate proteja dinții. Cei mai mulți dintre noi am avut aceeași rutină pentru a ne spăla pe dinți de când eram mici și am învățat pentru prima dată obiceiul: periat, scuipat, clătire.
Dar chiar dacă este firesc să ai o dorință puternică de a-ți clăti gura cu apă după periaj, nu este întotdeauna recomandat. Paştele de dinţi care conţin fluor şi alte ingrediente menite să îţi întărească smalțul dinţilor ar putea avea nevoie de timp suplimentar pentru a adera pe suprafaţa dinţilor pentru ca tu să obţii beneficiul lor deplin.
Vezi și: Durerea de talpă, metatarsalgia, cauze și tratament. Cum influențează încălțămintea
Ar trebui să clătiți după periaj?
Fluorul este un mineral care ajută la prevenirea cariilor dentare, printre alte beneficii. Urme de fluor se găsesc în mod natural în unele dintre alimentele pe care le mănânci, dar este, de asemenea, adăugat la apă potabilă și produse de sănătate orală pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății dentare.
Fluorul îţi ajută dinții cel mai mult atunci când este aplicat direct pe dinţi. Fluorul care rămâne pus pe dinți timp de câteva minute oferă cel mai mare beneficiu.
Unele produse dentare conţin concentraţii de fluor mai mari decât cele recomandate pentru a le ingera în fiecare zi. Deci, strategia de clătire a gurii după periaj a devenit o practică obișnuită ca o modalitate de a preveni o ingerare a unei cantități semnificative de fluor.
Există, de asemenea, dorința foarte reală de a dori să înlocuiți gustul puternic, mentolat al pastei de dinți din gură cu ceva neutru, cum ar fi apă. Clătirea gustului din gură după periaj este uneori doar împlinirea nevoii corpului de a scăpa de gust.
Din păcate, atunci când clătiți imediat după periaj, ștergeți o mulțime de beneficii ale aplicării fluorului pe dinți.
Unii experți, inclusiv Fundația pentru Sănătate Orală din Marea Britanie, recomandă acum să scuipați orice exces de salivă sau pastă de dinți după ce ați terminat periajul, spre deosebire de clătirea dinților, potrivit Healthline.
Lăsați fluorul pe dinți și încercați să evitați să mâncați sau să beți timp de 10 minute sau mai mult după ce faceți periajul.
Potrivit American Dental Association, tratamentele profesionale cu fluor la cabinetul stomatologic - care sunt concentrații mai mari de fluor decât pasta de dinți - sunt aplicate timp de câteva minute, iar apoi vi se poate cere să nu clătiți, să mâncați sau să beți timp de cel puțin 30 de minute după aceea. Asta pentru ca fluorul să poată rămâne pe dinți.
Când periați acasă, poate doriți să așteptați, de asemenea, înainte de a clăti pentru a maximiza efectul benefic de combatere a cavității fluorului.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă urinezi la duș. Pericolul uriaș la care te expui și ce boli riști
Riscuri potențiale de a nu clăti după periajul dinților
În general, este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor să omită pasul de clătire după ce s-au spălat pe dinți. Cu toate acestea, există unele efecte secundare de luat în considerare
Nu se recomandă ingerarea unei cantități mari din orice produs dentar cu fluor. Ingerarea de prea mult fluor poate duce la:
- Greață
- Diaree
- Dureri abdominale
Cu toate acestea, aceste reacții adverse sunt extrem de rare atunci când se utilizează doar o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre. Aceste reacții adverse se întâmplă, de obicei, numai atunci când copiii ingerează cantități mari de produse cu fluor destinate adulților sau dacă produsele cu fluor destinate utilizării în cabinetul dentistului sunt utilizate necorespunzător.
Ar fi foarte dificil pentru un adult sănătos să sufere o intoxicație cu fluor doar prin înghițirea unei cantități mici de pastă de dinți.
Vezi și: Combate rapid insomniile. Zece sfaturi care funcționează
Fluorul și copii
Asociația Dentară Americană recomandă acum copiilor cu vârsta sub 3 ani să poată folosi și pastă de dinți cu fluor imediat ce le iasă primul dinte. Cu toate acestea, părinții unui copil ar trebui să aplice doar o cantitate cât o boabă de orez de pastă de dinți fluorurată pe periuța de dinți, iar copilul trebuie să se clătească imediat după periaj.
Ața dentară
Cealaltă piesă confuză a acestui lucru este întrebarea de ață. Îndrumările actuale recomandă să vă clătiți întotdeauna gura după folosirea aței dentare pentru a alunga bacteriile și plăcile libere care ar putea fi lăsate în gură.
Un mic studiu din 2018 al studenților la stomatologie a arătat că folosirea aței dentare înainte de periaj ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme. Participanţii la studiu care au folosit ața dentară înainte de periaj au păstrat o concentraţie mai mare de fluor după rutina zilnică.
Cât timp ar trebui să așteptați să utilizați apa de gură după periaj
Apa de gură, cunoscută şi sub numele de clătire orală, este un alt produs de igienă dentară. Apa de gură este de obicei folosită pentru a vă împrospăta respirația, iar majoritatea formulelor conțin alcool.
Anumite formule de apa de gura pot fi folosite pentru a întări smalțul dinţilor şi pentru a preveni cariile. Spre deosebire de periaj, majoritatea cadrelor medicale stomatologice văd apa de gură ca pe un pas opțional pentru o protecție suplimentară.
Dacă aplicați apă de gură fără fluor imediat după periaj cu pastă de dinți cu fluor, ați putea clăti fluorul de pe smalțul dinților, ceea ce ar face mai mult rău decât bine. Cu toate acestea, dacă utilizați o apă de gură care conține ingrediente de construire a smalțului, cum ar fi fluorul, aceasta poate ajuta la menținerea nivelurilor de fluor ridicate în gură după periaj.
Cu toate acestea, pentru a fi în siguranță, poate doriți să așteptați aproximativ 20 de minute după periajul dinților pentru a utiliza o clătire orală, mai ales dacă conține alcool sau nu conține fluor.
Sărind peste o clătire după ce periați și doar scuipați pasta de dinți este mai bine, deoarece lasă un strat de fluor pe dinți pentru a ajuta la protejarea împotriva cariilor. Cu toate acestea, clătirea poate fi utilă pentru a scăpa de placa bacteriană după folosirea aței dentare, pentru a elimina gustul pastei de dinți din gură și pentru a vă împiedica să înghițiți prea mult fluor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.