Îți cade părul la duș, iar scurgerea este înfundată din cauza părului? Sunt mai multe motive care pot duce la acest lucru. Vestea bună este că, chiar dacă simți că grămada de păr din cada de duș arată super-dimensionat, părul care cade la duș este absolut normal – toată lumea, indiferent de sex, pierde din podoapa capilară atunci când se spală.
Etapele creșterii părului
Există mai multe faze de creștere a părului. O cercetare din 2017 a arătat că aceste faze includ următoarele faze:
Anagen. Aproximativ 85% până la 90% din păr se află în această fază de creștere activă la un moment dat.
Catagen. Aproximativ 10% din păr se află în această fază de creștere degenerativă la un moment dat.
Telogen. Aproximativ 5% până la 10% din păr se află în această fază de repaus la un moment dat, potrivit Healthline.
O analiză a cercetării din 2018 a arătat că atunci când aceste faze sunt în echilibrul lor normal, persoana medie pierde aproximativ 100 de fire de păr pe zi. Îți pierzi părul în timpul fazei telogene. Dacă fazele devin dezechilibrate și mai mult păr intră în faza telogenă, este posibil să observați o pierdere mai frecventă a părului.
Vezi și: Somnolența excesivă, hipersomia, cauze. Cum ne afectează rutina zilnică
Factori suplimentari care duc la căderea părului în timpul dușului
Este de înțeles că este dificil să te întorci la duș și să numeri fiecare fir de păr care au căzut. Deci, înainte de a vă face griji cu privire la căderea părului, luați în considerare câțiva factori:
Grosimea părului. Parul gros are de obicei un număr mai mare de fire de păr în general. Proporțional, este posibil să pierdeți mai mult păr pentru că aveți mai multă podoabă capilară.
Când ai făcut ultima dată un duș. Părul cade adesea la duș pentru că îți stimulezi scalpul atunci când îți șamponezi părul. Firele de păr care erau deja destinate să cadă primesc ghiontul de care au nevoie de la șamponare. Dacă au trecut câteva zile de la ultimul duș, este posibil să observați mai multe fire de păr care cad.
Când ultima dată ți-ai periat cu adevărat părul. Acesta este un principiu similar cu acela când faci duș. Pieptănarea și periajul părului, împreună cu dușul, sunt cele două evenimente în care este cel mai probabil să observi căderea părului.
Dușul este, de obicei, locul în care observi că părul iese cel mai mult.
De ce cade părul în timpul dușului
Dacă simți că aglomerările de păr pe care le vezi la duș sunt mai mari decât de obicei – sau, de asemenea, ies în cantități mari pe peria de păr – ar trebui să iei în considerare mai întâi eventualele cauze care stau la baza acestora.
Stresul
Potrivit unei analize de cercetare din 2017, o creștere a aglomerărilor de păr din cădița de duș se datorează adesea efluviului telogen. Această afecțiune apare atunci când mai multe fire de păr sunt în faza telogenă și, astfel, cad mai ușor.
Aceeași recenzie de cercetare de mai sus a arătat că cel mai frecvent declanșator este ceva ce mulți oameni știu bine: stresul. Stresul poate fi fizic (cum ar fi după o boală sau o pierdere în greutate) sau emoțional.
Când căderea părului devine o problemă medicală
Dacă nu simțiți că stresul ar putea fi cauza de bază sau încă nu sunteți sigur, poate fi timpul să vă sunați medicul. Un simptom care ar putea indica necesitatea de a apela medicul dumneavoastră este modelul de cădere al părului.
Când vă confruntați cu efluviu telogen, caderea parului este, de obicei, foarte frecventă. Dacă căderea părului este profundă, s-ar putea să simți că părul tău se subțiază semnificativ.
Căderea părului din cauza altor afecțiuni, cum ar fi alopecia areata, cauzează de obicei căderea părului neuniform. Aceasta este o cauză diferită, dar tratabilă, care stă la baza căderii părului.
Prevenirea căderii părului la duș
- Combaterea stresului
- Găsirea unor modalități de relaxare poate ajuta la combaterea stresului, care este cunoscut a fi o cauză a căderii părului.
Exemplele ar putea include:
- Mai mult somn
- Exerciții fizice
- Meditație
- Pauze zilnice
Abordarea sursei de stres
În timp ce acest lucru nu este întotdeauna posibil, aruncați o privire la ceea ce cauzează stresul. Poate că îți asumi prea multe proiecte în afara locului de muncă sau ai un prieten sau un membru al familiei care îți cere prea mult.
Atunci când este posibil, diminuarea sau eliminarea sursei de stres poate ajuta la rezolvarea căderii părului și te poate face sa te simți mai bine în general. Discutați cu angajatorul sau cu persoanele care vă sunt apropiate despre modul în care v-ar putea ajuta.
Vezi și: Tusea de dimineață, cauze. Ce trebuie să știi și când devine o urgență medicală
Schimbarea dietei
Corpul tău are nevoie de o serie de vitamine și minerale pentru a crește părul. Acestea includ:
- vitamina A
- vitamina D
- fier
- seleniu
- zinc
- alți nutrienți
În timp ce vitaminele sunt disponibile, de multe ori cel mai bun mod de a încorpora aceste este de a adăuga mai multe alimente nutritive la dieta ta.
Fructele și legumele colorate sunt surse excelente de nutrienți. Faceți un efort pentru a adăuga una până la două pe zi și, în mod ideal, vă puteți îmbunătăți sănătatea părului.
Vezi și: Analizele de sânge, necesare. La cât timp trebuie făcute
Ai grijă blândă de părul tău
Stilul termic, obiceiurile dure de periaj sau substanțele chimice puternice folosite pe păr pot crește rata de pierdere a părului din cauza ruperii.
Luarea de măsuri, cum ar fi trecerea la un șampon blând, permițând părului să se usuce la aer după baie sau abținerea de la a purta coafuri foarte strânse poate ajuta la reducerea cantității de păr care cade mai târziu în duș.
Contează frecvența dușului?
Există unele dezbateri asupra faptului că a vă spăla mai rar pe păr ar putea opri căderea acestuia.
Dacă folosești apă super-fierbinte sau produse iritante pentru păr la duș, dușurile mai puține ar putea reduce probabil căderea părului.
Căderea părului la duș, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare - este doar locul în care este cel mai probabil să observați că vă pierdeți din podoaba capilară. Acest lucru este valabil pentru bărbați și femei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.