ISU Sibiu ne avertizează de pericolele ascunse la care am putea fi expuși dacă mergem la scăldat în alte zone, în afară de cele special amenajate
”Pe parcursul verii, când temperaturile cresc, trebuie să acordați o atenție deosebită siguranței, atunci când mergeți la scăldat. Râurile, iazurile, lacurile sau marea pot fi atrăgătoare, dar adesea ascund pericole.
Vă rugăm să respectați cu strictețe indicațiile și regulile privind scăldatul și, mai ales, să vă supravegheați copiii permanent, în timp ce se află în apă sau în apropierea acesteia. Chiar dacă sunteți buni înotători, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul vă pot pune viața în pericol. Dacă observați pe cineva în dificultate în apă, nu ezitați să solicitați ajutor de urgență.
Fiecare secundă contează și poate face diferența între viață și moarte. Respectați următoarele măsuri și acționați cu responsabilitate în preajma apei. Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.
- Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
- Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.
- Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte.
- Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare.
- Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult”, a transmis ISU Sibiu, pe pagina de Facebook.
Vezi și: Cele mai bune 11 alimente pe care să le mănânci vara. Corpul tău îți va mulțumi
Factori de risc și măsuri de precauție
1. Curenții puternici
Curenții puternici pot fi un factor de risc major în cazul înecurilor. Aceștia pot fi întâlniți în mări, oceane, râuri sau lacuri. Este important să conștientizați pericolul pe care îl reprezintă acești curenți și să evitați înotul în zonele acestea. Respectarea semnelor și avertismentelor de pericol privind curenții este esențială pentru siguranța în apă.
2. Lipsa de supraveghere
Înotul fără supraveghere poate crește riscul de înec, în special în cazul copiilor. Este important ca persoanele să fie întotdeauna supravegheate atunci când se află în apă, mai ales copiii mici. Supravegherea responsabilă poate preveni accidentele de înec.
3. Înotul în zone interzise
Un alt factor de risc este înotul în zone interzise sau periculoase, cum ar fi zonele fără salvamari sau zonele cu adâncime mare și curenți puternici. Este esențial ca oamenii să respecte semnele și indicatoarele care restricționează accesul în aceste zone și să se limiteze la zonele desemnate pentru înot.
4. Consumul de alcool înainte de înot
Consumul de alcool poate afecta abilitățile motorii și de judecată, crescând riscul de înec. Alcoolul poate reduce capacitatea de a reacționa rapid în situații de urgență și poate crește înclinația de a lua riscuri nesăbuite în apă. Este recomandat să se evite consumul de alcool înainte de înot și să se evite înotul în stare de ebrietate.
Pentru a evita înecurile, este important să se adopte următoarele măsuri de precauție:
1. Respectați avertismentele și semnele de pericol.
2. Evitați să intrați în apă în zonele în care sunt prezentați curenți puternici sau pericole evidente.
3. Învațați și practicați tehnicile de înot și salvare. Înotul și cunoașterea tehnicilor de salvare pot fi vitale în situații de urgență.
4. Evitați înotul singur. Înotați întotdeauna însoțiți de alte persoane sau sub supravegherea atentă a unui salvamar.
5. Educați-vă copiii cu privire la siguranța în apă și învață-i să înoate. Înțelegerea riscurilor și dobândirea abilităților de înot sunt esențiale pentru siguranța copiilor în apropierea apei.
6. Asigurați-vă că sunteți echipați cu dispozitive de siguranță adecvate, cum ar fi veste de salvare sau plute, mai ales dacă sunteți începător sau dacă înotați în ape adânci.
Având aceste informații, veți contribui la creșterea conștientizării și la prevenirea incidentelor de înec.
Vezi și : Scăldatul în ocean influențează microbiomul pielii. Crește vulnerabilitatea la infecții
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.