LA MULȚI ANI domnului Profesor doctor Irinel Popescu!

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Prof.dr. Irinel Popescu. Foto: DC Medical
Prof.dr. Irinel Popescu. Foto: DC Medical

La 68 de ani, profesorul Irinel Popescu se poate lăuda cu numeroase realizări: profesor universitar și academician, este părintele transplantului hepatic în România și cel care a introdus chirurgia robotică în România. Profesorul este, de trei ani și jumătate, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. Echipa DC Medical îi urează un călduros LA MULȚI ANI, DOMNULE PROFESOR!

Prof. dr. Irinel Popescu, medic chirurg, realizatorul primului transplant hepatic din România, s-a născut la 22 aprilie 1953, la Filiași, județul Dolj.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală București în 1977, iar în perioada 1977-1980 a fost intern prin concurs. A fost apoi rezident (1980-1983), medic specialist chirurg (clasificat primul pe țară la concursul de specialitate, în 1983), iar din 1990 - medic primar chirurg la Spitalul Clinic Fundeni, conform CV-ului de pe transplant.ro.

În anul 1990 a obținut titlul de doctor în medicină, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Titlul tezei de doctorat este „Ulcerațiile acute gastrice hemoragice - studiul clinico-patologic a 340 de cazuri”, iar conducătorul tezei a fost prof. dr. Dan Setlacec.

„Cel mai cunoscut chirurg dintre români face azi o vârstă a înțelepciunii lucrative. Dacă mulți jurnaliști l-au intervievat, eu i-am fost un fel de discipol: mi-a acordat încrederea de a-mi deschide ușile sufletului și de a mă primi de multe ori în exercițiul funcțiunii. Acolo unde sorii răsar din leduri pentru a lumina granița dintre viață și moarte, mâna și mintea dânsului rezolvă cu plus dilema hamletiană de a fi sau a nu fi. Ce-ar mai fi de adăugat gloriei Magistrului? Puțini știu că și-a îngrijit cu devotament Maestrul, pe prof univ Dan Setlacec, până în ultimele clipe; e o poveste demnă de detaliat cândva. Sau că a creat echipe formidabile trăind suprema satisfacție pe care o caută un Învățător: aceea de a fi egalat de unii dintre discipoli”, scrie prezentatorul TV Dorin Chioțea, pe pagina sa de Facebook. 

Irinel Popescu a fost asistent stagiar (1980-1983), asistent (1983-1992), șef lucrări (1992-1995), conferențiar (1995-1999), iar din anul 1999, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Conform CV-ului său, medicul Irinel Popescu a efectuat stagii de pregătire postuniversitară în chirurgie hepatică și transplant la: Spitalul „Charite” - Berlin, Germania (două săptămâni, în 1989), Spitalul Paul Brousse - Paris, Franța (două luni, în 1990), Universitatea Pittsburgh - SUA (două luni, în 1991, și alte șase luni în 1992), Spitalul Mount Sinai, New York, SUA (1992 - 1995). 

De asemenea, a efectuat schimburi de experiență la: Universitatea Ludwig Maximilian Munchen; Universitatea Eppendorf Hamburg; Spitalul Groote Schur, Capetown (Africa de Sud); Spitalul Universitar Essen; Spitalul Palio Faliro, Atena; Spitalul Niguarda, Milano; Spitalul Gustave Roussy, Paris; Royal Infirmary, Edinburgh.

Cariera administrativă

A fost director adjunct al Spitalului Clinic Fundeni (1995-1997), director adjunct al Direcției Sanitare a Municipiului București (1997), director al Institutului de Perfecționare Postuniversitară a Medicilor și Farmaciștilor (1998-1999), precum și ministru secretar de stat la Ministerul Sănătății (1999-2000).

Prof. univ. dr. Irinel Popescu este directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni și face parte din Consiliul Medical al Institutului Clinic Fundeni.

„În anul 1999 conf. dr. Irinel Popescu devine profesor, preluând una dintre secțiile clinice sub denumirea de Clinica de Chirurgie Generală și Transplant de Organe, clinica căpătând competență în vederea transplantului hepatic; cealaltă clinică, cu profil de chirurgie generală, a fost condusă de prof. dr. Andrei Popovici până în anul 2002, anul pensionării. Din acest an cele două clinici se unesc sub titulatura de Centru de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic, compus din punct de vedere administrativ din două secții clinice, directorul centrului fiind prof. dr. Irinel Popescu”, se menționează pe site-ul Institutului Clinic Fundeni.

Este membru corespondent al Academiei Române din 2013. De asemenea, prof. dr. Irinel Popescu este președintele Academiei de Științe Medicale (din 2011), fiind membru titular al acesteia din anul 1998, potrivit site-ului Academiei de Științe Medicale, www.adsm.ro. Este, totodată, președintele de onoare al Asociației „Romtransplant”, precum și membru al Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant (link direct).

Este membru fondator al „Asociației Române de Chirurgie Endoscopică și alte tehnici intervenționale” (ARCE), precum și al „Asociației Române de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate”(ARTASS). De asemenea, este președinte de onoare al „Asociației Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică și Transplant Hepatic”, potrivit site-ului asociației.

Este membru al European Society for Organ Transplantation, al Uniunii Medicale Balcanice, membru în Boardul Executiv al „International Association of Surgeons and Gastroenterologists” (IASG), membru al Asociației Europene de Chirurgie Endoscopică (EAES), precum și membru al TTS (The Transplantation Society). La 18 decembrie 2013 a fost ales membru de onoare al prestigioasei Academii Naționale de Medicină a Franței, potrivit www.adsm.ro.

Primul transplant hepatic din România

Prof. dr. Irinel Popescu este realizatorul primului transplant hepatic din România, precum și autorul unor tehnici în premieră națională.

Începând cu anul 1999, România are un reprezentant în Comisia de Transplant a Consiliului Europei - în persoana prof. dr. Irinel Popescu -, ceea ce permite adoptarea imediată a prevederilor europene privind transplantul și va conduce, în final, la adoptarea unei noi legi a transplantului, adaptată cerințelor europene, în anul 2006.

În aprilie 2000 este efectuat primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului de către prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, iar în octombrie 2000, primul transplant de ficat de la donator în viață, de către aceeași echipă (transplant de la mamă la fiică). În 2005 la Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu și dr. Simona Dima efectuează primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroză și diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat și insule pancreatice.

De-a lungul bogatei sale cariere, i-au fost acordate, de-a lungul timpului, numeroase titluri onorifice: Profesor de onoare al Universității „Ovidius” din Constanța, Profesor de onoare al Facultății de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Doctor honoris causa al Universității de Medicină și Farmacie Craiova, membru titular al Academiei Române de Științe Medicale, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, Visiting Professor al ISSO (International School of Surgical Oncology - Strasbourg), membru al Academiei Franceze de Chirurgie, membru al Academiei Europene de Chirurgie, Fellow of the American College of Surgeons (FACS).

A susținut sute de comunicări științifice, a publicat numeroase articole, monografii, tratate, manuale de specialitate și este membru al colegiului de redacție al unor publicații științifice din țară și din străinătate.

A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer, pentru merite deosebite în chirurgia hepatică și în transplantul de organe, precum și cu „Crucea Moldavă” pentru sprijinul acordat Bisericii Române și Mitropoliei Moldovei.

De asemenea, i-au fost decernate, printre altele: Premiul „Iuliu Hațieganu” al Academiei Române pentru lucrarea editată pe CD-ROM „Chirurgia miniinvazivă. Tehnici avansate” (împreună cu prof.dr. C. Dragomirescu); Premiul Colegiului Medicilor din România pe anul 2001 pentru realizări deosebite în activitatea științifică în domeniul specialităților chirurgicale; Premiul revistei Medic.ro (oferit de Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și Casa Națională de asigurări de sănătate) pentru cel mai bun chirurg al anului 2004.

La 27 ianuarie 2012, ambasadorul Franței, Henri Paul, i-a înmânat prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ambasada Franței de la București, însemnele de Ofițer al Ordinului Național al Meritului, distincție acordată în premieră unui medic român de către statul francez.

În 2013 a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, în semn de „recunoaștere deosebită a valorii profesionale, abnegației și devotamentului față de pacienți, pentru rezultatele de excepție obținute în perfecționarea actului medical".

La 10 septembrie 2013 Principesa Margareta i-a acordat, în numele Majestății Sale Regele Mihai I, Ordinul „Coroana României” în Grad de Ofițer.

La 25 august 2013 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Băilești, conferit de Consiliul Local, în semn de apreciere a activității sale, iar la 14 ianuarie 2014 i-a fost acordat un premiu special la cea de-a XVIII-a ediție a Galei Superlativelor VIP 2013 „Oamenii Schimbării”.

Prof. dr. Irinel Popescu a fost ales președinte al Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association - ESA) în cadrul celei de-a 24-a reuniuni a organizației, care a avut loc în perioada 4 - 6 mai 2017, la București, organizație pe care a condus-o între 2018 și 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel