Irinel Columbeanu, AVC. Ce nu mai are voie să consume niciodată: Îmi plăceau foarte mult...

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
irinel Columbeanu Foto: Facebook Irinel Columbeanu
irinel Columbeanu Foto: Facebook Irinel Columbeanu

Irinel Columbeanu a făcut primele declarații după AVC și implantarea stentului.

Irinel Columbeanu a trecut prin momente de panică în ultima perioadă.

Au trecut câteva zile de când Irinel Columbeanu a fost operat de medicii de la Spitalul Elias, după ce a suferit al doilea accident vascular cerebral din viața sa.

Din fericire, Irinel Columbeanu a ajuns repede la spital unde i s-a făcut tromboliză, procedura care dizolvă cheagul de sânge care provoacă AVC-ul, fără de care pacienții cu astfel de probleme mor sau rămâne cu schele majore. 

În prezent, fostul milionar se simte bine și respectă tratamentul, interdicțiile și regimul alimentar drastic pe care le-a primit din partea cadrelor medicale, care au fost nevoite să-i mondeze un stent.

Irinel Columbeanu a dezvăluit ce rezultate vede după o săptămână de tratament și a spus că a fost nevoit să renunțe la fumat și la dulciuri.

"A trecut o săptămână de la intervenție și mă simt deja mult mai bine. Urmez un tratament medicamentos, un regim alimentar strict, fără grăsimi, fără dulciuri. Mie îmi plăceau foarte mult sarailiile și iată că nu mai am voie.

Nu mai am voie să fumez deloc, pentru că nicotina activează colesterolul din vasele de sânge și poate oricând să se activeze o problemă. Mai merg peste două săptămâni. Îmi gătesc singur, mă gospodăresc, nu am nevoie să mă ajute cineva", a declarat Irinel Columbeanu, pentru click.ro.

Monica Gabor și fiica sa, Irina, alături de Irinel Columbeanu

 

Deși a rămas singur, fiica sa, care s-a mutat în America alături de mama ei, Monica Gabor, a vorbit în permanență cu el. Cele două l-au susținut, s-au interesat în permanență de starea lui de sănătate și l-a susținut inclusiv în activitatea lui creativă, după ce Irinel Columbeanu și-a lansat propria carte.

"Îmi este foarte dor de fiica mea. Zilele acestea trebuie să ajungă cartea la ele în America, și abia aștept să aud și părerea lor. M-au susținut foarte mult în această perioadă", a mai spus Irinel Columbeanu.

Ce este un AVC

 

Un accident vascular cerebral (AVC) regulat este o urgență medicală. Este o întrerupere a fluxului sanguin către o parte a creierului.

Fără sânge, celulele creierului încep să moară. Acest accident vascular cerebral provoacă simptome bruște ca amorțeală și slăbiciune pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire sau a capacității de a înțelege vorbirea, amețeli sau pierderea echilibrului și vedere dublă sau pierderea vederii.

Dacă tratamentul nu începe foarte repede, poate provoca leziuni permanente.

Dr Renică Diaconescu, medic primar neurolog, șef de secție la Spitalul Județean Slatina și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat, a explicat,  la DC Medical, că pacienții care fac accident vascular cerebral – AVC - trebuie să ajungă într-un anume interval de timp la spital ca să poată fi salvați și recuperați. 

„Cu cât tromboliza se efectuează mai repede de la debutul AVC-ului, cu atât se recuperează mai mult din aceste funcții. Noi spunem că timpul înseamnă creier! Din momentul în care apar simptomele, patru ore și jumătate maximum până la tromboliză, dar din experiența mea ce depășește trei ore și jumătate - patru ore, nu mai are un efect salutar”, a spus dr Renică Diaconescu, pentru DC Medical. 

Practic, spune neurologul, după acest interval tromboliza nu mai este recomandată, pentru că nu mai salvează funcțiile creierului.

„Recuperezi cel mult un sfert din funcțiile creierului din zona afectată”, a arătat acesta. 

Dar cea mai mare greșeală care se face și în ziua de azi, la cinci ani de la pornirea programului de tromboliză, e aceea că pacienții nu sunt aduși direct la spital! 

„Din păcate este o mentalitate încetățenită mai ales în mediul rural, în care li se spune, și chiar de doctori și asta mă doare, li se spune pacienților că trebuie să stea la pat. Să u fie mișcați, să rămână acolo. Le pun niște perfuzii, cu glucoză, cu piracetam, așteptând să ce? Să se rezolve? Probabil că au avut niște atacuri tranzitorii care s-au rezolvat și din așa-zisă experiență, au hotărât ca să nu mai trimită pacientul la spital. Eu am făcut eforturi, pe toate canalele posibile, cu medicii de familie și cu cei de la Salvare, că este foarte important să aducă pacientul cât mai repede la spital”, a subliniat dr Renică Diaconescu. 

 

Romanița Iovan, despre starea lui Irinel Columbeanu

 

Romanița Iovan a fost prima iubită celebră a lui Irinel Columbeanu, iar idila dintre cei doi a durat timp de 10 ani, înainte de Revoluție, iar cei doi au decis să-și spună adio în 1996.

Romanița Iovan era un manechin foarte apreciat, în timp ce fostul milionar se învârtea în cercuri bune datorită tatălui, care era șef de protocol la Guvern. Cei doi au rămas în relații bune și după ce povestea de iubire s-a terminat, iar acum, aceasta a vorbit despre starea de sănătate a afaceristului.

Ea a profitat de moment și, indirect, l-a sfătuit pe Irinel Columbeanu să înceapă să ducă o viață sănătoasă și să renunțe la fumat și alcool.

"A mai suferit acum vreo 15 ani. Îmi pare rău, ce să zic. Dacă este bine, e ok. Așa cum știți, suntem prieteni de peste 30 și ceva de ani, normal că ținem legătura.

În afară de incidentul acesta pe care l-a avut acum ceva vreme, altfel repercursiunile acestor evenimente sigur sunt, vizavi de sănătatea omului, adică n-au cum să treacă neobservate, dar până la urmă depinde de fiecare dintre noi cum reușim să ținem sub control orice situație de genul acesta și, este foarte important stilul de viață, alimentația și, în principiu, nu are voie să fumeze, să bea alcool, din câte știu eu", a declarat Romanița Iovan la Antena Stars.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel