Iodura de potasiu. De ce persoanele peste 40 de ani nu pot lua. Farmacist: A venit și ne-a spus - știu de ce nu ne lasă și pe noi, că am trecut prin Cernobîl și suntem deja radiați

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Iodura de potasiu - Foto: Freepick @shurkin_son
Iodura de potasiu - Foto: Freepick @shurkin_son

Iodura de potasiu. Cum acționează în organism după accident nuclear. De ce trebuie să ia doar persoanele sub 40 de ani, de ce trebuie să mergi la medic înainte.

A trecut o săptămână de când ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, a anunțat că persoanele de până în 40 de ani trebuie să meargă la medicul de familie, să-și ia pastilele de iod. 

"Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a spus Alexandru Rafila.

În urma acestui anunț, oamenii au luat deja cu asalt farmaciile pentru a-și lua pastilele și s-a creat din nou o isterie. 

Nu e pentru prima dată când se întâmplă o astfel de situație de când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina. 

La începutul lunii martie, atacurile de la Cernobîl și amenințarea lui Vladimir Putin în ceea ce privește butonul roșu și atacul nuclear au stârnit multă îngrijorare. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat atunci că dacă ar avea loc un al Treilea Război Mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv și că "supremaţia Occidentului a luat sfârşit".

Am stat de vorbă atunci cu două farmaciste, din locații diferite, pentru a vedea care este atitudinea românilor în ceea ce privește iodura de postasiu. Reacțiile amândurora a fost de panică și ne-au spus cum oamenii le acuză că vor să-i omoare pentru că nu le vând produsele dorite.

"Vine lumea într-una. Cam trei cereri am avut doar eu ieri, oamenii vin, pentru că au fost informați greșit, fie din surse media, fie de la cunoscuți cum că au avut loc explozii nucleare și că trebuie să-și administreze iod. Nu au nici un fel de indicație medicala și dacă le explic că nu e cazul încă, răspunsul a fost ca ei se pregătesc, că trebuie sa aibă acasă", ne-a spus în martie una dintre farmaciste. 

"E nebunie! Dacă le spunem că nu avem au impresia că avem și că nu vrem noi să le dam. Spun că vrem să-i omorâm", ne-a spus atunci o altă farmacistă, dintr-o altă locație. 

Ei bine, de această dată, după o perioadă de câteva luni de "liniște" în ceea ce privește iodura de potasiu și amenințările unui atac sau accident nuclear, îngrijorările au reapărut, de această dată de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Pe data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare. Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca „scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer. (Cum arată HARTA unui dezastru nuclear și ce s-ar întâmpla cu România - vezi AICI).

Impactul pe care l-ar avea o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl din 1986.

Toate aceste informații au împins românii la medicii de familie și în farmacii, doar că lucrurile nu sunt foarte clare pentru mulți, cei care nu înțeleg de ce doar persoanele de până în 40 de ani au voie să-și ia iodura de potasiu. 

Am vorbit și de această dată cu o farmacistă, care ne-a spus că au venit persoane de peste 40 de ani în farmacii, cu aceleași acuzații că "vor să-i omoare". 

"Vin foarte mulți oameni să-și ia pastilele, doar că mulți nu sunt înțeleg de ce doar unii au voie și alții nu. A venit o doamnă de peste 40 de ani la noi și ne-a spus: știu de ce nu ne lasă pe noi să luăm, că noi am trecut prin Cernobîl și suntem deja radiați. Oamenii trebuie informați, mulți cred și spun că nu vrem noi să le dăm", ne-a povestit farmacista.

Ce să faci în caz de atac nuclear. 3 PAȘI importanți de știut. "Să știți doar că cel mare a lovit. Ce facem? Nu rămâneți în mașină"

Ce se "ascunde" în spatele vârstei de 40 de ani. De ce doar persoanele de până în 40 de ani trebuie să ia pastilele de iodură de potasiu

 

Tocmai de aceea, vă vom explica "ce se ascunde" în spatele acestei vârste de 40 de ani, cum funcționează iodura de potasiu, când trebuie luată și de ce. 

Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a scris zilele trecute că: "Decât tratament mai bine prevenție! Este o măsură preventivă foarte importantă, pentru siguranța populației sub 40 de ani, în special a tinerilor și copiilor. Cu cât vârsta e mai mică, cu atât riscul e mai mare, în cazul producerii unui accident nuclear Aceste tablete trebuie să existe în fiecare gospodărie din România în care se află persoane sub 40 de ani, inclusiv tinerii și copiii. Este esențial ca tratamentul să fie administrat imediat în cazul unui accident nuclear. Tratamentul cu iodură de potasiu trebuie administrat în primele 6 ore de la expunerea la radiații. După aceste prime 6 ore eficiența tratamentului scade cu 50%, iar după 12 ore tratamentul devine inutil. În cazul unui eveniment, este imposibil să distribui aceste tablete în timp util în milioane de gospodării. De aceea, tabletele trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă". 

Deci, iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă. Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare şi, dacă se anunţă de către autoritatea competentă, de exemplu, prin intermediul radio-ului sau televiziunii. Nu luaţi comprimatele pe cont propriu și nu le luați preventiv. 

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

De ce nu este recomandată persoanelor de peste 40 de ani?

 

Folfirinox, tratamentul care crește cu 5 ani viața pacientului cu cancer. Adina Croitoru și Irinel Popescu: Mi se pare foarte încurajator

Iodul este un oligoelement prezent în cantități foarte mici în corpul uman (15-20 miligrame), însă extrem de important pentru funcția normală a glandei tiroide. Această are nevoie de iod pentru sinteză celor 2 hormoni tiroidieni: tiroxina, denumită T4 deoarece conține 4 atomi de iod și triiodotironină, denumită T3, care conține 3 atomi de iod.

Aproape fiecare celulă din corp depinde de hormonii tiroidieni pentru reglarea metabolismului (activitatea chimică prin care celulele transformă substanțele nutritive în energie). În plus, hormonii tiroidieni sunt importanți pentru dezvoltarea normală a oaselor și creierului copilului, în timpul sarcinii și în perioada de sugar.

Iodura de potasiu nu este indicată pentru toate grupele de vârstă, ci în general, persoanelor sub 40 de ani, copiilor și femeilor gravide sau care alăptează.

Persoanele tinere, între 18 ani şi 40 de ani, sunt mai puțin sensibile la acest tip de radiație față de copii. Acestei categorii de vârstă îi este recomandată administrarea dozei de KI stabilite în cazul contaminării sau în cazul în care sunt expuse unui risc de contaminare.

Femeile însărcinate sunt o categorie de risc, deoarece iodul radioactiv poate traversa placenta şi poate afecta fetusul în dezvoltare.

Adulților cu vârsta peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, deoarece riscul lor de a se îmbolnăvi de cancer tiroidian indus de radiații este foarte scăzut, în timp ce riscul de a se confrunta cu efecte secundare grave în urma ingerării de iod este relativ ridicat.

"Dacă tiroida este expusă la iod radioactiv, există riscul ca în timp să dezvolte cancer tiroidian și nu toate persoanele sunt expuse acestui risc la fel. Riscul la această expunere este dependent de vârstă. Copii, femeile gravide, femeile care alăptează fiind la cel mai mare risc.

Da, iodura de potasiu este utilă în această prevenție doar în condițiile în care suntem siguri, în primul rând că a avut loc acest accident nuclear și în al doilea rând, dacă suntem convinși că izotopul radioactiv la care se face expunerea este iodul! Cel de-al doilea aspect este acela că, într-adevăr, această medicație nu trebuie administrată pe termen lung, nu este lipsită de reacții adverse și această administrare trebuie făcută doar în condițiile în care suntem convinși că există anunțuri oficiale făcute de autorități că într-adevăr există expunere la iodul radioactiv", a declarat medicul endocrinolog Cătălina Poiană.

- Iodura de potasiu la COPII

Nou-născuţii până la vârsta de câteva săptămâni trebuie să fie consultaţi de către medic cât mai curând posibil după ce li s-a administrat Iodură de potasiu, astfel încât funcţia tiroidei să poată fi atent monitorizată. 

- Iodura de potasiu pentru sarcină, alăptare și fertilitate

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Femeile gravide nu pot lua mai mult de o doză de 2 comprimate. În cazul în care Iodură de potasiu este luat în ultima parte a sarcinii, se recomandă să se verifice funcţia tiroidiană a nounăscutului. Femeile care alăptează nu pot lua mai mult de o doză de 2 comprimate.

Iodura de potasiu se elimină în laptele uman, dar cantitatea nu este suficientă pentru protecţia completă a copilului. Prin urmare, comprimatele cu iod trebuie, de asemenea, să fie administrate şi copilului.

Acuzațiile pe care le fac mulți români cu privire la iodura de potasiu, cum că "cineva vrea să-i omoare pentru că nu le dau iodura" sau că "viața lor depinde de iodura de potasiu" sunt eronate. Trebuie să înțelegeți că iodura de potasiu ne protejează DOAR tiroida, nu și alte părți ale corpului.

Iodura de potasiu este recomandată ca o contramăsură medicală pentru a proteja tiroida de iodul radioactiv la persoanele sub 40 de ani și la persoanele însărcinate sau care alăptează. Acest lucru se datorează faptului că celulele sunt încă în creștere și se înmulțesc mai repede la populațiile mai tinere, astfel încât acestea pot fi expuse riscului de a dezvolta cancer tiroidian după ce respiră iod radioactiv.

Astfel, adulții cu vârsta de peste 40 de ani au un risc mult mai mic de a dezvolta cancer tiroidian în urma unui accident nuclear, dar sunt mai predispuși să dezvolte afecțiuni și probleme cu tiroida dacă iau iodura de potasiu, potrivit CDC.

"Atenție, mare atenție, pentru că aici este marea controversă. Nu se dă preventiv, nu se dă profilactic, protejează doar tiroida, nu este un fel de platoșă împotriva radiațiilor și doar când vorbim despre iodul radioactiv.  Este vorba despre riscul de a dezvolta cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. Peste 40 de ani s-a constatat că acest risc nu crește, în plus pot exista afecțiuni tiroidiene nediagnosticate, necorelate, la care administrarea de iodură de potasiu poate să biciuiască evoluția acestor afecțiuni. Iodura de potasiu să știți că este indicată la vârste foarte tinere, acolo este beneficiul maxim și imediat după un astfel de incident sau accident nuclear. Adică începând de la 12 săptămâni de sarcină, nou născuți, sugari, copiii mici, sunt principalii beneficiari ai unor astfel de tratamente. 

La persoanele de peste 40 de ani, din punctul de vedere al producătorului, aceste medicamente nu sunt recomandate pentru că nu s-a demonstrat că există vreun risc de creștere a cancerului tiroidian. Dar atenție că și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare. Vorbim despre cei care pot avea alergii la iod, cei care au diverse vasculite, cei care au anumite afecțiuni dermatologice, la care administrarea de iodură de potasiu poate face foarte multe rău. 

Din punctul meu de vedere, un consult cu medicul de familie sau medicul curant este esențial", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3. 

Expunerea tiroidei la radiaţii ionizante in perioada copilăriei şi adolescenţei este foarte periculoasă. S-a demonstrat că iradierea capului şi gătului in copilărie creşte riscul de a dezvolta cancer tiroidian. "Ţesutul glandei endocrine este foarte sensibil la radiaţii. Este bine să ferim copiii căt de mult posibil de radiografii, tomografii computerizate şi alte radiaţii", sfătuieşte dr Aurelian-Emil Ranetti.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tiroida îşi modifică greutatea şi structura, deşi dimensiunile rămăn neschimbate. Foliculii tiroidieni, celulele care secretă hormonii specifici acestei glande endocrine, scad şi ei în dimensiune. Astfel, tiroida secretă mai puţini hormoni decât în tinereţe.

Anevrismul, o URGENȚĂ neglijată. Atenție dacă te-ai CERTAT, enervat, ai zburat cu avionul sau te doare capul. Ciurea: POC, a pocnit un vas în cap

Cum acționează iodura de potasiu. De ce trebuie sa luăm iod în caz de accident nuclear? 

În caz de incident nuclear, administrarea de iod trebuie să se facă în primele ore după acel accident. Cu cât se administreză mai repede, cu atât se ve reduce foarte mult metabolizarea celui radioactiv. 

Toxicologul Radu Țincu a vorbit despre lucrurile de care trebuie să ținem cont în această situație.

Medicul a recunosc faptul că această situaţie se bazează pe o explicaţie ştiinţifică: "există un izotop radioactiv, iod 131, care se elibereză odată cu aceste accidente nucleare, iar el se va acumula la nivelul glandei tiroide. Acest lucru poate duce la apariţia unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear".

"Pentru că trebuie să se realizeze o competiţie între iodul radioactiv 131 şi iodul pe care noi îl administrăm.  În acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul apariţiei unor forme de cancer", a declarat dr. Radu Ţincu, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

"Nu există niciun studiu care să dovedească faptul că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv. Este normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131, ca să existe o competiţie între cei doi.

Administrarea de iod în primele 1- 4 ore după incidentul nuclear va duce la o reducere cu 90% a metabolizării izotopului radioactiv.

Administrarea preventivă de iod, pe lângă faptul că nu le oferă niciun fel de protecţie, le poate produce o serie de dereglări hormonale, în special în zona tiroidiană.

Dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormoni tiroidieni, astfel încât există riscul apariţiei unei hiperfuncţii tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces care vor deregla funcţionarea întregului organism.

Apoi, poate apărea dereglare cardiacă, tahicardie, dereglarea metabolismului, persoanele respective nu vor mai avea poftă de mâncare sau apare scădere ponderală, oamenii nu se vor mai putea adapta la caldură. 

La nivel cerebral, vor fi irascibili, vor avea insomnie, o stare generală de tensiune, de anxietate, toate acestea fiind generate de excesul de hormoni tiroidieni.

De asemenea, pot să apară forme de tiroidită autoimună din cauza excesului de iod. Deci, trebuie să fim extrem de precauţi, să înţelegem că administrarea de iodură de potasiu se realizează doar în contextul unui accident nuclear şi doar la recomandarea medicală prin instituţiile statului care vor distribui aceste capsule.

Depinde şi de locul în care se produce accidentul nuclear, de unda de şoc.

Pe de altă parte, după o perioadă de 9-10 săptămâni de la incidentul respectiv, apar radiaţiile ionizante care nu pot fi contracarate cu suplimentarea de iod.

Apoi, iodul din capsule reuşeşte să antagonizeze doar iodul 131 şi să protejeze doar glanda tiroidă, nu reuşeşte să elimine toţi ceilalţi izotopi radioactivi sau să protejeze celelalte organe", susține Radu Ţincu.

"Iodura de potasiu are o concentraţie foarte mare tocmai pentru a asigura un anumit blocaj al tiroidei într-un anumit context, atunci când există foarte mult iod radioactiv în atmosferă. Ca atare, preferăm să dăm o concentraţie foarte mare, cu anumite riscuri, decât să asistăm la un moment dat la afectarea tiroidei şi mai departe la posibilitatea apariţiei cancerului tiroidian. 

Din acest motiv, acest medicament se administrează doar în situaţia în care există un pericol iminent. Acum însă acesta nu există, iar populaţia trebuie să ştie că în momentul în care vom putea evalua aceste medicamente e posibil să apară anumite reacţii adverse cu o frecvenţă de apariţie mai mare, cum ar fi o erupţie pe piele, dar şi anumite reacţii adverse cu o frecvenţă necunoscută în acest moment. Şi aici putem chiar să vorbim de o respiraţie şuierătoare, o tuse apărută la un moment dat sau chiar de un sindrom diareic. 

Dar cele mai serioase probleme sunt reprezentate de tulburările autoimune care apar la o distanţă mai lungă de timp. E posibil să apară boala Hashimoto, guşa nodulară şamd la fel cum se poate întâmpla să asistăm la o dereglare a tiroidei în viitor. Poate să apară o hipotiroidie sau o hipertiroidie. 

Este foarte important ca în momentul în care primim aceste medicamente sau le avem la îndemână să nu fie luate decât dacă există un pericol iminent. Iar momentul în care se administrează va fi unul anunţat pe toate canalele publice în cazul în care va fi nevoie!", a declarat medicul Gindrovel Dumitra

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că pastilele cu iodură de potasiu nu sunt atât de eficiente în cazul unui atac nuclear, pentru că ele ”nu protejează față de alte substanțe radioactive”.

"Poate fi un gest de precauție, dar reamintesc și v-am mai zis-o, că aceste tablete cu iodură nu sunt eficiente decât când vorbim despre iodul radioactiv. Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv, se administrează iod pentru că tiroida este cea mai sensibilă într-o astfel de situație, iar iodul stabil previne absorbția iodului la nivel tiroidian, fie că vorbim despre cel inhalat sau ingerat, deci contaminări radioactive. Mărește eliminarea și astfel scande riscul de cancer tiroidian. Ideal este ca în astfel de situații să fie administrat cât mai repede, maxim în primele 6 ore de la emisia radioactivă", spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum se ia iodura de potasiu, dozele recomandate în funcție de vârstă, conform prospectului

 

Fructul care distruge Alzheimerul, demența și cancerul: Conține pelargonidină care inhibă tumorile

Comprimatele pot fi mestecate sau înghiţite întregi. Pentru sugari, comprimatele pot fi amestecate în lichide sau dizolvate în apă, sirop sau un lichid similar. Poate dura până la 6 minute, până când comprimatele sunt complet dizolvate. Asiguraţi-vă de dizolvarea în totalitate a comprimatelor înainte de a le da copilului dumneavoastră.

Doza recomandată este de:

- Adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani sau peste: 2 comprimate

- Copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani: 1 comprimat

- Copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună şi 3 ani: 1/2 de comprimat

- Nou-născuţi şi copii mai mici de 1 lună: 1/4 de comprimat

- Femei gravide (toate vârstele): 2 comprimate. Cu această doză, copilul dumneavoastră nenăscut este de asemenea protejat.

- Femei care alăptează (toate vârstele): 2 comprimate.

Nou-născuții, femeile gravide, cele care alăptează și adulții cu vârsta peste 60 de ani nu trebuie să utilizeze mai mult decât o doză unică.

Aportul unic al dozelor menţionate mai sus protejează împotriva posibilei captări de iod radioactiv.

Dacă eliberarea de iod radioactiv continuă (peste 24 de ore), cu expunere repetată, cu aport de alimente sau apă potabilă contaminate și dacă evacuarea nu este posibilă, poate fi necesară administrarea repetată.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale, informează ANM.

Nu luați iodură de potasiu dacă:

1. dacă sunteţi alergic la iodura de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

2. dacă aveţi o boală autoimună care implică senzaţie de mâncărime şi băşici la nivelul pielii (dermatită herpetiformă van Dühring).

3. dacă aveţi o tiroidă hiperactivă care produce prea mulţi hormoni tiroidieni (hipertiroidie).

4. dacă aveţi o tulburare a pereţilor vaselor de sânge (vasculită hipocomplementemică). 

De ce trebuie să vă adresați medicului de familie înainte de a lua iodura de potasiu?

Medicul de familie este cel care vă cunoaște cel mai bine starea de sănătate și care ia decizia dacă puteți sau nu să luați iodura de potasiu în cazul unui accident nuclear, în funcție de bolile sau afecțiunile pe care le aveți, dacă le aveți.

Înainte să luaţi Iodură de potasiu, medicul vă va spune dacă aveţi:

-  o tumoră malignă la nivelul tiroidei sau dacă medicul dumneavoastră crede că puteţi să aveţi o astfel de tumoră.

- o îngustare a căilor respiratorii (care cauzează probleme respiratorii). Utilizarea de Iodură de potasiu poate să agraveze această condiţie.

- sunteţi în tratament sau aţi fost tratat în trecut pentru probleme ale tiroidei.

- o anumită problemă cu tiroida numită „autonomie a tiroidei” şi nu sunteţi tratat pentru ea.

- probleme cu rinichii.

- probleme sau sunteţi în tratament pentru probleme ale glandelor suprarenale.

- sunteţi deshidratat sau aveţi crampe din cauza căldurii extreme.

- luaţi oricare dintre medicamentele enumerate la rubrica „Alte medicamente şi Iodură de potasiu”.

Iodură de potasiu - reacţii adverse posibile - vezi AICI

Ce sunt radiațiile?

 

Radiația reprezintă energia emisă de o sursă şi transmisă prin spaţiu sub formă de unde sau particule. În viața de zi cu zi întâlnim diferite tipuri de radiații atât neionizante, cum ar fi: lumina, undele radio, microunde, cât si ionizante, razele X, gamma, etc.

"Tot ce ne inconjoara, cum ar fi caramizile, pietrele, legumele, laptele, aerul, apa, etc., este alcatuit din particule minuscule numite atomi. Acestea sunt atat de mici incat pe varful unui ac ar avea loc milioane de atomi. Unii atomi sunt instabili si elibereaza energie sub forma de unde (radiatii gama), similare undelor radio, sau particule (particule alfa si beta). Aceste particule sau unde reprezinta radiatiile.

Toata lumea este expusa radiatiilor naturale, venite din sol, din spatiu, din produsele alimentare, de la bunuri de consum cum ar fi detectorii de fum si ceasuri cu fosfor, precum si din alte substante. Efectele acestor radiatii asupra organismului sunt prea mici pentru a putea fi masurate.

Doza incasata datorita radiatiilor cosmice in timpul unui zbor cu avionul depinde de latitudinea si altitudinea la care acesta zboara.

Radiatia devine periculoasa doar in doze mari. Probabil sunteti expus unor doze mult mai mari de radiatii inofensive de la aparatul TV de acasa decat daca ati locui langa o centrala nucleara in functiune", potrivit Nuclear Electrica.

Pe de altă parte, radioactivitatea reprezintă proprietatea unor nuclee instabile de a se dezintegra şi de a emite spontan radiaţii.

Ce se întâmplă în corpul tău în caz de accident nuclear și radiații - VEZI AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel