Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
iodura de potasiu Foto: Pexels & Freepick
iodura de potasiu Foto: Pexels & Freepick

Iodura de potasiu. Amenințările nucleare din ultimele zile au speriat pe toată lumea. Ce este iodura de potasiu, la ce e bună și cum se administrează.

Iodura de potasiu. Războiul Rusia - Ucraina, atacul de la Cernobîl și amenințarea lui Vladimir Putin în ceea ce privește butonul roșu și atacul nuclear au stârnit multă îngrijorare.

Serghei Lavrov, Ministrul rus de externe, a declarat, miercuri, că dacă ar avea loc un al Treilea Război Mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv și că "supremaţia Occidentului a luat sfârşit".

La sfârșitul anului 2021, o altă amenințare despre un posibil accident nuclear în viitor a venit prin prisma blackout-ului, pana de curent la nivel european. Atunci, autoritățile din Austria au declarat că nu-și pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla el.

Norvegia a lansat pe 1 noiembrie, timp de o săptămână, o campanie la nivel național privind auto-pregătirea în cazul unei astfel de crize și au detaliat cum ar trebui să arate un kit complet în cazul unei catastrofe. 

Vezi și: Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl. Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp - FOTO

În tot acest kit se află și tablete de iod în cazul unor evenimente nucleare, pentru că te protejează de radiații.

Ei bine, toate aceste amenințări i-au împins pe oameni către farmacii, în căutare de iodură de potasiu, medicamentul care a fost folosit și la accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986.

Mai mult, acum, amenințările de la centrala nucleară de la Zaporojie, în sudul Ucrainei aduc din nou mari îngrijorări. 

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de agențiile de presă EFE şi Ukrinform.

Totul vine după ce invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, centrala atomo-electrică din Zaporojie fiind cea mai mare din Europa.

"Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei. În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească", a spus Staruh.

Iodura de potasiu, ce este, când și cum se administrează

 

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Luaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor farmacistului.

Vezi și: De ce BOLI GRAVE ar suferi Vladimir Putin. Specialiștii, semnal de alarmă: Ceva nu e în regulă, e INSTABIL psihic

- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, avertizează ANM (n.r. Agenția Națională a Medicamentului)

Vezi și: Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl. Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp - FOTO

Nu luați iodură de potasiu dacă:

1. dacă sunteţi alergic la iodura de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
2. dacă aveţi o boală autoimună care implică senzaţie de mâncărime şi băşici la nivelul pielii (dermatită herpetiformă van Dühring).
3. dacă aveţi o tiroidă hiperactivă care produce prea mulţi hormoni tiroidieni (hipertiroidie).
4. dacă aveţi o tulburare a pereţilor vaselor de sânge (vasculită hipocomplementemică). 

Atenţionări şi precauţii!


Înainte să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi:
• o tumoră malignă la nivelul tiroidei sau dacă medicul dumneavoastră crede că puteţi să aveţi o astfel de tumoră.
• o îngustare a căilor respiratorii (care cauzează probleme respiratorii). Utilizarea de Iodură de potasiu poate să agraveze această condiţie.
• sunteţi în tratament sau aţi fost tratat în trecut pentru probleme ale tiroidei.
• o anumită problemă cu tiroida numită „autonomie a tiroidei” şi nu sunteţi tratat pentru ea.
• probleme cu rinichii.
• probleme sau sunteţi în tratament pentru probleme ale glandelor suprarenale.
• sunteţi deshidratat sau aveţi crampe din cauza căldurii extreme.
• luaţi oricare dintre medicamentele enumerate la rubrica „Alte medicamente şi Iodură de potasiu”.

De ce BOLI GRAVE ar suferi Vladimir Putin. Specialiștii, semnal de alarmă: Ceva nu e în regulă, e INSTABIL psihic

Iodura de potasiu la COPII


Nou-născuţii până la vârsta de câteva săptămâni trebuie să fie consultaţi de către medic cât mai curând posibil după ce li s-a administrat Iodură de potasiu, astfel încât funcţia tiroidei să poată fi atent monitorizată. 

Iodura de potasiu pentru sarcină, alăptare și fertilitate


Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Femeile gravide nu pot lua mai mult de o doză de 2 comprimate.. În cazul în care Iodură de potasiu este luat în ultima parte a sarcinii, se recomandă să se verifice funcţia tiroidiană a nounăscutului.

Femeile care alăptează nu pot lua mai mult de o doză de 2 comprimate.

Iodura de potasiu se elimină în laptele uman, dar cantitatea nu este suficientă pentru protecţia completă a copilului. Prin urmare, comprimatele cu iod trebuie, de asemenea, să fie administrate şi copilului.

Vezi și: Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl. Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp - FOTO

Cum să luaţi Iodură de potasiu. Nu luaţi comprimatele pe cont propriu!

 

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare şi, dacă se anunţă de către autoritatea competentă, de exemplu, prin intermediul radio-ului sau televiziunii.
Nu luaţi comprimatele pe cont propriu. Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Pentru cea mai bună protecţie posibilă, este necesar să luaţi comprimatele cât mai curând posibil (preferabil în termen de două ore), după anunţul că iodul radioactiv a fost eliberat.

Cu toate acestea, este încă util să luați comprimatele până la 8 ore după expunerea la iodul radioactiv.

Comprimatele pot fi mestecate sau înghiţite întregi. Pentru sugari, comprimatele pot fi amestecate în lichide sau dizolvate în apă, sirop sau un lichid similar. Poate dura până la 6 minute, până când comprimatele sunt complet dizolvate. Asiguraţi-vă de dizolvarea în totalitate a comprimatelor înainte de a le da copilului dumneavoastră.

Doza recomandată este de:

Adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani sau peste: 2 comprimate
Copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani: 1 comprimat
Copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună şi 3 ani: 1/2 de comprimat
Nou-nascuţi şi copii mai mici de 1 lună: 1/4 de comprimat
Femei gravide (toate vârstele): 2 comprimate. Cu această doză, copilul dumneavoastră nenăscut este de asemenea protejat.
Femei care alăptează (toate vârstele): 2 comprimate.

Nou-născuții, femeile gravide, cele care alăptează și adulții cu vârsta peste 60 de ani nu trebuie să utilizeze mai mult decât o doză unică.

Iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu comprimate ce conțin iod după expunerea la iod radioactiv. Cu toate acestea, persoanele cu risc de expunere la doze mari de iod radioactiv (de exemplu, lucrători în situații de urgență implicați în operațiuni de salvare sau de curățare) sunt mai susceptibile de a beneficia de un tratament de blocare a captării iodului radioactiv la nivel tiroidian.

Aportul unic al dozelor menţionate mai sus protejează împotriva posibilei captări de iod radioactiv.

Dacă eliberarea de iod radioactiv continuă (peste 24 de ore), cu expunere repetată, cu aport de alimente sau apă potabilă contaminate și dacă evacuarea nu este posibilă, poate fi necesară administrarea repetată.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale, informează ANM.

Iodură de potasiu - reacţii adverse posibile

 

Dacă luaţi mai multă Iodură de potasiu decât dozele descrise mai sus, nu creşte efectul protector.

Dacă aţi luat mai multă Iodură de potasiu decât trebuie, poate să apară otrăvirea cu iod, care are efecte secundare severe, cum sunt problemele respiratorii şi la nivelul inimii.

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
• Erupţie trecătoare pe piele.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
• Reacţii de hipersensibilitate, cum sunt umflare a glandelor salivare, dureri de cap, respiraţie şuierătoare sau tuse şi stomac deranjat.
• Tulburări autoimune induse de iod (boala Grave, boala Hashimoto), gușă noduară tiroidiană și hipotiroidism sau hipertiroidism temporar indus de iod
• Glandă tiroidă hiperactivă (caracterizată prin pierdere în greutate, creştere a poftei de mâncare, intoleranţă la căldură şi creştere a transpiraţiei), inflamarea tiroidei.
• Glanda tiroidă mărită, cu sau fără dezvoltare a mixedemului (o afecţiune în care există o îngroşare a pielii şi a ţesuturilor organismului, mai ales la nivelul feţei)
• Depresie, nervozitate, impotență și insomnie (după administrarea continuă)
• Sialadenită (o inflamație a glandei salivare), tulburări gastrointestinale.

Cum se păstrează iodura de potasiu

 

- Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

- A nu se păstra la temperaturi peste 25 ° C.

- A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie după EXP.

- Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Vezi și: Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl. Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp - FOTO

Prețurile la iodura de potasiu din farmaciile din România s-a dublat peste noapte, după amenințările lui Putin

 

Astfel, oamenii au luat cu asalt farmaciile din toată țara, iar prețul unul flacon s-a dublat peste noapte.

"10% dintre clienți mi-au cerut iodură de potasiu. La scurt timp mi-am dat seama că, de fapt, oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare, pentru că previne absorbiția iodului radioactiv în tiroidă. O clientă mi-a spus că duminică se uitase pe internet și era 30 de lei un flacon cu iodură de potasiu, iar luni costa 70 de lei", a declarat o farmacistă din București, pentru gândul.ro.

Val de panică a fost și în Europa Centrală, acolo unde oamenii au început să facă stocuri de pastile cu iod, acestea fiind considerate ca eficiente împotriva radiațiilor, potrivit Reuters.

"În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp", spune Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria.

"E un pic de nebunie", a spus și reprezentanta unui lanț de farmacii în Cehia, acolo unde magazinele au rămas fără pastile de iod.

Ce sunt radiațiile?

 

Radiația reprezintă energia emisă de o sursă şi transmisă prin spaţiu sub formă de unde sau particule. În viața de zi cu zi întâlnim diferite tipuri de radiații atât neionizante, cum ar fi: lumina, undele radio, microunde, cât si ionizante, razele X, gamma, etc.

"Tot ce ne inconjoara, cum ar fi caramizile, pietrele, legumele, laptele, aerul, apa, etc., este alcatuit din particule minuscule numite atomi. Acestea sunt atat de mici incat pe varful unui ac ar avea loc milioane de atomi. Unii atomi sunt instabili si elibereaza energie sub forma de unde (radiatii gama), similare undelor radio, sau particule (particule alfa si beta). Aceste particule sau unde reprezinta radiatiile.

Toata lumea este expusa radiatiilor naturale, venite din sol, din spatiu, din produsele alimentare, de la bunuri de consum cum ar fi detectorii de fum si ceasuri cu fosfor, precum si din alte substante. Efectele acestor radiatii asupra organismului sunt prea mici pentru a putea fi masurate.

Doza incasata datorita radiatiilor cosmice in timpul unui zbor cu avionul depinde de latitudinea si altitudinea la care acesta zboara.

Radiatia devine periculoasa doar in doze mari. Probabil sunteti expus unor doze mult mai mari de radiatii inofensive de la aparatul TV de acasa decat daca ati locui langa o centrala nucleara in functiune", potrivit Nuclear Electrica.

Pe de altă parte, radioactivitatea reprezintă proprietatea unor nuclee instabile de a se dezintegra şi de a emite spontan radiaţii.

Ce se întâmplă în corpul tău în caz de accident nuclear și radiații - VEZI AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel