Iodura de potasiu, cum acționează și ce BOLI dezvolți dacă o iei preventiv sau când NU trebuie: Este utilă, dar cu DOUĂ condiții!

Iodura de potasiu Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Iodura de potasiu Foto: Pexels @Karolina Grabowska

Iodura de potasiu, care e adevărul și cum acționează în cazul unui accident nuclear.

Iodura de potasiu, căutată în disperare de români, deși "NU împiedică radiația să intre în organism". Farmaciști: E nebunie, zic că vrem să-i OMORÂM!

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

"S-a discutat foarte mult în ultime vreme despre iodura de potasiu și asta pentru că este un agent terapeutic care este în general utilizat pentru a se proteza tiroida în eventualitatea nefericită a unui accident nuclear.

Acest lucru se întâmplă deoarece, dacă tiroida este expusă la iod radioactiv, există riscul ca în timp să dezvolte cancer tiroidian și nu toate persoanele sunt expuse acestui risc la fel. Riscul la această expunere este dependent de vârstă. Copii, femeile gravide, femeile care alăptează fiind la cel mai mare risc.

Da, iodura de potasiu este utilă în această prevenție doar în condițiile în care suntem siguri, în primul rând că a avut loc acest accident nuclear și în al doilea rând, dacă suntem convinși că izotopul radioactiv la care se face expunerea este iodul!

Vezi și: Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Iodura de potasiu nu protejează în condițiile expunerii la alți agenți radioactivi. Acesta este un aspect al problemei.

Cel de-al doilea aspect este acela că, într-adevăr, această medicație nu trebuie administrată pe termen lung, nu este lipsită de reacții adverse și această administrare trebuie făcută doar în condițiile în care suntem convinși că există anunțuri oficiale făcute de autorități că într-adevăr există expunere la iodul radioactiv", a declarat medicul endocrinolog Cătălina Poiană, în direct la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".

Cum ni se bagă IOD-ul pe gât, fără să ne dăm seama. Alimentele bogate în iod și efectele asupra sănătății

Care sunt riscurile la care te expuri dacă iei iodură de potasiu preventiv

 

"Vreau să știți că această iodură de potasiu care s-ar administra în aceste condiții ar fi o doză unică, și sunt doar anumite situații în care este nevoie să se repete doza.

Asta pentru că nu este deloc lipsită de reacții adverse!

Unele dintre aceste reacții adverse sau de contraindicații sunt reprezentate de alergia la iod sau de unele boli precum dermatita herpetiforma. Sunt foarte multe situații în care pot să apară reacții adverse la administrare de tipul reacțiilor alergice sau a utilizării unei cantități prea mare de iod și atunci apare un fenomen care se numește iodism și care are destul de multe semne și simptome.

Un alt element important e că trebuie avută precauție când se adiministrează la pacienți cu guși nodulare, cu afecțiuni cardiace sau pacienți cu guși nodulare și boli tiroidieni cu hoperfuncție tiroidiană, deci cu hipertiroidism. De aceea, recomandăm tuturor pacienților să nu-și auto-administreze această medicație și pentru orice situație de acest gen să se consulte cu medicul în atenția căruia se află", a completat medicul.

Vezi și: Iodură de potasiu - reacţii adverse posibile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel