Iodura de potasiu, căutată în disperare de români, deși "NU împiedică radiația să intre în organism". Farmaciști: E nebunie, zic că vrem să-i OMORÂM!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepick @wirestock
Foto: Freepick @wirestock

Iodura de potasiu. Românii au luat cu asalt farmaciile, după amenințările nucleare din ultimele zile. Ce se întâmplă, de fapt, și la ce să fii atent.

Războiul Rusia - Ucraina, atacul de la Cernobîl și amenințarea lui Vladimir Putin în ceea ce privește butonul roșu și atacul nuclear au stârnit multă îngrijorare.

Serghei Lavrov, Ministrul rus de externe, a declarat, miercuri, că dacă ar avea loc un al Treilea Război Mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv și că "supremaţia Occidentului a luat sfârşit".

La sfârșitul anului 2021, o altă amenințare despre un posibil accident nuclear în viitor a venit prin prisma blackout-ului, pana de curent la nivel european. Atunci, autoritățile din Austria au declarat că nu-și pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla el.

Norvegia a lansat pe 1 noiembrie, timp de o săptămână, o campanie la nivel național privind auto-pregătirea în cazul unei astfel de crize și au detaliat cum ar trebui să arate un kit complet în cazul unei catastrofe. 

Vezi și: Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl. Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp - FOTO

În tot acest kit se află și tablete de iod în cazul unor evenimente nucleare, pentru că te protejează de radiații.

Ei bine, toate aceste amenințări i-au împins pe oameni către farmacii, în căutare de iodură de potasiu, medicamentul care a fost folosit și la accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986.

Farmaciile, luate cu asalt de românii dezinformați

 

După ce în Europa Centrală oamenii au început să facă stocuri de pastile cu iod, acestea fiind considerate ca eficiente împotriva radiațiilor, a venit și rândul românilor, dezinformați de panica de pe rețelele de socializare. 

"În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp", spune Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria.

"E un pic de nebunie", a spus și reprezentanta unui lanț de farmacii în Cehia, acolo unde magazinele au rămas fără pastile de iod.

Am stat de vorbă cu două farmaciste, din locații diferite, pentru a vedea care este atitudinea românilor în ceea ce privește iodura de postasiu. Reacțiile amândurora a fost de panică și ne-au spus cum oamenii le acuză că vor să-i omoare pentru că nu le vând produsele dorite.

În plus, există oameni care cred că au avut loc explozii nucleare deja și trebuie să-și administreze iodura de potasiu.

"Vine lumea într-una. Cam trei cereri am avut doar eu ieri, oamenii vin, pentru că au fost informați greșit, fie din surse media, fie de la cunoscuți cum că au avut loc explozii nucleare și că trebuie să-și administreze iod. Nu au nici un fel de indicație medicala și dacă le explic că nu e cazul încă, răspunsul a fost ca ei se pregătesc, că trebuie sa aibă acasă", ne-a spus o farmacistă. 

"E nebunie! Noi nu avem în farmacie, dar abia de astăzi au început să vină să ne ceară. Vreo 15 oameni m-au intrebat de la 8 dimineața. Dacă le spunem că nu avem au impresia că avem și că nu vrem noi să le dam. Spun că vrem să-i omorâm", ne-a spus altă farmacistă dintr-o altă locație. 

Vezi și: Iodura de potasiu, soluția în caz de atac NUCLEAR. Ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

"Iodura de potasiu nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism"

 

Vezi și: Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Ciuhodaru: Efectele radiațiillor, MAXIME în prima oră

"Oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI și e bine de știut că:

1. KI (iodură de potasiu) nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism și nu poate inversa efectele asupra sănătății cauzate de iodul radioactiv odată ce tiroida este deteriorată.
2. KI (iodură de potasiu) protejează doar tiroida, nu și alte părți ale corpului, de iodul radioactiv. Glanda tiroidă este partea a corpului care este cea mai sensibilă la iodul radioactiv
3. KI (iodură de potasiu) nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive decât iodul radioactiv - dacă iodul radioactiv nu este prezent, administrarea de KI nu este protectoare și ar putea provoca rău.
4. Sarea de masă și alimentele bogate în iod nu conțin suficient iod pentru a împiedica intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă. Nu utilizați sare de masă sau alimente ca înlocuitor pentru KI.
5. Nu utilizați suplimente alimentare care conțin iod în locul KI (iodură de potasiu). Ele pot fi dăunătoare și ineficace. Utilizați numai produse care au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

În condițiile în care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodură de potasiu, ce conține iod stabil și apără glanda tiroidă. Administrarea de iod previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva", ne-a spus medicul Tudor Ciuhodaru, in exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel