Ioana Mihăilă, la Vaslui: 3.000 de cabinete de medici de familie vor fi dotate prin PNRR

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în județul Vaslui.Foto: Print screen
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în județul Vaslui.Foto: Print screen

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a dat asigurări, sâmbătă, în timpul unei vizite efectuate în județul Vaslui, că se fac toate eforturile pentru atragerea medicilor de familie în mediul rural, în contextul unui deficit înregistrat la nivel național, și că prin PNRR vor fi dotate 3.000 de cabinete de medici de familie. 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că se poartă discuții cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru găsirea unor metode, în contractul-cadru, de stimulare a medicilor de familie să practice în mediul rural și a transmis că autoritățile doresc, totodată, să le ofere medicilor de familie din mediul rural capacitatea tehnică de a crește complexitatea actului medical.

„În Planul Național de Redresare și Reziliență am alocat fonduri pentru dotarea a 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de medici de familie, cu prioritizare pentru acele cabinete care sunt în mediul rural și mai ales în ruralul izolat sau în ruralul unde există o lipsă de medici de familie. Sperăm că împreună, prin aceste eforturi combinate de investiții dar și de stimulare a serviciilor în asistența medicală primară, vom reuși să facem mediul rural atractiv pentru medicii de familie”, a afirmat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a spus că soluțiile pentru atragerea medicilor de familie în mediul rural nu presupun doar investiții în infrastructură.

„Când am spus de investițiile în cabinetele medicilor de familie nu m-am referit doar la infrastructură. Știu că și în Vaslui, ca și în alte județe, există autorități locale care le-au pus medicilor de familie la dispoziție infrastructura privind cabinetul medical, dar noi vorbim de investiții în aparatură, așa încât o parte din activitatea medicală, pentru care în mod normal pacientul trebuie să se adreseze într-un ambulatoriu de specialitate sau la un laborator de analize pentru care trebuie să meargă în oraș, să se poată desfășura la cabinetul medicului de familie. Așa sperăm să aducem medicii de familie, pentru că ei vor simți și vor vedea exact efectul actului lor medical, nu vor mai trebui doar să scrie bilete de trimitere și să aștepte întoarcerea pacientului de la oraș, ci vor putea să ia decizie în cunoștință de cauză și să vadă beneficiul actului medical”, a explicat ministrul Sănătății.

Ioana Moldovan a adăugat că, în plus față de dotările prevăzute în PNRR, se are în vedere o reformă care presupune creșterea finanțării pe termen mediu și lung pentru asistența medicală primară, astfel încât medicii de familie să poată fi plătiți pe seama muncii lor.

În județul Vaslui, potrivit ultimelor date furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, șapte comune nu au medici de familie, iar în perioada următoare mai mulți medici de familie urmează să se pensioneze și au anunțat că nu își vor continua activitatea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel