Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, adiscutat cu prefecții măsurile care vor fi luate la începutul noului an școlar care se va face cu revenirea fizică a elevilor și studenților la ore. Ea a discutat înclusiv despre măștile care vor fi folosite de elevi și studenți.
„Avem ca prioritate începerea și menținerea învățământului față în față cât mai mult posibil și atunci voi trece scurt în revistă principalele modificări față de ce s-a întâmplat anul trecut. În acest sens, se va opta pentru participare zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție până când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se menține sub 6 la mia de locuitori. Când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii, unul este trecerea în învățământ online, integral sau sistem hibrid, cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați, netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământ față în față pentru copiii care sunt vaccinați, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile”, a spus Mihăilă, la o ședință, în sistem videoconferință cu prefecții, având ca temă măsurile pentru începerea noului an școlar, ședință care a fost condusă de premierul Florin Cîțu.
Referitor la mijloacele de protecție care vor fi impuse, ministrul Sănătății a spus că „se menține obligativitatea purtării măștii în spațiile închise".
„În spațiile deschise masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică. Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare. Dacă condițiile meteo nu permit, se poate desfășura în interior până la incidență de 2 la mie fără mască de protecție”, a arătat Ioana Mihăilă.
Ministrul Sănătății a anunțat că, „suplimentar față de ceea ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultățile trebuie să fie măști de uz medical”.
„Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile. Avem în vedere această modificare și aceste mențineri a mijloacelor de protecție, deoarece cifrele privind incidența infecției și severitatea infecției cu COVID 19 la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Ce vedem acum, în zilele acestea sunt rate destul de crescute de spitalizare pentru copii infectați cu COVID”, a încheiat ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.