„Componenta sănătate a PNRR are trei mari pachete de reformă. Prima este reforma gestionării fondurilor publice din sistemul de asigurări de sănătate și se referă la plata per rezultat și pe calitate, atunci când vorbim de serviciile medicale, dar și crearea unui cadru care să stimuleze inversarea piramidei serviciilor de sănătate, cu creșterea ponderii serviciilor din ambulatoriu și din asistența medicală primară, mai precis din asistența medicilor din familie, precum și din asistența medicală comunitară. A doua mare linie de reformă este tocmai creșterea capacității administrative a Ministerului Sănătății în vederea gestionării proiectelor de infrastructură în sănătate și aici vorbim specific tocmai de crearea acestei Agenții Naționale pentru Investițiile în Infrastructura de Sănătate. Motivul pentru care am propus această linie de reformă în PNRR este tocmai această nevoie, pe care cu toții am identificat-o, în crearea unor noi spitale, în construcția de fapt de noi spitale. Agenția va gestiona și va avea în portofoliu spitale care au impact teritorial major și care se află în subordinea Ministerului Sănătății”, a afirmat ministrul, într-o conferință de presă.
Ioana Mihăilă a menționat că spitalele din subordinea autorităților locale vor putea cere asistență tehnică agenției pentru derularea propriilor proiecte de investiții, această solicitare fiind "opțională, nu obligatorie".
Potrivit ministrului, agenția va avea și rolul de a elabora, împreună cu alte ministere, normele care privesc calitatea mediului construit în sănătate, mai ales în infrastructura spitalicească.
„Agenția are, de asemenea, rolul de a elabora, împreună cu alte ministere, normele care privesc calitatea mediului construit în sănătate. mai ales în infrastructura spitalicească. O a treia mare linie de reformă în PNRR este reprezentată de reforma managementului sanitar și a resursei umane din sănătate. Aceste trei linii de reformă sunt completate cu două mari linii de investiții. Investiții în asistența prespitalicească și mai specific în cabinetele medicilor de familie, în centrele comunitare integrate în unitățile medicale mobile, precum și în ambulatoriile de specialitate. Investiția numărul doi este în infrastructura spitalicească, iar această linie de investiție are, pe lângă investițiile în spitalele nou construite sau în corpurile noi aferente spitalelor existente, un capitol de investiție dedicat tocmai dotării spitalelor în vederea reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale, precum și un capitol de investiții în secțiile de terapie intensivă nou-născuți”, a explicat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.