Învierea, sărbătoare a speranței. Părintele Luca: Pe ea ne bazăm. Nu am avea sens

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
invierea - FOTO: Freepik@EyeEm
invierea - FOTO: Freepik@EyeEm

Învierea Domnului este subliniată ca fundament al credinței creștine, simbolizând speranța și transformarea spirituală, esențiale pentru viața veșnică. Părintele Luca ne-a explicat simbolistica acestei sărbători.

Ce înseamnă cu adevărat Învierea? Este doar un simbol religios sau poate fi privită și prin prisma științei și a experiențelor-limită? Într-un dialog profund la Academia de Sănătate, realizatorul emisiunii, acad. prof. dr. Irinel Popescu, și invitatul său, părintele Luca Bîlteanu – cercetător în fizica medicală – au explorat nu doar dimensiunea teologică a Învierii, ci și legătura sa cu acele trăiri extraordinare ale celor care s-au aflat la granița dintre viață și moarte. Între credință și știință, între trup și spirit, Învierea rămâne cel mai puternic mesaj de speranță al creștinismului.

"Aș vrea însă să reluați semnificația Învierii și de aici încolo să abordăm și o zonă medicală, acele experiențe din preajma morții, relatările pe care le sunt sigur că le cunoașteți, ale celor cumva întorși din moarte.

Isus Însuși, în timpul misiunii sale pământene a făcut câteva astfel de minuni și deosebirea între acestea pentru că aceia sunt oameni care au fost întorși la viața pământeană și învierea lui Isus, ceea ce înseamnă Învierea într-o altă împărăție, Isus cel înviat, după cum se știe, era diferit oarecum de cel de dinainte.

Deci să încercăm să lămurim puțin aceste noțiuni legate de Învierea, de marea sărbătoare a Învierii Domnului", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Învierea, sărbătoarea speranței

Învierea nu este doar un eveniment religios, ci și un simbol al transformării și al biruinței asupra morții. Este un mesaj de speranță care rezonează profund în sufletele credincioșilor, iar fără aceasta, întreaga doctrină creștină ar pierde fundamentul pe care se sprijină.

În cadrul emisiunii Academia de Sănătate, părintele Luca Bîlteanu, cercetător în domeniul fizicii medicale, a adus în discuție și dimensiunea transcendentală a Învierii.

"Fără sărbătoarea Învierii, noi creștinii, nu am avea sens, întrucât aceasta este temelia învățăturii creștine și pe ea ne bazăm toată speranța. Nu există în lumea aceasta, cred, o speranță mai durabilă și mai liniștitoare decât speranța Învierii.

Ori Isus, prin Învierea sa, el fiind totodată Dumnezeu și om, aduce cu sine posibilitatea firii umane oamenilor să învie și ei prin Isus, prin cel care a deschis acest drum de la moarte la viață.

Citeam că la Sfântul Nicolae Cavasila, că ideea aceasta, posibilitatea aceasta în a întrupării lui Isus ar fi existat, indiferent dacă omul ar fi căzut sau nu. Deci această întrupare a lui Isus face parte din programul lui Dumnezeu de a-L aduce pe om lângă El, de a-L îndumnezei și de a-l face viețuitor al vieții veșnice.

Această dimensiune dincolo de timp și spațiu, transcedentă timpului și spațiului fizic la care suntem chemați să accedem cu toții", a explicat părintele Luca, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Învierea lui Isus nu este doar o revenire la viață în sensul fizic, ci o transformare completă, în care Hristos, "Isus cel înviat", este diferit de cel care a trăit pe pământ. Această diferență fundamentală subliniază natura divină a Învierii și misterul care învăluie această mare sărbătoare.

Învierea, sărbătoare a speranței. Părintele Luca: Pe ea ne bazăm toată speranța - FOTO: Freepik@EyeEm

Învierea, lumină a vieții veșnice

Indiferent de perioada anului, Învierea reprezintă o constantă a vieții noastre spirituale. Chiar și în timpul Postului Paștelui, o perioadă de pocăință și transformare sufletească, lumina Învierii rămâne un far al speranței.

"Tocmai acesta este esențialul acestei sărbători, care este sărbătoarea centrală în biserica creștină, sărbătoarea centrală în practica liturgică a bisericii, pentru că chiar dacă suntem în Postul Paștelui, adică un post în care sunt reiterate elemente de pocăință, elemente de transformare sufletească, prin exemplul marilor păcătoși care s-au întors, Maria egipteanca, fiul risipitor, s-au desfrânat duminica, ziua Învierii nu-și pierde această haină de lumină, acest sens luminos și Învierea,

Indiferent din ce moment al anului suntem, este o constantă a vieții noastre, pentru că tocmai aceasta vrea să ne arate Evanghelia, asta ne arată și Hristos faptul că suntem chemați cu toții la Înviere și la viața veșnică, la bucuria vieții veșnice", a explicat părintele Luca, pe numele său Luca Bîlteanu, cercetător în domeniul fizicii medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel