"Intri trează în sala de operație purtând în pântece un bebeluș și în suflet o colecție de vise și așteptări.
- Poți să-ți apleci mai mult spatele? Este întrebarea medicului anestezist.
Burta îți stă în cale dar tu încerci, închizi ochii, respiri și ai încredere. Mâinile transpiră de frică și anxietatea este în inimă, cine a trăit această scenă o înțelege bine. Picioarele sunt întinse și de la talie în jos totul este amorțit.
Punem trupul în pauză pentru ca altul să poată veni pe lume.
Cele șapte straturi de piele merg repede, dar următoarele minute durează toată viața. Și iată că vine! Adaugă în memorie acele, sonda, halatele, cele șapte straturi, tăieturile, mâinile, tragerile, transpirația, cusăturile...
Ce altă iubire ar face asta? Ce altă iubire s-ar putea ridica să țină un copil în brațe chiar și fără să-și poarte propriul corp?
Este bobina care a ținut firul vieții amintindu-ne că a te naște este cu adevărat un miracol și că a te naște prin cezariană este și un mod sacru de a te naște!
Mamă care ai născut prin cezariană, ești o puternică!", este mesajul devenit viral pe Facebook.
Mamele, poveștile nașterilor: Îmi port cu mândrie tăieturile / Faptul că sunt mamă e cea mai mare realizare a vieții mele
În urma acestei postări o mulțime de mame și-au spus povestea și și-au reamintit momentul în care au născut.
- "Doi copii am eu, însă a doua mi-a schimbat modul de a vedea viața. După 5 ore state în sala de operații, după un stop cardio-respirator, Dumnezeu mi-a dat șansa la o nouă viață. Sunt recunoscatoare că astăzi sunt lângă ei și mă pot bucura de minunile vieții. Toate suntem niște eroine"
- "Dragele mele, am născut 6 copii prin naștere naturală, iar acum trebuie sa aduc pe lume gemeni prin cezariană, dar așa mare frică ce am de cezariană nici nu vă puteți imagina. Mă rog la Dumnezeu să mă întărească și să depășesc frica aceasta până în ziua când o să se întâmple! Deci felicitări mămicilor"
- "Eu am 3 cezariene și știu prin ce treci în acele momente, dar faptul că sunt mamă e cea mai mare realizare a vieții mele"
- "5 ore de tranvaliu, 5 ore de chin dar a trecut. Important este ca bebelușul să fie sănătos și felicitări tuturor mamelor care suportă chinurile durerile nașterii cât și cele care nasc prin cezariană. Suntem luptătoare mamelor"
- "Mamele sunt puternice, indiferent ce modalitate aleg, aduc viața pe pământ. A fost horror, dar când mă uit lângă mine și vad minunea pentru care am îndurat, parcă aș mai face-o încă o data"
- "Eu nu am avut "norocul" unei astfel de experiențe Totul a fost un vis, nu m-a durut nimic, am fost spre deloc stresată, deși mă așteptam la ce e mai rău! La ieșirea din sala de operații am zis "mai facem" catre soțul meu cand m-a întrebat cum a fost. În mai putin de 1h am alăptat și ne-am îmbrățișat toți 3. Urmează nr. 2, sper să fie la fel"
- "Sunt momente unice pe care nu ai cum să le uiți. Prima naștere, în urma cu 20 ani... cezariană, anestezie totală... am adus pe lume un băiat. Regret că nu i-am auzit primul strigăt, dar nu mi s-au prezentat variantele... m-am trezit pe masă, cu masca pe față și atat... apoi eram deja în salon. În urma cu 3 ani jumate, a doua cezariană... anestezie în coloană. Și acum retrăiesc fiecare moment:de la prima înțepătura și o durere imensă. Am răsuflat ușurată când a scos acul, dar nu pentru mult timp, pentru că a urmat a doua înțepătură. Numărăm secundele de durere și parca nu se mai terminau. Doar gândul că voi da naștere unui suflet îmi dădea curaj sa îndur tot. Și fiecare femeie care a trecut prin asta știe ce înseamnă. Și am indurat, pentru ca fetița mea să fie sănătoasă. Și am îndurat și complicațiile din timpul și de după naștere cu gândul la copiii mei, că au nevoie de mamă. Și Dumnezeu mi-a ascultat rugile. Niciun moment nu regret nimic din ce am simțit sau trecut pentru că mamele asta fac: își protejează copiii prin orice mijloace, chiar și cu prețul vieții"
- "3 cezariene... am vrut să nasc natural, am stat 12 ore în travaliu, în cele din urmă s-a stabilit, nu puteam aduce pe lume copilul pe cale naturală, așa că... cezariană de urgență, a urmat un stop-cardiorespirator, 5 zile în spital, o lună grea pentru recuperarea după stop... și după toate astea am mai adus pe lume încă 2 copii... am și îmi port cu mândrie tăieturile"
- "Eu aș mai adăuga că tot peisajul ăsta cu sonde, ace, halate, șapte straturi de piele, transpirație și cusături dispare când îi auzi plânsul. E tot ce aștepți și e sunetul care îți schimbă viața"
- "La cât de greu am născut și nu credeam că o să ies cu zile după, am un foarte mare respect pentru mămicile care au născut prin cezariană. Multe sănătate și curaj viitoarelor măme!".
Naștere naturală sau cezariană, avantaje și dezavantaje. Herghelegiu, despre epidurală
Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre exercițiile fizice din timpul sarcinii, avantajele pe care le au acestea în momentul nașterii, dar și de ce solicitarea pentru nașterea prin cezariană este doar o reacție de teamă a viitoarelor mame.
”Multe femei sunt sportive prin natura lor și simt nevoia de a face sport și mișcare. Nu sunt contraindicate în sarcină (n.r. exercițiile), sunt exerciții speciale pentru gravide, ele pot face cu încredere, nu fac niciun fel de rău, le asigură un tonus, le optimizează, este foarte bine să nu își piardă antrenamentul fizic”, a explicat dr. Doru Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical, parte din beneficiile activităților fizice ale femeii însărcinate.
Chiar dacă acest aspect nu le scutește pe femei de durerea nașterii, medicul susține că ”o femeie mai antrenată, cu o musculatură abdominală foarte bună are șanse să împingă mult mai bine fătul în expulzie, pe lângă contracția uterului care ajută la ieșirea fătului, în ultima jumătate de oră, presa dominală este foarte importantă. O femeie cu o musculatură normal dezvoltată și tonică are șanse mult mai mari să nască pe cale naturală, dacă își dorește, decât o femeie firavă, plăpândă sau foarte obeză”, a mai spus medicul.
"Nașterea fără durere, doar o poveste"
Potrivit medicului, nașterea fără durere este doar cea făcută cu anestezia epidurală. ”Fără ea nu există decât așa, în proporție infimă de femei, de neluat în seamă, care tolerează rezonabil durerile de naștere. Nu există decât extrem de puține femei”, a precizat specialistul. ”Singura opțiune medicală, de valoare și extrem de eficientă este analgezia epidurală. Se implantează un cateter în spațiul epidural pe unde se injectează anestezicul și femeia are confort în perioada de travaliu care poate dura 8-10 ore.
Anestezia se subdozează în partea finală, în expulzie, în ultima jumătate de oră pentru ca femeia să perceapă mai bine momentul contracțiilor și să suprapună și ea efortul expulziv prin contracția presei abdominale. Fără epidurală este... Am avut experiențe destule, cupluri, în special străini, care spun că face managementul durerii, iar când au început durerile i-am pus epidurala și au zis că nu există om mai minunat ca anesteziologistul.
Din cărți și din povești ți se pare că poți să treci ușor, dar în realitate extrem de puține femei au un prag de durere atât de ridicat încât să suporte durerile din travaliu, mai ales cele din a doua jumătate”, a mai spus Doru Herghelegiu. Mai mult, afirmă medicul, nașterea nu trebuie programată pentru a beneficia de anestezia epidurală.
”Când vine în travaliu sunt medici anesteziști de gardă. Fiecare spital de Obstretică are linie de gardă de anestezie. Și există truse-catetere, care sunt la dispoziție, se montează și asta este”.
VEZI ȘI: Cezariana, la presiunea femeilor, din teamă și idei preconcepute
Care sunt avantajele nașterii naturale și în ce situații este indicată cezariana - VEZI în acest articol
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.