Între 6 și 8 ore de somn, necesare pentru sănătatea inimii

Dana Lascu |
Data publicării:
Hotelurile ne pot îmbolnăvi
Hotelurile ne pot îmbolnăvi

Când vine vorba de somn, oamenii par să aibă nevoi diferite. Dar cât de mult trebuie să dormi ca să fie bine pentru inima ta? O arată o analiză a 11 studii care au inclus peste un milioan de oameni, toate făcute pe această temă.

O nouă analiză a 11 studii care a inclus un total de peste 1 milion de adulți fără boli de inimă sugerează că pentru a-ți păstra acest organ vital în foarte bună stare de funcționare ar trebuie să dormi între șase până la opt ore pe noapte. Studiile analizate au fost toate publicate în ultimii cinci ani, arată medicinenet.com.

Risc mai mare cu între 11 - 33%

Cercetătorii au comparat adulții care au dormit între șase și opt ore cu toți ceilalți și au constat că cei care dorm mai puțin sau mai mult decât atât au șanse mai mari să facă o boală de inimă sau un accident vascular cerebral cu 11%, respectiv 33% mai mari într-un interval de 9,3 ani.

Raportul a fost prezentat duminica trecută la congresul Societății Europene de Cardiologie, desfășurat la München, Germania. Cercetarea este deocamdată doar preliminară, urmând a fi revizuită și publicată într-un jurnal de specialitate.

„Ne petrecem o treime din viață dormind, dar știm puține despre impactul acestei nevoi biologice asupra sistemului cardiovascular", a arătat autorul analizei, Dr. Epameinondas Fountas, de la Centrul de Chirurgie Cardiacă Onassis din Atena, Grecia.

Prea mult sau prea puțin e rău

„Cercetările noastre sugerează că somnul prea mult sau prea puțin poate fi rău pentru inimă. Sunt necesare mai multe analize pentru a clarifica exact de ce, dar știm că somnul influențează procesele biologice cum ar fi metabolismul glucozei, tensiunea arterială și inflamația - care au un impact asupra bolilor cardiovasculare", a continuat Fountas.

„Dacă nu dormim suficient într-o noapte sau dacă doar am moțăit puțin o dată, este puțin probabil ca acest tip de evenimente singulare să fie în detrimentul sănătății, dar trebuie evitată acumularea de nopți de nesomn sau să dormim de fiecare dată mai mult decât trebuie”, a arătat Fountas.

Există, a a mai spus el, o mulțime de modalități de a ne stabili obiceiuri bune de somn. Printre acestea: să mergi la culcare și să te trezești la aceiași oră în fiecare zi; să eviți alcoolul și cofeina înainte de culcare, să ai o dietă sănătoasă și să fii activ fizic.
„Să dormi exact cât are nevoie corpul tău este o parte importantă a unui stil de viață sănătos", a concluzionat Fountas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel