Intoxicația cu monoxid de carbon, cauze și complicații. Se poate ajunge la amnezii sau chiar deces

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
intoxicatia cu monoxid de carbon. FOTO: Freepik @wavebreakmedia
intoxicatia cu monoxid de carbon. FOTO: Freepik @wavebreakmedia

Intoxicația cu monoxid de carbon este unul dintre riscurile frecvente cu care ne putem confrunta în sezonul rece.

Ca de fiecare dată, venirea sezonului rece aduce în discuție riscurile la care se expun cei care folosesc sistemele de încălzire neconforme, cel mai important dintre acestea este intoxicarea cu monoxid de carbon, care poate duce chiar la deces.

Dr. Radu Țincu a explicat la ce trebuie să fie atenți oamenii în cazul în care sunt expuși la intoxicarea cu monoxidul de carbon.

"Nu avem niciun fel de posibilitate de a detecta prezența monoxidului de carbon. Nu are miros, nu-l putem vedea, nu determină niciun fel de reacție în primă instanță la adresa organismului.

Atunci când se acumulează, începe să nu mai poată transporta sângele oxigenul de care avem nevoie și se creează în mod surprinzător o reacție plăcută de somnolență.

Oamenii expuși la monoxid de carbon dezvoltă această somnolență. De cele mai multe ori se duc să se culce, crezând că e normal să se întâmple acest lucru și, din păcate, dacă nu sunt găsiți la timp, nu mai pot fi salvați”, a spus medicul Radu Ţincu la Antena 3.

Intoxicația cu monoxid de carbon, simptome

Monoxidul de carbon rezultă în urma proceselor de ardere, a gazelor sau a lemnului, iar intoxicația cu monoxid se produce în urma acumulării acestui gaz în încăperea în care se află sursa de încălzire.

Semnele și simptomele intoxicației cu monoxid de carbon pot include:

- Cefalee surdă

- Slăbiciune

- Amețeală

- Greață sau vărsături

- Dificultăți de respirație

- Confuzie

- Vedere încețoșată

- Pierderea cunoștinței

”Ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri este starea de somnolență, mai ales dacă ea survine într-un moment în care nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru.

Recomandarea pentru a nu ne intoxica cu monoxid de carbon este ca toate aceste dispozitive de încălzire să fie verificate anual de către experți care să certifice că evacuarea gazelor de ardere se produce în mod corect. Dacă discutăm de încălzire cu lemne trebuie să ne asigurăm că hornurile sunt desfundate”, mai spus medicul.

Fumătorii, expunere cronică la monoxidul de carbon

Totodată, mai afirmă medicul, organismul uman este deja obișnuit cu monoxidul de carbon, cel din poluarea aerului.

”Trebuie să mai spunem un lucru extrem de important. Există monoxid de carbon și în poluarea aerului. Noi avem în organism o cantitate de carboxihemoglobina rezultată în urma expunerii la monoxid de carbon.

Fumătorii, de exemplu, au cantități mai mari de carboxihemoglobina comparativ cu nefumătorii. Chiar se descrie la cei care fumează foarte mult o așa-zisă expunere cronică la monoxid de carbon. Deci există și această patologie cronică asociată monoxidului de carbon.

Intoxicarea cu monoxid de carbon, măsuri de prim ajutor

în cazul în care suntem martori ai unei astfel de situații, trebuie să acordăm atenție atât persoanei despre care credem că este intoxicată cu monoxid de carbon, dar să fim și atenți la propria persoană

”Cei mai mulți se sperie în acel moment și încearcă să îl salveze pe cel intoxicat cu monoxid de carbon și uită că monoxid de carbon poate fi prezent în cameră.

Deschiderea geamurilor cu aerisirea rapidă a încăperii va duce la scăderea concentrației de monoxid de carbon.

De asemenea, victima trebuie scoasă foarte rapid la aer proaspăt și sigur trebuie să se sune la ambulanță pentru a primi antidotul de care are nevoie, adică oxigenoterapie”, a explicat medicul cu privire la expunerea egală la monoxidul de carbon în cazul în care sunt mai multe persoane în respectiva încăpere. Mai mult, susține medicul, ”chiar dacă nu se produce decesul în urma expunerii la monoxidul de carbon, unii pacienţi rămân cu sechele neurologice.

În momentul în care monoxidul de carbon se cuplează de hemoglobină și blochează transportul oxigenului se produce scăderea cantităţii de oxigen la nivelul creierului, care echivalează cu accidentul vascular ischemic.

Pacienții respectivi nu mai pot să-și asigure necesarul de oxigen și necesarul metabolic. Am avut pacienți care au rămas timp de 3-6 luni de zile cu o disfuncție neurocognitivă, cu tulburări de atenție, cu tulburări de memorie, unii dintre ei cu amnezie.

Nu și-au mai amintit momentele din jurul intoxicației respective. Deci, chiar dacă supraviețuim în urma intoxicației cu monoxid de carbon, putem să avem sechele pe termen lung.", a mai spus medicul.

Măsurile de prim ajutor în caz de intoxicație monoxid de carbon sunt următoarele:

- Îndepărtarea imediată din zonă a victimei

- Verificarea semnelor vitale ale victimei

- Resuscitare cardio-respiratorie în absența pulsului

- Apelarea serviciului de urgență 112

- Oprirea sursei monoxid de carbon

- Monitorizarea cu atenție a stării victimei.

Vezi și: Mustul, bombă cu ceas. Diana Bulgaru: Se moare rapid și sigur, în 5 minute maximum. Oamenii cad și mor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel