Pentru a evita să faci intoxicație cu ciuperci trebuie să iei câteva măsuri de protecție, arată Dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor. Iată care sunt acestea:
- consumul ciupercilor de cultură, provenite din unități autorizate și / sau însoțite de certificate de calitate, evitarea cumpărării ciupercilor de la comercianții ambulanți, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor;
- evitarea culesului / consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, pășuni);
- neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor;
- supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicația cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă!
Nu scapi de toxicitate dacă le gătești!
- ciupercile otrăvitoare nu-și pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică și nu se distrug.
- ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicității ciupercilor. De asemenea este absolut greșit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului.
- evitarea conservării ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiții casnice;
În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanță, ne recomandă Dr. Daniela Rahotă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.