O intoleranță alimentară este atunci când aveți dificultăți în digerarea anumitor alimente sau ingrediente din alimente. De obicei, nu este grav, dar consumul alimentelor la care aveți intoleranță vă poate face să vă simțiți rău.
Dacă aveți o intoleranță alimentară, de obicei aveți simptome la câteva ore după ce ați mâncat alimentul sau ingredientul la care sunteți intolerant.
Simptomele comune includ:
- diaree
- balonare
- crampe sau gaze
- dureri de burtă
Dar există o mulțime de alte simptome posibile, inclusiv dureri de cap, senzație de oboseală sau epuizare, senzație de rău, constipație, dureri articulare sau erupții cutanate.
Simptomele pot dura câteva ore sau zile.
O intoleranță alimentară este cauzată de faptul că organismul nu poate digera un anumit aliment sau un ingredient din alimente.
Cea mai frecventă intoleranță alimentară este intoleranța la lactoză. Aceasta apare atunci când organismul nu este capabil să digere lactoza, un tip de zahăr care se găsește în principal în lapte și în produsele lactate, cum ar fi brânza și iaurturile.
Dar puteți avea intoleranță la orice tip de aliment sau ingredient din alimente, cum ar fi
- gluten (grâu, secară și orz) - care se găsește în alimente precum pâinea și pastele făinoase
- histamina - care se găsește în alimente și băuturi precum vinul și brânza
- cofeina - care se găsește în cafea, ceai și unele băuturi carbogazoase
- alcool
- sulfiți - se găsesc în cidru, bere și vin
- salicilați - se găsesc în unele fructe, legume, ierburi și condimente
- glutamat monosodic (MSG) - se găsește în fructele coapte, mezeluri și alimente sărate
Spre deosebire de o alergie alimentară, o intoleranță alimentară nu este cauzată de reacția exagerată a sistemului imunitar la anumite tipuri de alimente, ceea ce înseamnă că nu puteți avea o reacție alergică gravă.
Mihaela Bilic, despre intoleranțe. De ce apar și ce ne transmite corpul, de fapt
"Toate aceste intoleranțe, de fapt, din punctul meu de vedere, pun un diagnostic de sistem imunitar fragil. Nu cunoaștem sistemul imunitar, nu știm să diagnosticăm microbiota intestinală și nici să o tratăm. Este și așa o noțiune nouă în ceea ce privește instrumentar medical. Adică despre microbiotă, acum să este considerată un al doilea creier, sunt lucruri care au apărut în ultimii 10 ani.
Dar altfel, microbiota intestinală, până acum... știam că există niște bacterii, niște colonii de bacterii în intestin, dar niciodată nu am realizat cât de mare este impactul lor asupra sănătății generale a organismului.
Acum, amprenta microbiană din intestin este individuală așa cum este amprenta de la mână, nu există două persoane cu aceeași încărcătură microbiană și faptul că nu știm cum să reglăm aceste lucruri... vorbim de o colonie microbiană despre care nu ne dăm seama cât e de mare.
De multe ori spun lucrul acesta. Ca să vizualizăm, o persoană de 60 de kg, din aceste 60 kg, 2 kg sunt bacterii și microbi, cât o sticlă de apă.
Asta înseamnă de 10 ori mai multe bacterii decât celule în corpul nostru. Ele trăiesc pe noi și în noi. Nu le vedem, dar 2 kg nu este o cantitate neglijabilă.
De la o săptămână la alta se pot schimba ca tip și ca număr.
Este o luptă continuă între cele patogene și cele benefice. Noi suntem spectatori la această luptă. Nici nu știm că are loc și nici nu putem participa. Ceea ce primim ca rezultat indirect este o alergie, o boală autoimună, o tulburare la nivel intestinal, dar astea sunt efectiv simptome la distanță.
Ce se întâmplă acolo în intestin nu cunoaștem cu adevărat. Știm doar un lucru, că sistemul imunitar ține foarte mult de microbiota intestinală.
Nu există un alt organ care să determine imunitatea în mod direct așa cum este microbiota intestinală.
Gândiți-vă de cât de puțin timp luăm probiotice în momentul în care facem tratament cu antibiotic, tocmai ca genocidul intestinal pe care-l face antibioticul să nu dea peste cap intestinul.
Dar este un lucru minor, pentru că altfel, microbiota, s-a demonstrat, un dezechilibrul al ei pe lângă bolile care înseamnă intoleranțe, alergii și boli autoimune creează chiar probleme psihice.
Persoanele care sunt depresive au microbiota dezechilibrată.
Creează chiar la nivel de obezitate mari dezechilibre. Persoanele obeze și supraponderale, al căror metabolism nu funcționează corect au o problemă de mirobiotă și atunci impactul asupra corpului este atât de difuz și complex încât aproape că ne speriem și ne dăm seama că indiferent ce facem noi din punct de vedere alimentație sau medicamente este nesemnificativ în comparație cu tot acest ecosistem viu intestinal de care ține sănătatea noastră și care este ușor de dezechilibrat prin stres, prin nesomn, prin poluare", a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, Spectacola și DC News.
Mihaela Bilic rupe tăcerea despre emulsifianți. Care e rolul lor, de ce sunt puși în mâncare și cum ne degradează digestia și mucoasa intestinală
"Ni se arată tot timpul mâncare cu degetul.
Acum, de curând, s-a demonstrat că acei emulsifianți care se folosesc în toate produsele semipreparate, ultraprocesate, pentru că au capacitatea de a ține apa și grăsimea împreună... dacă nu i-am avea nu am avea o structură cremoasă, nici la înghețată, nici la sosuri, nici la produsele de patiserie. E un lucru care până acum părea banal, nepericulos.
Ei, s-a constatat că la nivelul intestinului, aceste substanțe strică echilibrul dintre sucurile digestive și permeabilitatea intestinului. Pentru că emulsifierea substanțelor lipidice din organism este ca și cum o fac în mâncare. Nu e ca și cum în mâncare au avut un rol și în intestin și-au oprit acțiunea.
Toți acești emulsifianți schimbă permeabilitatea mucoasei intestinale, ea devine permeabilă și atunci intră în organismul nostru tot felul de agenți nocivi care până atunci erau blocați de bariera intestinală. Ea acum e diluată, acești emulsifianți au schimbat structura și atunci primim în organism particule pe care el le consideră străine și declanșează răspuns imun, anticorpi, răspunsul alergiei, la niște particule care sunt normale, dar până acum nu puteau intra pentru că intestinul nostru era ca o armură, ca un scut", a mai spus medicul nutriționist.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.