Intoleranța la lactoză, vindecabilă. Bilic: Patru gesturi simple prin care puteți rezolva această problemă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Intoleranta la lactoza – FOTO: Pexels@Pixabay
Intoleranta la lactoza – FOTO: Pexels@Pixabay

Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă intoleranță alimentară și semnifică incapacitatea unei persoane de a digera glucidele din lapte.

Intoleranța la lactoză se poate vindeca prin patru pași. Laptele este un aliment care conține aproape 90% apă și procente egale de glucide, proteine și grăsimi. Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit astăzi, de Ziua Mondială a Laptelui, care sunt etapele care trebuie urmate pentru a trata această afecțiune.

”Este și Ziua Mondială a laptelui. Poate unii dintre vor suferă de intoleranță la lactoză, poate au balonări și disconfort digestiv după ce consumă lapte. O să vă spun patru gesturi simple prin care puteți rezolva această problemă.

Care e mecanismul din spatele intoleranței? Avem prea puțină enzimă numită lactază care să digere lactoza din lapte. Asta înseamnă că trebuie să prelungim, să mărim un pic timpul pe care laptele îl petrece stomac, astfel încât și puțina enzimă pe care o secretăm să aibă timp să acționeze. Asta trebuie reținut. Niciodată nu pierdem capacitate de sinteză a enzimei numită lactază.

Deci cum mărim acest timp?  Pe locul unu: alegeți întotdeauna laptele integral, nu laptele degresat. Laptele cu 3,5% grăsime stă mai mult timp în stomac și cresc șansele de digestie. Nu consumați niciodată produse lactate pe burta goală. Combinația ideală la micul dejun fulgi cu iaurt. Împreună stau mai mult timp în stomac și lactoza va fi digerată.

Apoi, că tot vorbeam de burtă goală, la prânz mâncați un sendviș și apoi un lapte bătut. Din nou, cresc șansele de digestie.

Iar pe ultimul loc că s-a încheiat masa și vrem o cafea, beți laptele cald. Laptele cald este mai ușor de digerat.

Intoleranța la lactoză se rezolvă în momentul în care organismul primește mesajul că ne-am apucat de băut, din nou, lapte în mod regulat. Aveți un pic de răbdare, crește treptat și cantitatea de lapte consumat și veți vedea că se rezolvă”, a prezentat Mihaela Bilic, într-un video pe Facebook.

Vezi și: Tiroida, afectată de COVID-19. Cât de severă este și în cât timp se vindecă

Ce este intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză semnifică incapacitatea organismului de a scinda molecula de lactoză, prin funcționalitatea defectuoasă sau, uneori, absența a dizaharidelor. De fapt, în intestinul subțire al mamiferelor au fost identificate trei enzime diferite cu activitate beta-galactozidazică.

Deficitul de lactoză neutră alterează digestia lactozei. Glucidul neabsorbit crește încărcătura osmotică intraluminală, cu atragerea de lichid în lumenul intestinal și diaree osmotică.

Lactoza nedigerată, ajunsă în colon, este convertită în acid lactic de către flora intestinală și scaunele capătă un pH acid. Creșterea volumului de lichid intraluminal, precum și aciditatea neobișnuită a scaunelor stimulează motilitatea și accelerează tranzitul intestinal. Meteorismul abdominal și flatulența se explică prin supraproducția de dixod de carbon și hidrogen de către bacteriile de fermentație.

Studiile au arătat ca 75% din pacienții cu intoleranță la lactoză au concomitent și intoleranță la fructoză. Această asociere conduce la o exacerbare a simptomatologiei descrise.

Intoleranța la lactoză se poate manifesta prin diaree acută explozivă cu scaune apoase, distensie abdominală, vărsături, insuficiența creșterii.

Citește și Intoleranță la lactoză: simptomul surprinzător care trădează afecțiunea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel