Intestinul subțire este segmentul tractului digestiv unde are loc cea mai mare parte a absorbției nutrienților și a mineralelor din alimente.
Intestinul gros, cunoscut și sub numele de colon, este responsabil de absorbția apei și a sărurilor minerale, precum și de formarea și eliminarea materiilor fecale.
Ambele secțiuni de intestin lucrează împreună pentru a asigura digestia completă și eliminarea eficientă a deșeurilor din organism.
Medicul Marius Sava a explicat importanța intestinului subțire și a colonului pentru sănătatea umană. Mai mult, medicul a subliniat importnța menținerii sănătății intestinului și a colonului, deoarece acestea joacă un rol crucial în imunitatea organismului datorită bacteriilor benefice pe le care le conțin.
Foto: Freepik
Dacă intestinul nu funcționează corect, sănătatea generală este afectată negativ.
Potrivit medicului, problemele apar, de obicei, la nivelul colonului, unde se concentrează 90% din cazurile de constipație.
"Atâta avem noi intestin subțire, în interiorul burții noastre. Intestinul subțire are 7m. Asta avem noi în burta noastră. Este impresionant. Te gândești - unde să încapă atât?!
Dar asta nu e tot, mai avem ceva. Avem 7m de intestin subțire, dar mai avem 1,7m sau 1,8m de colon.
Mâncarea trece prin intestinul subțire și apoi ajunge în colon.
Noi trebuie să avem mare grijă de sănătatea lui, pentru că ele se ocupă de imunitatea noastră. El are foarte multe bacterii, iar bacteriile fac imunitate.
Dacă nu funcționează ceva bine aici, în cei 9m de intestin și colon din burtă, ne-am dus.
Intestinul subțire de mișcă singur, se numește peristaltism. Mâncarea se duce încet și gândește-te la acest intestin ca la o sită. El strânge mâncarea și în afară ies nutrienții care intră în sânge.
Mâncarea merge, merge, merge și după câteva oare ajunge la final și ajunge în intestinul gros sau în colon.
În colon.... urcă mâncarea, traversează toată burta și apoi coboară cu viteză și este eliminat.
Problemele apar la intestinul gros. 90% din cauzurile de constipație sunt in intestinul gros și problema e jos, la colonul sigmoid, unde se întoarce cumva colonul.
Noi, din experiență medicală, știm foarte bine că oamenii care au probleme de tranzit au și un soi de anxietate, spre depresie. Pentru că suntem dependenți de intestinul nostru", a declarat medicul Marius Sava, în emisiunea La Măruță.
Pentru a avea o digestie sănătoasă este esențial să incuzi în dieta ta o cantitate adecvată de fibre, găsite în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase.
Este important să bei suficientă apă pe parcursul zilei, deoarece hidratarea ajută la menținerea funcționării normale a sistemului digestiv.
Mestecarea corectă și lentă a limentelor contribuie la descompunerea eficientă a acestora și la reducerea riscului de indigestie.
Evitarea consumului excesiv de alimente grase, prăjite și procesate poate preveni tulburările digestive și disconfortul.
Activitatea fizică regulată stimulează mișcarea intestinală, ajutând la prevenirea constipației.
În plus, gestionarea stresului prin tehnici de relaxare precum meditația, yoga, poate avea un efect pozitiv asupra sănătății digestive, reducând simptomele de disconfort gastric.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.