Intervenția vitală pentru femeile cu cancer de sân. Prof. dr. Ioan Lascăr: Îi marchează întreaga existență

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
reconstructie mamara - FOTO: Freepik
reconstructie mamara - FOTO: Freepik

Această intervenție este vitală pentru femeile care s-au confruntat cu probleme oncologice. Dar, din păcate, adresabilitatea este scăzută.

În lupta lor împotriva cancerului mamar, femeile se confruntă adesea nu numai cu provocările tratamentului și recuperării, ci și cu pierderea unei părți esențiale a feminității lor - sânii. Cu toate acestea, în ultimele decenii, programul de reconstrucție mamară a evoluat semnificativ, oferind supraviețuitoarelor o șansă de a-și recăpăta nu doar sănătatea fizică, ci și încrederea în sine și calitatea vieții.

Reconstrucția mamară este un proces complex și personalizat, care poate implica diferite tehnici chirurgicale pentru a recrea forma și aspectul natural al sânului. În ciuda provocărilor și a timpului necesar pentru a finaliza acest proces, mulți experți subliniază beneficiile psihologice și emoționale semnificative pe care le aduce reconstrucția mamară pentru supraviețuitoarele de cancer mamar.

Adresabilitate scăzută

Prof. dr. Ioan Lascăr, medic plastician la Spitalul Floreasca, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce trebuie să știm despre această intervenție.

"M-am luptat vreo 10 ani pentru a introduce în România programul de reconstrucție mamară după rezecție oncologică. Sunt vreo 15 ani de când funcționează programul.

Se asigură gratuitatea materialelor și a intervențiilor pentru reconstrucția după rezecția oncologică, însă, din păcate, deși inițial programul a fost dimensionat generos, adresabilitatea este mult mai scăzută decât am sperat", a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, medic plastician la Spitalul Floreasca.

Vezi și: Cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog. Dr. Ciprian Cristescu: Este foarte avantajos. Se vede. Nu trebuie analiză imagistică

Reconstrucția mamară, esențială

Reconstrucție mamară în urma cancerului de sân - FOTO: Freepik@syda_productions

Cu toate acestea, este important de remarcat că reconstrucția mamară nu este potrivită sau dorită de toate femeile care au trecut prin cancer mamar. Decizia de a opta sau nu pentru acest procedeu este profund personală și poate fi influențată de o varietate de factori.

Programul de reconstrucție mamară reprezintă o resursă valoroasă pentru supraviețuitoarele de cancer mamar, oferindu-le posibilitatea de a-și restabili trăsăturile fizice și de a-și regăsi încrederea în sine.

Vezi și: Ce precizie are testul Babeș Papanicolau. Dr. Ciprian Cristescu: Eroarea umană nu există

"Multe persoane mulțumesc Bunului Dumnezeu că au scăpat dintr-o circumstanță dramatică și sunt mulțumite. La ora actuală, cancerul mamar a coborât mult pe scara existențială. Am paciente de 18-19 ani cu cancer mamar, la care reconstrucția mamară aș spune că este vitală.

Îi marchează întreaga existență. Refacerea aspectului proporțiilor corporale ideale și a morfologiei corporale este o condiție existențială pentru o persoană tânără", a mai explicat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel