Subiectul inteligenței artificiale este unul intens dezbătut. Inteligența artificială, ca orice invenție, poate avea și o serie de riscuri la care umanitatea se expune, mai mult sau mai puțin, căci depinde foarte mult de ceea ce ne dorim de la această inteligență artificială, dar și de modul în care ne vom folosi de ea, astfel încât să nu fim noi cei folosiți.
”Impactul inteligenței artificiale asupra societății și asupra omenirii o să fie unul foarte mare și ne va face foarte mult.
Există o vorbă, care are undeva la 1600 de ani și care până acum nu a greșit, indiferent de cine a fost spusă. A fost folosită și de împărați, de regi, domnitori, oameni speciali, căpetenii și generali de armată: Drumul către iad este pavat exclusiv cu intenții bune și ăsta e adevărul.
Noi trebuie să acceptăm inteligența artificială în viața noastră și ca să o acceptăm, ea creează noțiunea de dependență, ca la cofeină, zahăr, acid, brânzică cu grăsime multă, ca la o suncuță bună. Totul e pe dependență.
Dependența se formează pe o senzație. E un cârlig, se numește cârlig emoțional”, a declarat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.
Întrebat care este senzația pe care ne-o oferă inteligența artificială, psihologul afirmă că aceasta este ”evoluția umană”. În acest sens, Radu Leca a explicat și care este primul lucru pe care inteligența artificială și l-a creat, ca o dovadă a evoluției.
”Biserica ei. Biserica GPT, unde te duci, spui unde ai greșit și ce ai greșit și el îți spune: Zi de trei ori aia, fă aia și gata, nu mai e păcat. Ulterior ce a făcut? A devenit peste noapte psiholog. Inteligența artificială este psiholog, este psihoterapeut, psihiatru, medic cardiolog, este neurolog. Și a zis: Pot mai mult. Eu evoluez de 4000 de ori mai repede decât oricine. (...) Și stai și te gândești: Unde se ajunge?
Tot ceea ce înseamnă Chat GPT are update-uri făcute în timp real. Inteligența artificială îți spune ce să faci să nu te mai simți singur. Și atunci ne îndepărtează de noi, de oameni, de realitate, de orice, de familie.
Inteligența artificială în orice deschizi internetul și o vezi acolo. Va învăța totul de 4000 de ori mai repede decât noi și noi vom fi zero, că la asta se ajunge”, a mai spus Radu Leca.
Mai mult decât atât, psihologul trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care inteligența artificială va avea impact asupra vieții de zi cu zi, de la ceea ce va trebui să mâncăm sau să bem, în funcție de parametrii pe care îi identifică la activitățile pe care trebuie să le facem.
”Te analiza în timp real și-ți apărea un grafic cu ce ai voie să bei, ce ai voie să mănânci, cât ai voie să bei, cât ai voie să mănânci.
Acolo o să ajungem și o să ni se spun așa: Va avea grijă de voi”. a mai spus psihologul.
Inteligența artificială, pas uriaș spre puritatea genetică
Radu Leca și-a continuat ideea privind impactul pe care îl va avea inteligența artificială, inclusiv asupra relațiilor de cuplu, iar lucrurile, în opinia sa, nu sunt deloc bune, riscurile la care umanitatea se expune fiind extraordinari de mari.
”Ulterior se va face un progrămel pentru cupluri. Ăsta o să fie foarte interesant, fiindcă o să stea sub noțiunea de perfect matching (n.r. potrivire perfectă).
Dacă nici inteligență artificială nu găsești un partener, sigur nu a reușit nimeni până acum. Deci eu îmi pun viața în mâinile-i și cu poza ta și cu o mostră de sânge. Da, îți va găsi cel mai apropiat partener din punct de vedere genetic și fizionomic, după ce a stat și te-a studiat pe tine și a studiat și alte milioane de parteneri în așa fel încât să fie the perfect match.
Îți va arăta cum va arăta copilul tău alături de partenerul ăla, ăla, îți va da 10-15 alegeri și îți va crește procentajul exact ca la un tunning auto, cresc sau scad niște parametri. (...)
Și atunci, atât timp cât din punct de vedere genetic se va umbla la cod, tot ceea ce înseamnă programarea și scoaterea din interiorul codului genetic a oricăror tipuri de imperfecțiuni, de la bubițe, pete, vase de sânge, de alea care ies în afară, alunițe și astea vor dispare, vor dispare, atunci se va duce către ideea de puritate genetică.
Și atunci, cu tot respectul pe care îl port celor care au putut crea așa o abominabilă formă de sabotaj, eu, Radu Leca consider că inteligența artificială va fi 100% nazistă, 100% nazistă, fiindcă Hitler când vorbea despre puritate genetică, nu contează nici contextul, dar contează că inteligența artificială la asta ne va duce, către puritatea genetică a unei rase”, a mai spus psihologul Radu Leca.
În aceeași ordine de idei, psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu a realizat că există o legătură foarte mare între jocurile video, care par să îi fi acaparat într-o mare măsură pe copii și adolescenți, care își prezintă personajele într-un anumit mod, în funcție de abilitățile și trăsăturile lor fizice sau psihoemoționale pe care le au sau și le doresc să le aibă, și ceea ce vizează inteligența artificială.
”Îți alegi practic ceea ce tu îți dorești să ai ca și personaj care tu o să joci. Și probabil că asta era și ideea să ne familiarizeze cu genul acesta de opțiuni, ca să ajungem în varianta noastră cea mai bună, pentru că noi de fapt nu știm care este varianta noastră cea mai bună, ne va spune inteligența artificială care este varianta noastră cea mai bună.
Până la urmă n-o să mai conteze ce vrem noi, cum vrem noi când vrem noi.
Ne vom lăsa ghidați de acest robot care practic, în baza structurii noastre genetice și în baza comportamentelor și până și a grupei sanguine ne va găsi un profil care să se potrivească cu asta”, a spus psihologul comportamental Ramona Dumitru Popescu.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.