Inteligența artificială revoluționează gestionarea bolilor inflamatorii intestinale. Rolul său în imagistica medicală pentru diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Inteligenta artificiala Foto: Freepik
Inteligenta artificiala Foto: Freepik

Inteligența artificială transformă gestionarea bolilor inflamatorii intestinale (IBD) prin diagnosticare eficientă și educație avansată a pacienților.

Se preconizează că inteligența artificială (AI) va revoluționa medicina, în special în ceea ce privește gestionarea bolilor inflamatorii intestinale (IBD). Gastroenterologii implicați în IBD pot vedea inteligența artificială ca următorul pas în îngrijirea clinică, deoarece aceasta le poate ușura și eficientiza munca.

Inteligența artificială este atunci când algoritmii folosesc datele pentru a simula inteligența umană, făcând-o mai eficientă în diagnosticarea și gestionarea bolii. Bolile inflamatorii intestinale beneficiază în mod ideal de inteligența artificială, deoarece ajută la colectarea, analiza și combinarea unui mix divers de informații, cum ar fi testele de sânge, imagistica, simptomele raportate de pacient și istoricul familial.

Pentru a asigura participarea pacienților la planurile lor de îngrijire, gastroenterologii trebuie să îi ajute să înțeleagă această boală complexă. Trei tehnologii de bază, inclusiv analiza și prelucrarea imaginilor, prelucrarea limbajului natural (NLP) și inteligența artificială generativă, vor deveni probabil fundamentale în practica clinică în următorii ani.

Aceste tehnologii îi pot ajuta pe gastroenterologi să înțeleagă și să gestioneze mai bine bolile infecțioase intestinale, făcând din aceasta o abordare mai eficace și mai eficientă a asistenței medicale.

Analiza și procesarea imaginilor

Conform MedScape, inteligența artificială câștigă un potențial semnificativ în îmbunătățirea îngrijirii bolilor inflamatorii intestinale prin conversia imaginilor medicale în caracteristici matematice, care pot fi antrenate și rafinate pentru a oferi rezultate rapide, precise și granulare fără variații între observatori și intraobservatori și fără prejudecăți umane.

Tehnicile actuale de cuantificare a bolilor inflamatorii intestinale sunt calitative și subiective, ceea ce face dificilă cuantificarea acestor caracteristici pe imagistică. Evaluările activității bolii bazate pe inteligență artificială au prezentat rezultate promițătoare în mai multe sisteme de imagistică, modelele de inteligență artificială prezentând niveluri ridicate de concordanță cu evaluatorii experimentați în ceea ce privește scorurile endoscopice Mayo și scorurile indicelui endoscopic de severitate al colitei ulcerative.

De asemenea, acestea au redus timpul de revizuire a endoscopiei pan-enterice cu capsulă în rândul pacienților cu suspiciune de boală Crohn de la 26-39 de minute la 3,2 minute pe pacient.

Un raport din cadrul studiului PiCaSSO a arătat că un sistem ghidat de inteligență artificială poate face distincția între remisiune/inflamare utilizând evaluări histologice ale biopsiilor de colită ulcerativă cu o rată de acuratețe apropiată de cea a examinatorilor umani.

În cazul bolii Crohn, cercetările indică faptul că imagistica enterografică transversală ar putea deveni mai precisă cu ajutorul inteligenței artificiale, oferind speranța că radiologii vor fi eliberați de această sarcină consumatoare de timp.

Mai multe societăți comerciale produc instrumente care pot prelua o imagine endoscopică sau o înregistrare video în mișcare completă și pot oferi un scor standardizat similar cu cel pe care l-ar oferi un expert la examinarea unei colonoscopii. 

Deși există încă loc de îmbunătățiri, se așteaptă ca tehnologia să îmbunătățească înțelegerea inflamației și a adenomului în tratamentul bolilor infecțioase intestinale.

Citește și: Durerile articulare: simptome, diagnostic și tratament. Când sunt de vină afecțiunile autoimune

Foto: Freepik

Prelucrarea limbajului natural

Prelucrarea limbajului natural (NLP), un subset al învățării automate aplicate, permite sistemelor automate să extragă, să interpreteze și să cuantifice informațiile digitale, inclusiv notele clinice, într-o fracțiune din timpul necesar clinicienilor.

Această inteligență artificială poate ajuta la îngrijirea bolilor infecțioase intestinale prin automatizarea revizuirii fișelor medicală electronice (FME), care în prezent consumă mult timp pentru medici.

Gastroenterologii se confruntă adesea cu epuizarea profesională din cauza problemelor cu FME-urile și a timpului excesiv petrecut la serviciu. NLP aplicată pe sisteme FME întregi ar putea îmbunătăți îngrijirea generală a bolilor infecțioase intestinale.

Studiile care implică NLP arată că modelele de revizuire automată a fișelor îmbunătățite cu NLP identifică mai bine pacienții cu boala Crohn sau colită ulcerativă și detectează și deduc starea de activitate a manifestărilor extraintestinale ale bolilor inflamatorii intestinale decât modelele care utilizează doar coduri medicale.

Aplicațiile NLP ar putea economisi timpul și energia medicilor în practica de zi cu zi, inclusiv prin generarea automată de note clinice, rezumarea interacțiunilor cu pacienții și semnalarea informațiilor importante pentru urmărire. Pentru clinicienii suprasolicitați și lipsiți de timp, NLP ar putea chiar restabili aspectele esențiale ale îngrijirii care i-au atras pentru prima dată în această profesie.

Vezi și: Omega-3 din uleiul de pește ar putea proteja împotriva Alzheimerului. Motivul pentru care încetinește degradarea celulelor cerebrale

Inteligența artificială generativă

Se preconizează că aplicațiile AI emergente, inclusiv chatbot-urile avansate, vor revoluționa educația pacienților prin generarea de materiale digitale pe un ton conversațional. Aceste instrumente generative de inteligență artificială, alimentate de modele lingvistice de mari dimensiuni, sunt antrenate pe cantități mari de date text pentru a înțelege și a genera limbaj natural.

Cele mai populare oferă un răspuns cu un ton conversațional după ce primește întrebarea sau solicitarea unui utilizator. Chatbot-urile pot acum să înțeleagă și să genereze un limbaj mai realist și pot fi antrenate pe scenarii clinice pentru a pune pacienții individuali în context în timpul conversațiilor digitale.

În medicina internă, acestea sunt utilizate pentru educarea pacienților, răspunzând la întrebările acestora înainte de colonoscopie. O analiză recentă a arătat că cel mai performant dintre cele trei chatbots a răspuns cu exactitate la 91,4 % din întrebările comune adresate înainte de colonoscopie.

Universitatea din Michigan a implementat cu succes chatbots comerciale pentru a interacționa cu pacienții înainte de colonoscopie, permițându-le să își extindă personalul fără a angaja mai mulți oameni.

În ciuda preocupărilor legate de faptul că inteligența artificială ar putea amenința locurile de muncă din domeniul sănătății, aceasta nu este pe deplin pregătită pentru implementarea pe scară largă. Versiunile ChatGPT 3 și 4 nu au trecut testul de autoevaluare al Colegiului American de Gastroenterologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel