Vezi și: Studiu: Doar 10 zile de inactivitate pot afecta sănătatea creierului
Un algoritm dezvoltat în Europa și SUA ar putea revoluționa prevenția deceselor cardiace subite. O echipă internațională de cercetători a dezvoltat o rețea neuronală artificială care poate anticipa cu până la două săptămâni înainte apariția unor aritmii cardiace severe, capabile să declanșeze un stop cardiac.
Studiul, publicat recent în European Heart Journal, sugerează că această tehnologie ar putea reprezenta un pas major în prevenirea deceselor subite de cauză cardiacă, care afectează anual peste 5 milioane de persoane la nivel global.
Cercetătorii de la Inserm, Universitatea Paris Cité și grupul spitalicesc AP-HP, în colaborare cu universități și instituții din Statele Unite, au analizat peste 240.000 de electrocardiograme (ECG) ambulatorii, provenite din șase țări: SUA, Franța, Marea Britanie, Africa de Sud, India și Cehia.
Rețea neuronală inspirată de funcțiile creierului uman
Algoritmul, creat de inginerii companiei Cardiologs (grupul Philips), imită funcțiile creierului uman pentru a identifica pacienții care prezintă un risc iminent de aritmie severă. Practic, este vorba despre o rețea neuronală capabilă să descopere "semnale slabe" în activitatea electrică a inimii—indicatori subtili, dar revelatori ai unui pericol iminent.
"Am analizat mai multe milioane de ore de bătăi cardiace, iar prin inteligență artificială am putut identifica noi semnale slabe care prevestesc riscul de aritmie", explică dr. Laurent Fiorina, autor principal al studiului, cercetător la Paris Cardiovascular Research Centre (PARCC – Inserm/Paris Cité University), cardiolog la Institutul de Cardiologie Paris-Sud (ICPS) și director medical responsabil de AI în cadrul Philips.
Vezi și: Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Semnale electrice noi care prevestesc aritmiile
Cercetătorii au urmărit îndeaproape modul în care inima se contractă și se relaxează în cadrul unui ciclu cardiac complet, concentrându-se pe timpul necesar ventriculelor pentru a fi stimulate electric și a reveni la repaus.
"Analizând semnalul lor electric timp de 24 de ore, ne-am dat seama că putem identifica pacienții susceptibili de a dezvolta o aritmie severă în următoarele două săptămâni. Dacă nu este tratată, această aritmie poate evolua către un stop cardiac fatal", spune dr. Fiorina.
În testele realizate până acum, rețeaua neuronală a identificat pacienții aflați în pericol în 70% din cazuri, iar pe cei fără risc în 99,9% dintre situații.
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
De la spital la ceasuri inteligente
Deși se află încă în faza de evaluare, algoritmul ar putea fi integrat în viitor în sistemele de monitorizare continuă din spitale sau chiar în dispozitive portabile. Potrivit cercetătorilor, dacă performanțele sale vor fi confirmate în studii clinice, AI-ul ar putea ajunge să fie inclus în Holtere ambulatorii sau în ceasuri inteligente, oferind un nou instrument de detecție timpurie pentru pacienții vulnerabili.
Vezi și: Combinația de statine și antibiotice nu previne complicațiile severe în ciroza decompensată
Un nou model de prevenție cardiacă
"Ceea ce propunem aici este o schimbare de paradigmă în prevenirea morții subite. Până acum, încercam să identificăm pacienți cu risc pe termen mediu și lung, dar eram incapabili să prezicem ce se poate întâmpla în minutele, orele sau zilele care preced un stop cardiac.
Acum, datorită inteligenței artificiale, putem anticipa aceste evenimente pe termen foarte scurt și, potențial, să intervenim înainte să fie prea târziu", afirmă profesorul Eloi Marijon, director de cercetare Inserm la PARCC, profesor de cardiologie la Universitatea Paris Cité și șef al departamentului de cardiologie la Spitalul European Georges Pompidou.
Următorul pas: studii clinice
Echipa de cercetare își propune să valideze eficacitatea algoritmului în condiții reale, prin studii clinice prospective.
"Este esențial ca această tehnologie să fie evaluată riguros înainte de a fi integrată în practica medicală. Dar ceea ce am demonstrat deja este că AI-ul are potențialul de a transforma radical prevenția aritmiilor severe", subliniază dr. Fiorina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.