Întărirea arterelor: aditivi din supa de pui și alți factori, vinovați

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aditivi de gust din supa de pui pot duce la întărirea arterelor
Aditivi de gust din supa de pui pot duce la întărirea arterelor

Un nou studiu de la Universitatea din Georgia evidențiază noi factori din stilul de viață care ar putea duce la întărirea arterelor. Cercetătorii au găsit noi metaboliți – unii produși de aditivi de gust din supa de pui sau din suplimente alimentare, spre exemplu - care au acest efect periculos în organism.

Fiind unul dintre cele mai mari de acest gen, lucrarea cercetătorilor de la Universitatea Georgia - publicată luna trecută în American Journal of Hypertension, a realizat un profil metabolomic indispensabil pentru peste 1.200 de participanți din „Studiul Heart Bogalusa" pentru a identifica metaboliți legați de întărirea arterelor.

Întărirea arterelor, pericol mortal

Întărirea arterelor, sau rigiditatea arterială, este un factor de risc independent pentru boala cardiacă și deces, iar mecanismele care contribuie la apariția lui nu sunt bine înțelese.

Aici, medicina metabolomică poate ajuta la elucidarea modului în care și când începe să apară rigiditatea arterială.
Metabolomica este studiul metaboliților, care sunt creați de fiecare dată când există un transfer de energie în organism.

Metaboliții joacă un rol-cheie în menținerea funcției normale a organismului, iar schimbările în nivelurile metaboliților pot reflecta modul în care factorii de mediu, cum ar fi fumatul, dieta sau poluanții, influențează sănătatea.

„Metabolomica poate măsura cu exactitate cantitatea de expuneri care intră în organism”, a spus autorul studiului, Changwei Li.

Și suplimentele pot avea acest efecte

„În acest studiu, am identificat numeroși metaboliți legați de consumul de cafea, de alcool, suplimentele alimentare și chiar pesticidele", a declarat Li, care este profesor asistent de epidemiologie și biostatistică la Colegiul de Sănătate Publică al Universității Georgia (UGA).

Folosind lista de metaboliți cea mai actualizată, Li și colegii săi au efectuat o analiză a probelor de sânge de la subiecți, în căutarea expunerilor de mediu care au avut un impact asupra măsurilor de rigiditate arterială. Studiul a descoperit 27 de metaboliți noi asociați cu rigiditate arterială.

„Am fost în măsură să identificăm unii metaboliți legați de mediu și de stil de viață, să construim rețele din metaboliți pentru a arata modul în care organismul reacționează la expunerile de mediu, și, mai important, am testat efectul acestor metaboliți pe rigiditate arterială", a explicat Li.

Aditivi de gust pentru supa de pui

Cei mai mulți dintre acești noi metaboliți au fost asociați cu alți factori de risc cunoscuți ai rigidității arteriale, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat sau diabetul zaharat.

Dar, unii dintre acești metaboliți sunt aditivi alimentari și ingrediente de gătit găsite în multe bucătării din SUA.

De exemplu, echipa a identificat două peptide - gamma-glutamilvalină și gamma-glutamilizoleucină - care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a spori gustul savuros al supei de pui (cea la plic, cutie sau altă formă comercială).

„Studiul nostru a arătat că acei aditivi pot provoca rigiditate arterială. Având în vedere utilizarea largă a acestor aditivi, studii viitoare sunt justificate pentru a investiga rolul lor în rigiditatea arterială".

Pentru a fi clar, a spus Li, studiul actual este un instantaneu al metaboliților. Relația dintre unii dintre metaboliți și rigiditatea arterială în timp este neclară și cercetătorul are planuri de a relua acest studiu utilizând date longitudinale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel