Insulina intranazală, tratament pentru Alzheimer și declin cognitiv ușor. Cercetător: Receptorii din creier, deficitari pentru a procesa zahărul

Sonia Baciu |
Data publicării:
insulina intranazala. FOTO: Freepik
insulina intranazala. FOTO: Freepik

Un medicament pentru diabet poate ajuta la ameliorarea bolii Alzheimer. Care este legătura dintre creier și metabolismul zahărului.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă a demenței, o tulburare neurodegenerativă cu care trăiesc, la nivel mondial, peste 55 de milioane de adulți. Dintre pacienții cu demență, 60-70% sunt cu boala Alzheimer, cunoscută și ca ”boala uitării”.

Pierderea memoriei devine o problemă atunci când începe să vă afecteze viața de zi cu zi obișnuită. Nu este o problemă uriașă dacă nu vă puteți aminti să virați la dreapta sau la stânga.

Cu toate acestea, să uiți de ce te afli la volan, unde trebuie să mergi sau chiar cum să conduci nu este normal.

Acestea sunt semne că ceva ar putea să nu fie în regulă și ar trebui să fie investigat în continuare, iar dacă se pune diagnosticul de demență, cu forma de boala Alzheimer, trebuie reținut că pentru tulburările neurodegenerative nu există leac, iar tratamentele sunt menite să amelioreze simptomatologia și să îmbunătățească nivelul calității vieții unui astfel de pacient.

În contextul unui număr mare de persoane care se confruntă cu demență și boala Alzheimer, cercetătorii fac eforturi însemnate pentru a descoperi tratamente cu impact asupra pacienților.

Astfel, aceștia ua raportat utilizarea insulinei intranazale poate îmbunătăți funcțiile cognitive la unele persoane cu afecțiuni legate de demență.

Aceștia au declarat că tratamentul cu insulină pare să aibă cele mai multe beneficii pentru bolnavii cu Alzheimer și pentru cei cu deficiență cognitivă ușoară, notează Medical News Today.

Vezi și: Sindromul fazei de somn întârziat, impact major asupra sănătății. Poate duce la boli cronice și depresie

Ce spune studiul

Cercetătorii au finalizat o revizuire și o meta-analiză a 29 de studii cu 1.726 de participanți, cu vârsta medie de 53 de ani, care au examinat insulina intranazală și funcția cognitivă. Studiile au fost publicate între 2001 și 2021.

Doza mediană de insulină a fost de 40IU. Zece studii au examinat efectele unei singure doze, în timp ce celelalte au studiat mai multe doze pe o perioadă mai lungă de timp, cu o durată mediană de opt săptămâni.

Astfel, cercetătorii i-au împărțit pe participanți în patru categorii de tulburări:

- tulburări de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia, tulburările bipolare, tulburarea depresivă majoră

- boala Alzheimer și tulburări cognitive ușoare

- tulburări metabolice, cum ar fi diabetul

- alte tulburări.

De asemenea, au fost grupate persoanele sănătoase, fără deficiențe cognitive.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai litiază. Manu, adevărul despre nisipul la rinichi: Dacă stă, rănește și tot rănește și atunci apare tumoarea

Legătura dintre insulina intranazală și abilitățile cognitive

”Pacienții cu Alzheimer ar putea avea o procesare deficitară a glucozei în hipocampus, o zonă a creierului implicată în învățarea și memoria umană.

Insulina intranazală poate ajuta în acest sens și poate îmbunătăți cogniția”, afirmă dr. Gayatri Devi, neurolog la Northwell Lenox Hill Hospital din New York, neimplicat în studiu.

O teorie privind motivul pentru care insulina poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a cogniției este că centrele de memorie din creier sunt fie defecte, fie nu pot procesa zahărul.

"Ar putea fi posibil ca numărul de receptori de insulină din centrele de memorie din creier să devină defectuos sau să fie cumva deficitar pentru a procesa zahărul. 
Înlocuirea insulinei ajută metabolismul cerebral. Ceea ce duce la teoria că rezistența la insulină a creierului poate duce la deficite cognitive”,  a declarat dr. Shae Datta, co-director al Centrului de Contuzii de la NYU Langone și director al neurologiei cognitive la NYU Langone Hospital-Long Island, neimplicat în studiu.

Vezi și: Marea capcană din apa minerală. Ce se întâmplă după ce o torni în pahar. Rucsandra Manu: Este o problemă, asta crește tensiunea

Reacția la studiul privind insulina și declinul cognitiv

De asemenea, cercetătorii au indicat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege răspunsul la tratament.

De altfel, nu toți profesioniștii din domeniul medical sunt impresionai de cercetarea recentă.

”În general, nu am fost impresionat de studiu. Insulina intranazală a fost încercată pentru diabet - și a eșuat.

Mi se pare înfricoșător să administrezi insulină cuiva fără un indiciu de diabet. Există un risc de hipoglicemie atunci când se administrează insulină cuiva care nu are diabet.

Acest lucru le poate crește riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral”, a spus dr. Clifford Segil, neurolog la Providence Saint John's Health Center din California.

Totodată, acesta a ținut să sublinieze că susține refolosirea medicamentelor,  în alte scopuri pentru care au fost create, știind că au mai fost astfel de situații de-a lungul vremii, însă ”acest studiu nu susține reorientarea acestui medicament pentru pierderea memorie. Nu l-am folosit niciodată în practica mea”.

Reacții adverse ale utilizării insulinei intranazale

Efectele secundare ale insulinei intranazale includ:

- hipoglicemie, care ar putea duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

- iritație nazală sau rinită

- amețeală

- greață

- sângerări nazale.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral: cauze, simptome și tratament. Theodor Lutz: Intervenția durează între 5 minute și o oră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel