Insulina administrată o dată pe săptămână, pentru diabetul de tip 2. Studiu promițător

Dana Lascu |
Data publicării:
Diabet
Diabet

Un studiu clinic de fază 2 arată rezultate promițătoare pentru un nou tip de insulină pentru diabetul de tip 2, care se administrează o dată pe săptămână. 

Diabetul de tip 2 poate fi greu de controlat fără medicamente. Pe unii oameni, gândul la injecții zilnice îi face să întârzie sau să evite inițierea terapiei cu insulină.
Acum, un nou studiu, publicat pe 22 septembrie în New England Journal of Medicine (link direct studiu), arată rezultate promițătoare pentru o injecție cu insulină care se administrează o dată pe săptămână, care ar putea înlocui într-o zi injectările zilnice.

Un studiu clinic de fază 2 a comparat noua insulină cu administrare săptămânală, numită icodec, cu insulina glargină utilizată în mod obișnuit și a constatat că noul tip a dus la o reducere similară a nivelului de zahăr din sânge. Insulina cu administrare săptămânală a avut, de asemenea, un profil de siguranță similar cu insulina glargin cu administrare zilnică.

„Aceasta este prima insulină injectabilă o dată pe săptămână, iar acest studiu sugerează că este la fel de eficientă ca și administrarea zilnică de insulină. Dacă funcționează bine, prin examinare în studiile de fază 3 ar putea face viața mai ușoară pentru persoanele cu diabet de tip 2", a explicat Dr. Robert Gabbay, medic-șef pentru Asociația Americană a Diabetului.

„A convinge oamenii să înceapă tratamentul cu insulină este adesea o provocare, dar dacă trebuie să o faci doar o dată pe săptămână, asta te poate ajuta”, a adăugat el.

Odată ce oamenii vor trece peste obstacolul inițierii injecțiilor săptămânale, a spus Gabbay, vor fi „mai aderenți la tratament, vor avea un control mai bun al zahărului din sânge și vor avea mai puține complicații”, a adăugat el. 

Insulina este un hormon care ajută organismul să proceseze zaharurile din alimente. Insulina introduce zahărul din sânge în celulele corpului, unde poate fi folosit pe post de combustibil.

Rezultatele  studiului

Persoanele cu diabet de tip 2 de obicei nu folosesc insulina eficient și este posibil să nu producă suficientă insulină pentru a ține pasul cu cerințele organismului. Atunci oamenii cu diabet de tip 2 trebuie să înceapă să ia insulină. (La persoanele cu diabet de tip 1, sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase producătoare de insulină, distrugându-le pe cele mai multe dintre ele. Persoanele cu diabet de tip 1 nu au de ales decât să își administreze insulina prin injecție sau printr-o pompă de insulină.)

Acest studiu clinic de fază 2 a inclus aproape 250 de persoane cu diabet de tip 2, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani. Niciuna nu a primit terapie cu insulină pe termen lung înainte de studiu.

Diabetul participanților a fost considerat controlat inadecvat, cu A1C de la 7% la 9,5%. A1C este o măsură care estimează nivelul zahărului din sânge în aproximativ două luni. Obiectivele A1C variază în funcție de individ, dar de multe ori obiectivul este de a fi sub 7%.

În timpul studiului (a durat șase luni), jumătate dintre participanți au fost repartizați aleatoriu să le fie adiministrate injecții săptămânale cu icodec. Restul voluntarilor au primit zilnic insulină glargin.

Până la sfârșitul procesului, persoanele cu icodec au văzut o scădere de 1,33 puncte procentuale în A1C. Grupul cu insulină glargin a scăzut cu 1,15 puncte procentuale. Ambele grupuri au avut A1C medii sub 7% după începerea terapiei cu insulină.

O problemă cu orice tip de terapie cu insulină este glicemia scăzută (hipoglicemia). A lua insulină este un act de echilibrare. Dacă administrezi prea puțină insulină, nivelul zahărului din sânge rămâne prea mare, ceea ce poate duce în cele din urmă la complicații, dacă hiperglicemia se produce în mod regulat. Prea multă insulină poate provoca scăderea zahărului din sânge la niveluri periculoase – hipoglicemia - care vă pot face să vă pierdeți conștiența și poate duce chiar și la deces dacă nu este tratată.

Cele două tipuri de insulină au avut niveluri similare de evenimente hipoglicemice severe. Cu toate acestea, majoritatea evenimentelor adverse din acest studiu au fost ușoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel