Insuficiența cardiacă este boala cea mai gravă din cardiologie, fiindcă este consecința tuturor celorlalte boli. Călătoriile nu sunt interzise în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă. Pacienții trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte.
Recomandările în cazul călătoriilor
Medicul cardiolog Anca Tâu explică pe pagina sa de socializare la ce trebuie să fie atente persoanele cu insuficiență cardiacă în momentul în care pleacă în vacanțe.
”Mai primesc această întrebare din când în când, ceea ce înseamnă că există o oarecare temere pentru cei ce suferă de insuficiență cardiacă – Pot sau nu pot să călătorească?
Răspunsul este DA! Puteți merge în vacanță, dar în principal pentru relaxare! Prezența insuficienței cardiace nu contraindică plecarea în vacanță. Există câteva lucruri suplimentare de luat în considerare dar, urmând câțiva pași simpli, vă puteți asigura că veți avea o călătorie fără probleme.
Îndemnul meu ar fi să alegeți destinații care nu presupun temperaturi extreme sau altitudini prea ridicate. Mersul la mare nu vă face rău, însă trebuie să aveți grijă să fiți mereu hidratați și protejați de soare – mai ales la ora prânzului.
Drumețiile pe munte sunt de asemenea permise, dar din nou, cu câteva măsuri de precauție – să alegeți un traseu cu intensitate scăzută, destinații sigure, de unde vă puteți întoarce dacă nu mai puteți continua drumeția, de preferat în zone cât de cât populate și nu plecați singuri în drumeție.
De asemenea, dacă suferiți de insufuciență cardiacă, evitați drumețiile și nu rămâneți peste noapte la altitudini mai mari de 2.000 de metri.
Bineînțeles... cel mai important lucru: Nu uitați medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră curant. Amintiți-vă să luați medicamentele atunci când sunteți în vacanță, deși acest lucru poate fi adesea dificil, mai ales atunci când călătoriți într-un alt fus orar. Încercați să setați o alarmă, astfel încât să nu uitați!”, a scris pe Facebook, medicul cardiolog.
Semnele insuficienței cardiace
"În momentul în care apar simptomele specifice insuficienței cardiace și anume:
- respirație grea
- oboseală
- edeme
- umflături la nivelul membrelor
Trebuie să te prezinți la medic, trebuie să aibă loc o evaluare de către medicul de familie și medicul cardiolog, pentru ca diagnosticul să fie făcut precoce", a mai spus dr. Dragoș Vinereanu.
Prin definiție, Insuficiența cardiacă (IC) este un sindrom clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura un debit circulator de sânge adecvat nevoilor metabolice ale organismului sau asigurarea acestui debit cu prețul unei creșteri simptomatice a presiunilor de umplere a cordului. Iată simptomele care își arată că ai insuficiență cardiacă și pentru care trebuie să mergi urgent la doctor:
Simptomele date de insuficiența cardiacă de dezvoltă treptat, deseori sunt ignorate, dar se agravează pe parcurs dacă nu faceți ceva ca să opriți evoluția bolii. Persoanele care le resimt trebuie să ajungă urgent la doctor, pentru ca viața lor să nu fie pusă în pericol. Simptomele pot fi ușoare sau severe, în funcție de gradul de insuficiență cardiacă și de partea afectată a inimii. Iată care sunt acestea:
Simptomele care trebuie să te trimită urgent la doctor
Fiecare simptom este cauzat de o defecțiune specifică dată de insuficiența cardiacă. Iată care sunt simptomele cele mai frecvente, descrise de experții de la Asociația Americană a Inimii.
Respirație îngreunată (dispnee): Aceasta rezultă din acumularea de lichid în plămâni. Se întâmplă, arată AHA, deoarece sângele vine înapoi în vasele care duc sângele din plămâni către inimă. Inima pur și simplu nu poate ține pasul cu aportul de sânge. Congestia provoacă raluri (acele zgomote în plămâni care sună ca pârâiturile). Simptomul se poate dezvolta atunci când faceți mișcare sau când vă culcați și poate fi mai rău noaptea.
Respirație sacadată (bendopnea): înseamnă că ți se scurtează respirația atunci când te apleci din mijloc, și când crește presiunea în piept și inimă. Dacă dificultățile de respirație se produc în decurs de 30 de secunde de la aplecare, este un simptom la aproape o treime din pacienții cu insuficiență cardiacă avansată.
Respirație șuierătoare persistentă sau tuse: Ca și în cazul respirației îngreunate, tusea / respirația șuierătoare este rezultatul acumulării de lichid în plămâni. Tusea poate produce mucus alb sau roz. O culoare roză indică prezența sângelui. Aceste simptome ar putea fi mai grave atunci când stați culcat.
Umflare (edemul): Decurge din excesul de lichid care se scurge prin pereții vaselor de sânge în țesuturile corpului, în special în picioare și glezne (pantofii încep să te strângă), dar și în abdomen. Rinichii nu sunt capabili să elimine sodiul și apa, ceea ce provoacă, de asemenea, retenție de lichide în țesuturi.
Vezi și: Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism
Probleme de somn: Când lichidul revine în plămâni, vă puteți trezi cu dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare.
Îngrășare neobișnuită: poate să apară de la retenția de sare și apă. Pe măsură ce insuficiența cardiacă se agravează, este posibil să aveți o creștere în greutate de două până la trei kilograme într-o zi sau cinci kilograme într-o săptămână.
Lipsa poftei de mâncare: s-ar putea să vă simțiți rău, să vă doară stomacului sau să vă simțiți plin. În ambele cazuri, se datorează faptului că mai puțin sânge curge către sistemul digestiv.
Mâini și picioare palide și reci: Prea puțin sânge ajunge spre extremități, deoarece mai mult se îndreaptă către organele vitale.
Reducerea urinării: acest simptom se poate dezvolta în insuficiența cardiacă severă atunci când rinichii nu primesc suficient sânge pentru a produce urină.
Amețeli: ritmul cardiac anormal sau tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială) pot provoca aceste senzații.
Umflături / balonări abdominale: pe lângă umflături sau balonări datorate retenției de lichide, simptomele pot include greață și un apetit scăzut.
Bătăi neregulate ale inimii (aritmie): Este o schimbare în tiparul sau frecvența semnalelor electrice ale inimii. Starea este deosebit de vizibilă atunci când vă întindeți pe partea stângă. O inimă care bate puternic poate fi, de asemenea, un simptom.
Creșterea ritmului cardiac: inima bate mai repede pentru a compensa pierderea capacității de pompare.
Memorie proastă, somnolență, confuzie: Aceste simptome pot fi un semn că starea se agravează. Ele pot apărea din cauza debitului cardiac scăzut (flux sanguin redus). O modificare a nivelului de sodiu poate provoca, de asemenea, confuzie.
Oboseală, limitări ale activității: fluxul sanguin mai mic către organele și mușchii majori poate provoca oboseală și dificultăți de respirație, împiedicând pacienții să desfășoare activități zilnice normale.
Urinare frecventă pe timp de noapte: Se întâmplă adesea noaptea când picioarele sunt ridicate și rinichii recunosc și elimină excesul de apă din sânge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.