Insuficiența cardiacă, legată de un risc crescut de a face cancer. Femeile, mai afectate! STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Boli de inimă
Boli de inimă

Un studiu efectuat pe mai mult de 200.000 de persoane a constatat că pacienții cu insuficiență cardiacă sunt mai predispuși să dezvolte cancer comparativ cu cei care nu au această afecțiune cardiacă. Iar riscul este mai mare cu câteva procente la femei, față de bărbați. 

Insuficiența cardiacă afectează aproximativ 65 de milioane de oameni din întreaga lume, conform datelor oficiale. Unii pacienți cu cancer dezvoltă insuficiență cardiacă ca o consecință a tratamentului împotriva cancerului. Studiul de față, însă, care a fost publicat în jurnalul publicat în ESC Heart Failure (link direct studiu) al Societății Europene de Cardiologie, li care a fost realizat pe baza datelor de la 200.000 de persoane, arată că relația există și în sens invers: cei cu insuficiență cardiacă au un risc mai mare să facă o formă de cancer. 

„Acesta a fost un studiu observațional și rezultatele nu demonstrează că insuficiența cardiacă cauzează cancer”, a subliniat autorul dr. Mark Luedde de la Christian-Albrechts-University of Kiel și Cardiology Joint Practice Bremerhaven, Germania. „Cu toate acestea, constatările noastre sugerează că pacienții cu insuficiență cardiacă pot beneficia de măsuri de prevenire a cancerului”.

Studiul actual a investigat asocierea dintre insuficiența cardiacă și dezvoltarea unui nou cancer într-o cohortă foarte mare. Studiul a utilizat informații din baza de date reprezentativă la nivel național Disease Analyzer, care acoperă 1.274 practici generale din Germania. Un total de 100.124 de pacienți cu insuficiență cardiacă și 100.124 de persoane fără insuficiență cardiacă au fost incluși în analiză. Pacienții cu insuficiență cardiacă și cei fără insuficiență cardiacă au fost individualizați în funcție de sex, vârstă, obezitate, diabet și frecvența consultațiilor. Niciun participant nu a avut cancer la începutul studiului. Au fost utilizate modele statistice pentru a examina asocierea dintre insuficiența cardiacă și incidența cancerului pe parcursul a 10 ani.

Riscul e mai mare la femei, față de bărbați

Vârsta medie a populației studiate a fost de 72,6 ani și 54% dintre subiecți au fost femei. În perioada de observație de 10 ani, incidența cancerului a fost semnificativ mai mare în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă (25,7%) comparativ cu cei fără insuficiență cardiacă (16,2%). La femei, incidența cancerului a fost de 28,6% la pacientele cu insuficiență cardiacă și de 18,8% la cele fără insuficiență cardiacă. La bărbați, ratele corespunzătoare au fost de 23,2% și 13,8%.
Insuficiența cardiacă a fost semnificativ asociată cu incidența cancerului, cu un raport de risc de 1,76. Raporturile de risc pentru femei și bărbați au fost de 1,85 și respectiv 1,69.

Au fost găsite asociații semnificative între insuficiența cardiacă și toate tipurile de cancer evaluate. Cea mai mare creștere a riscului a fost observată pentru cancerul buzelor, cavității bucale și faringelui, cu un raport de pericol de 2,10, urmat de cancerul de organe respiratorii, cu un raport de pericol de 1,91. Raporturile de pericol pentru alte site-uri au fost 1,86 pentru cancerul de organ genital feminin, 1,83 pentru tumorile cutanate, 1,77 pentru cancerul țesutului limfoid și hematopoietic, 1,75 pentru cancerul tractului digestiv, 1,67 pentru cancerul de sân, 1,64 pentru cancerul tractului genito-urinar și 1,52 pentru organul genital masculin cancer.

„Rezultatele noastre ne permit să speculăm că ar putea exista o relație cauzală între insuficiența cardiacă și o rată crescută de cancer. Acest lucru este plauzibil din punct de vedere biologic, deoarece există dovezi experimentale conform cărora factorii secretați de inima deficitară pot stimula creșterea tumorii”, a arătat Dr. Luedde.

„Este o practică obișnuită pentru pacienții cu cancer care au primit medicamente care dăunează inimii să fie monitorizați pentru insuficiență cardiacă. În schimb, dovezile se acumulează pentru a indica faptul că pacienții cu insuficiență cardiacă ar putea beneficia de o monitorizare intensivă a dezvoltării cancerului - de exemplu, prin screening. Având în vedere incidența mare a ambelor boli și impactul lor asupra vieții celor afectați, acești pacienți merită eforturile maxime comune ale cardiologilor și oncologilor”, a punctat cercetătorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel