Insuficiență cardiacă timpurie. 5 semne de avertizare

Florina Pop |
Data publicării:
Oboseala, atipit. Foto: Pixabay
Oboseala, atipit. Foto: Pixabay

Oamenii au tendința să ignore simptomele insuficienței cardiace și să le pună pe seama îmbătrânirii, susțin medicii.

Primele simptome ale insuficienței cardiace sunt foarte discrete, iar oamenii au tendința să le ignore sau să le pună pe seama înaintării în vârstă, afirmă Mandeep R. Mehra, director medical al Centrului Vascular și al Inimii de la Harvard, afiliat Spitalului Brigham din Boston.

„A fost foarte important pentru noi să creăm o modalitate ușoară de a identifica aceste simptome", subliniază medicul amintit, citat de health.harvard.edu.

Insuficiență cardiacă timpurie. Cele cinci semne nu confirmă un diagnostic

În unele situații, oboseala și senzația că rămâneți uneori fără aer sunt mesaje că inima nu funcționează așa cum ar trebui.

Insuficiența cardiacă apare atunci când ceva deteriorează miocardul sau reduce capacitatea inimii de a pompa eficient. Indiferent de cauză – boala coronariană, tensiune arterială ridicată, boli genetice - , inima nu reușește să mai pompeze suficient de bine pentru a ține pasul cu cererea organismului de sânge bogat în oxigen. Iar acesta este un semnal că trebuie să mergeți la medic.

Ca simptomele insuficienței cardiace timpurii să fie ușor de observat atât de specialiști, cât și de oameni, Societatea Americană de Infarct (hfsa.org)a creat un instrument numit FACES, un acronim de la prima literă a fiecărui cuvânt ce denumește un simptom.

„În sine, aceste cinci semne de avertizare nu confirmă diagnosticul de insuficiență cardiacă, însă transmit un sentiment de urgență de a merge la medic", spune Mehra.

Insuficiență cardiacă timpurie. Care sunt cele cinci semne

F = Oboseală: când inima nu poate pompa suficient sânge bogat în oxigen pentru a satisface nevoile energetice ale corpului, se instalează un sentiment general de oboseală.

A = Limitarea activității: persoanele cu insuficiență cardiacă se află adesea în imposibilitatea de a-și desfășura activitățile obișnuite pentru că devin ușor obosite și respiră greu.

C = Congestia: acumularea de lichide în plămâni poate duce la tuse și dificultăți de respirație.

E = Umflarea gleznelor: atunci când inima nu are suficientă putere de pompare ca să forțeze sângele utilizat înapoi din extremități, lichidul se poate aduna în glezne, picioare, coapse și abdomen. Excesul de lichid poate provoca creșterea rapidă în greutate.

S = Dificultăți de respirație: fluidul din plămâni face mai dificilă schimbarea dioxidului de carbon din sângele utilizat în oxigen proaspăt.

Insuficiență cardiacă timpurie. Alte teste

Pe lângă consultul medical, doctorii au două instrumente prin care detectează insuficiența cardiacă respiratorie: o ecocardiogramă - test simplu, neinvaziv care utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale inimii în timp ce bate – și căutarea biomarkerilor în sânge - cum ar fi peptidul natriuretic de tip B, care este eliberat atunci când inima este stresată.

„Eu numesc acești compuși «lacrimi din inimă», deoarece arată că inima plânge pentru ajutor", spune Mandeep R. Mehra.

După ce diagnosticul inițial este confirmat, mai pot fi necesare teste ca să se depisteze ce nume cauzează disfuncția inimii și care ar fi cel mai bun tratament.

Insuficiență cardiacă timpurie. Medicamente de evitat

Oamenii diagnosticați cu insuficiență cardiacă timpurie trebuie să fie atenți ce medicamente iau când vine vorba de migrene sau alte dureri. Medicii avertizează că ingerarea de pastile fără prescripția doctorului poate interacționa periculos cu medicamentele pentru insuficiență cardiacă.

În această categorie, cei de la Harvard Heart Letter amintesc medicamentele antiinflamatoare - analgezice utilizate pe scară largă - care pot agrava simptomele insuficienței cardiace și determină organismul să rețină sodiu și lichid. Adaugă medicamentele pentru căldură și remedii la frig, respectiv plantele medicinale și anumite suplimente ce conțin sunătoare, ginseng, păducel și ceai verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel