Stresul crește riscul de a muri de boala cardiometabolică, susțin specialiști de la mai multe institute din SUA și Franța într-un studiu publicat recent.
Echipa de cercetare cuprinde specialiști de la Institutul Național de Științe de Sănătatea Mediului, Institutul Național de Sănătate, Departamentul de Sănătate și Servicii pentru Oameni din cadrul Guvernului SUA, Departamentul de Medicină al Centrului Medical din cadrul Universității Mississippi, Departmentul de Patologie și Medicină de laborator din cadrul Institutului Inimii McAllister - toate din SUA - , respectiv de la Institutul de Genetică și Biologie Moleculară și Celulară din cadrul Universității din Strasbourg din Franța.
Teste pe șoareci
Aceștia explică, în articolul lor, publicat pe site-ul American Association for the Advancement of Science, că la om, stresul declanșează eliberarea hormonului cortizol, care activează doi receptori - glucocorticoid (GR) și a mineralocorticoid (MR) – din cardiomiocite, celule din mușchiul inimii. Reprimarea funcției celui de-al doilea receptor la șoareci a dus la apariția insuficienței cardiace.
Autorii studiului au testat ce înseamnă pentru corpul uman reprimarea funcțiilor celor doi receptori și efectele lor directe ale stresului asupra inimii.
Specialiștii au observat că acei șoareci deficienți în receptorul mineralocorticoid sau ambii receptori nu au dezvoltat insuficiența cardiacă. În schimb, nu același lucru s-a întâmplat la lipsa receptorului glucocorticoid.
„Reexprimarea MR în inimile cardioGRMRdKO (n. r. cardiomiocite cu ambii receptori) a inversat multe din modificările genei cardioprotective și a dus la insuficiență cardiacă. Aceste constatări relevă un rol critic pentru cardiomiocite echilibrate de GR și MR de stres de semnalizare în domeniul sănătății cardiovasculare. Terapiile care schimbă semnalul de stres în inimă pentru a favoriza mai multă activitate a GR și mai puțin MR pot oferi o abordare îmbunătățită pentru tratarea bolilor de inimă", subliniază autorii studiului.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.