Cercetătorii au descoperit că, în cazul oamenilor cu insuficiență cardiacă, curcumina, un ingredient principal în curry, poate îmbunătăți intoleranța la exerciții.
Curcumina este o substanță chimică care provine din turmeric – folosit la prepararea curry-ului - și a fost folosită timp de secole ca un medicament tradițional asiatic pentru tratarea afecțiunile gastro-intestinale și rănile cutanate, potrivit unui comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
Ce înseamnă insuficiență cardiacă
Oamenii ce suferă de insuficiență cardiacă au o funcție redusă a ventriculului stâng - camera inimii care pompează sângele către restul corpului - denumită fracție de ejectare redusă. Iar aceasta duce la intoleranță la efort și o capacitate scăzută de a face mișcare.
Conform sursei citate, insuficiența cardiacă este asociată cu o expresie mai mică decât cea normală a enzimelor antioxidante din mușchi. Nu se știe de ce. Aceste enzime previn și repară daunele cauzate de stresul oxidativ. Dacă nivelurilor enzimelor ar crește. Atunci s-ar îmbunătăți performanța exercițiilor la persoanele cu insuficiență cardiacă.
Proteina care reglează enzima antioxidantă
Cercetători de la Centrul Medical al Universității din Nebraska au examinat efectele curcuminei, cunoscută că promovează activarea unei proteine ce reglementează exprimarea enzimei Nrf2, pe un șoarece cu insuficiență cardiacă.
Au împărțit șoarecii în două grupuri. Unul cu insuficiență cardiacă a primit doze zilnice de curcumină timp de 12 săptămâni, iar celălalt, nu. Apoi au comparat rezultatele și au măsurat capacitatea de efort a tuturor șoarecilor înainte și după tratamentul cu curcumină. Au testat și probe de fibre musculare ca să verifice nivelurile de expresie a enzimei.
Și au descoperit că proteina Nrf2 a crescut și nivelele de enzime antioxidante la animalele cu insuficiență cardiacă cărora le-a fost administrată curcumina. La sfârșitul experimentului, ambele grupuri de șoareci au primit curcumina, chiar și cei ce nu aveau insuficiență cardiacă, și s-a sesizat o îmbunătățire a capacității de efort.
Studiul a fost publicat în Journal of Applied Physiology, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.