Insuficiență cardiacă, celule stem. Cercetători de la universitățile Cambridge și Washington au folosit celule epicardice de susținere, dezvoltate din celulele stem umane, ca să ajute celulele cardiace transplantate să trăiască mai mult. Aceștia au descoperit că prin transplantarea unei zone de țesut deteriorat cu o combinație de celule musculare cardiace și celule de susținere prelevate din stratul exterior al peretelui inimii ar putea fi în măsură să ajute organele să se recupereze de la daunele cauzate de un atac de cord.
Nu este prima dată când oamenii de știință încearcă să folosească celulele stem ca să ajute inimile deteriorate. Însă, de data asta, cercetătorii au folosit țesutul cardiac uman 3-D cultivat în laborator de la celulele stem umane pentru a testa combinația de celule, constatând că celulele epicardice de sprijin au ajutat celulele musculare cardiace să crească și să se maturizeze. Tot acestea au îmbunătățit capacitatea celulelor musculare cardiace de a se contracta și relaxa.
Insuficiență cardiacă, celule stem: teste pe rozătoare
Combinația cercetătorilor a fost testată pe șobolani cu inimi deteriorate. Concluzia: celulele transplantate au supraviețuit și au restabilit celulele pierdute ale mușchilor și vaselor de sânge, potrivit medicalxpress.
Oamenii de știință speră să înțeleagă modul în care celulele epicardice de susținere ajută la regenerarea inimii. Cred că asta i-ar aduce mai aproape de testarea terapiilor regenerative cardiace în studiile clinice. Valorificând puterea regenerativă a celulelor stem, oamenii de știință își doresc ca într-o bună zi să vindece inimile folosind propriile celule ale pacientului.
Cercetarea a fost finanțată parțial de Fundația Britanică a Inimii (BHF). În Anglia trăiesc sute de mii de oameni cu insuficiență cardiacă. „Există sute de mii de oameni în Marea Britanie care trăiesc cu insuficiență cardiacă - mulți se află într-o cursă împotriva timpului pentru a salva viața. transplant de inimă. Dar, cu doar aproximativ 200 de transplanturi de inimă efectuate în fiecare an în Marea Britanie, este absolut esențial să începem să găsim tratamente alternative", a declarat cercetătorul Sanjay Sinha de la Universitatea Cambridge.
Primul semnatar al studiului, medicul Johannes Bargehr de la Cambridge, susține: "Cercetările noastre arată potențialul imens al celulelor stem pentru o zi devenind prima terapie pentru insuficiență cardiacă. Deși avem încă un drum de parcurs, credem că suntem cu un pas uriaș mai aproape și este incredibil de interesant".
Cercetarea a fost publicată în Nature Biotechnology. Poate fi consultată AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.