Insuficiență cardiacă avansată cu aritmie ventriculară, implant - premieră națională

Dana Lascu |
Data publicării:
Ministrul Sănătății crede că criza de medici ATI-iști va fi rezolvată în câțiva ani
Ministrul Sănătății crede că criza de medici ATI-iști va fi rezolvată în câțiva ani

La Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a fost realizată, în premieră națională, o procedură chirurgicală de implantare a unui dispozitiv de terapie de activare baroreflexă (BAT - baroreflex activation therapy) pentru tratarea unui pacient cu insuficiență cardiacă avansată și aritmie ventriculară.

Acest tip de tratament se adresează pacienților cu insuficiență cardiacă avansată (clasă III NYHHA), cu disfuncție sistolică de ventricul stâng (fracția de ejecție a ventriculului stâng mai mică de 35%).

Dispozitivul este o soluție terapeutică inovativă care are ca obiectiv restabilirea echilibrului sistemului nervos vegetativ prin reducerea suprastimulării simpato-adrenergice care apare în insuficiența cardiacă și constituie un mecanism important de progresie a bolii.

Rolul implantului și cum se face intervenția

Implantarea dispozitivului are ca obiectiv ameliorarea simptomelor de insuficiență cardiacă prin îmbunătățirea perfomanței cardiace și reducerea riscului de apariție a aritmiilor ventriculare maligne asociate insuficienței cardiace, factor care poate conduce la moartea subită cardiacă de cauză aritmică, aceasta reprezentând una dintre principalele modalități de deces, în cazul acestor pacienți.

Procedura medicală a fost realizată printr-o intervenție chirugicală asemănătoare cu cea aplicată în cazul protocoalelor de tratament al tulburărilor de ritm și conducere asociate insuficienței cardiace prin intermediul terapiilor non-farmacologice (terapie de resincronizare cardiacă CRT - Cardiac Resyncronisation Therapy -; defibrilator cardiac implantabil ICD – Implantable Defibrillator Cardioverter-; pacemaker). Generatorul de puls a fost plasat în fosa subclaviculară, iar un electrod de stimulare a fost poziționat la nivelul nervului vag la nivel cervical.

Pacientul supus operației este în vârstă de 68 de ani, acesta fiind în evidența Clinicii Cardiologie I cu diagnosticul de insuficiență cardiacă avansată (clasa III NYHA), care se manifesta clinic prin oboseală la eforturi minime, dispnee de repaus, context complicat și de riscul aritmic.

Procedura a fost realizată de o echipă medicală mixtă, constituită din lt. col. medic dr. Mihai Dumitrașcu, medic primar Chirurgie vasculară; lt. col. medic dr. Tudor Păduraru, medic primar ATI și lt. col. medic dr. Silviu Dumitrescu, medic primar Cardiologie, șef Secție Cardiologie 1.

Ce e insuficiența cardiacă și cum se manifestă ea

Fiziopatologia insuficienței cardiace este în esență simplă: inima este o pompă al cărei rol este să preia și să împingă în circulație o cantitate de sânge adecvată necesităților organismului. Incapacitatea realizării acestui deziderat înseamnă disfuncția de pompă, iar sindromul clinic asociat este cel al insuficienței cardiace. Un lucru însă adesea uitat este faptul că, deși forța pompei cardiace este asigurată de contracția miocardului, comanda acestei pompe este electrică, astfel că, alterări ale fenomenelor electrice cardiace pot fi responsabile, în grade variate, de apariția sau agravarea insuficienței cardiace.

Limitele recunoscute ale medicației în tratarea insuficienței cardiace a dus, în ultimele două decenii, la dezvoltarea explozivă a terapiilor non-farmacologice, dintre care cele bazate pe dispozitive implantabile ocupă o pondere importantă. Două tipuri de proceduri bazate pe implantul de dispozitive electronice s-au impus în tratamentul pacienților cu insuficiență cardiacă: implantul de defibrilator cardiac și terapia de resincronizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel