Managerul de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București a anunțat, astăzi, că al treilea pacient contaminat cu Acinetobacter a decedat în această unitate medicală. Secția de ATI (Anestezie Terapie Intensivă) și blocul operator au fost închise și vor rămâne așa până când inspectorii Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București vor decide că nu mai există risc de contaminare.
„Din păcate, trebuie să vă anunț că una dintre cele două paciente a decedat în cursul serii, cea de 40 de ani. În acest moment este în viață doar pacienta de 71 de ani care este cu stare gravă, se menține intubată și ventilată mecanic, dar cu stare gravă. (....) Personalul va aplica procedura de curățenie și dezinfecție terminală. La finalul acestor proceduri, DSP va recolta probe și în condițiile în care probele vor fi conforme se va relua activitatea în Blocul operator și secția de terapie intensivă. Supravegherea în Terapie Intensivă este o supraveghere de înaltă calificare și atunci cel mai important în acest moment este siguranța pacienților”, a anunțat managerul Institutului, dr. Beatrice Mahler-Boca.
În acest moment, încă doi pacienți, care erau internați la Terapie Intensivă, sunt contaminați cu Acinetobacter. „Ei vor fi urcați în secție atunci cnd starea lor va fi bună și vor putea fi supravegheați la nivel de secție”, a mai explicat managerul.
Curățenie și dezinfecție
La blocul operator al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, chiar din dimineața aceasta s-a început curățenia, iar „după ce se face curățenia se face dezinfecția terminală și ulterior așteptăm DSP-ul să vină să a probe”, a explicat un medic. „Și în saloanele deja eliberate din Terapie Intensivă se face dezinfecția primară”.
Cele două secții, „cât timp va fi necesar, vor fi închise. Noi ne grăbim să facem totul, cât de repede putem, dar este foarte importantă respectarea procedurii și ca probele să fie conforme și corecte”, a arătat dr. Beatrice Mahler-Boca.
„În acest moment, în Secția de chirurgie toracică sunt internați 28 de pacienți care trebuiau să fie operați, domnul profesor Ioan Cordoș, împreună cu echipa sa de medici va manageria cu siguranță aceste cazuri”, a mai explicat managerul.
28 de pacienți vor pleca la alte spitale
Unde ar putea fi însă transferați acești pacienți?
„O să le recomandăm să se interneze în alte spitale. (...) La Spitalul Miliar, o parte, poate la Fundeni, la Oncologie, la Municipial posibil. Cel mai delicat va fi să discutăm cu pacienții care ne-au preferat pe noi. Știți că, conform legislației, pacientul își alege chirurgul. N-or să fie foarte încântați de această modalitate de a-i rezolva, mai ales că mare parte dintre ei sunt de prin țară: Târgu Mureș, Baia Mare, Iași, Constanța. Nu sunt pacienți pe care-i putem trimite acasă, în București, ca să vină peste 2-3 zile sau, eu știu, vreo săptămână, când totul va fi verificat și se va decide că putem să redeschidem blocul operator”, a arătat prof.dr. Ioan Cordoș.
Specialistul spune că mare parte dintre acești 28 de pacienți au afecțiune neoplazice și că „acestea sunt relativ urgențe”, iar în unele cazuri sunt intervenții care se pot face doar la Institutul Marius Nasta. „Dacă aceasta este decizia acestor „specialiști” în chirurgie toracică, cei care ne-au închis (inspectorii DSPMB, n.r.) noi ne supunem, pentru că suntem nivelul inferior al diverselor structuri superioare și așa mai departe”, a spus, vizibil supărat, profesorul.
„Pe suprafețele de la Terapie Intensivă nu s-au găsit bacterii (...) dar există o regulă care trebuie respectată! orice infecție apărută la un pacient în timp internării, în 48 de ore din momentul în care acesta s-a internat sau în prima lună de la intervenția chirurgicală sau la trei zile după externare, este considerată o infecție posibilă asociată asistenței medicale. Medicul curant, împreună cu medicul epidemiolog din fiecare spital, trebie să diferențieze infecțiile cu care pacientul se internează pentru pneumonii-bronho pneumonii și infecțiile asociate asistenței medicale. Deci, toate infecțiile diagnosticate de laborator trebuiesc raportate în sistemul informatic al spitalului, iar medicul epidemiolog împreună cu medicul curant stabilesc gradul de nosocomialitate și, ulterior, se declanșează ancheta epidemiologică internă, iar dacă e nevoie și asistată de DSP”, a explicat dr. Mahler-Boca.
Managerul a spus că probele de control recoltate de epidemiologul spitalului au ieșit bune, „ce s-a recoltat săptămâna trecută de DSP, nu am acele rezultate în acest moment. (...) De la Institutul Marius Nasta, lunea trecută, s-au recoltat probe de la 6 pacienți care se aflau în acel moment în Terapie Intensivă, intubați și ventilați mecanic. Din cei 6 pacienți, o pacientă a urcat în secție, trei au decedat și mai există un pacient de la care s-a recoltat și este în triaj, și el în stare foarte gravă, este un pacient cu accidentel vasculare cerebrale în antecedente, care este ventilat și respiră în parametri corespunzători, dar care nu poate să-și reia funcția respiratorie din alte motive”.
Primul pacient infectat, transferat de la Institutul Matei Balș
Prof.dr. Ioan Cordoș nu e de acord cu decizia de închidere a blocului operator. „Un pacient este cu accident vascular cerebral și dacă va muri, va muri din cauza AVC-ului care merge prost, ceilalți pacienți au fost cu limfom, cu fibroză pulmonară, cu alte trebri, la care trebuie doar un bobârnac ca să decedeze. Acestea sunt bolile de fond, ei nu au murit de Acinetobacter neapărat, pentru că populația asta o să înțeleagă, că aici Acinetobacterul care umblă prin copaci și sare în cârca pacientului! Nu! la noi vin pacienți foarte gravi, iar acest Acinetobacter - nimeni nu a spus până acum - a fost trimis de la Balș (Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, n.r.)! Un pacient infectat care la noi a venit cu insuficiență respiratorie ca să fie tratat pentru că este cel mai bun centru de tratat al insuficienței respiratorii! Așa nu a înțeles lumea. (...) De ce nu punem punctul pe Y? Primul pacient care a decedat, deci ăla a venit aici ca să moară la noi! Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este Aconetobacterul pe care l-au adus ei!”, a răbufnit profesorul.
„Starea de sănătate a pacienților care sunt deja internați este foarte bună, în afară de cei care sunt cu situații grave. Un AVC te omoară și cu Acinetobacter și fără Acinetobacter” a mai arătat dr. Ioan Cordoș.
Pentru primul pacient infectat, care a și decedat, s-a știut de la început că are infecție cu Acinetobacter, susține profesorul. „Era semnat și scris pe foaie! (...) Lume atrebuie să înțeleagă ce s-a întâmplat, consecințele și cauzele”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.