INSP, noi reguli: Personalul medical, obligat să se testeze dacă incidența COVID e mare. Cine e contact direct și cum se definește cazul COVID

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels

Experții de la Institutul Național de Sănătate Publică – INSP – au actualizat, marți, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus, dar și Metodologia de supraveghere a COVID-19 și, odată cu ea, recomandările de testare pentru personalul medical. De asemenea, au fost introduse noi definiții pentru cazul COVID și contactul direct. 

Conform noilor reguli date de INSP, în cazul personalului medico-sanitar nevaccinat, recomandarea este ca acesta să se testeze cu teste antigen la fiecare trei zile sau cu test RT-PCR la șapte zile, dacă rata de incidență din localitate trece de 1,5 la mie.

De asemenea, se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR/NAAT o data la 7 zile și personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic din categoriile: 
- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă și care nu a avut niciodată boala;
- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă și care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv.

Această testare se solicită în următoarele situații:

- în condițiile în care rată cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1000 de locuitori este mai mare sau egală cu 1,5;
- pentru unități sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rată de incidența din unitatea administrativ teritorială.

„Personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schemă completă, precum și cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la dată primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică”, se arată în noua Metodologie de upraveghere a COVID-19 postată pe site-ul INSP. 

De asemenea, conform noilor Definiții de caz și recomandări de prioritizare a testarii pentru COVID-19, criteriile clinice care definesc un caz COVID sunt: 

Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome:
- tuse
- febră
- scurtarea respirației
- debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei.

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

De asemenea, simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/sau diaree.

Criterii de diagnostic imagistic - Evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19;

Criterii de laborator - Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică;

De asemenea, documentele stipulează că testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.

Totodată, detecția acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian și orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronșic

Criterii epidemiologice pentru cazul COVID

Cel puțin unul dintre următoarele:

- contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;
- rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată

Clasificarea cazurilor

A. Caz posibil
Orice persoană care întrunește criteriile clinice.

B. Caz probabil
Orice persoană care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat SAU Orice persoană care întrunește criteriile de diagnostic imagistic.

C. Caz confirmat
Orice persoană care întrunește criteriile de laborator.

INSP specifică și că „Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile”.

Caz probabil de infecție cu VOC Omicron

Persoana cu rezultat pozitiv la NAAT sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 SI una dintre urmatoarele: esec la detectia genei S sau rezultat pozitiv la screening de varianta pentru mutatiile caracteristice VOC Omicron sau este contact al unui caz probabil sau confirmat cu VOC Omicron

Caz confirmat de infecție cu VOC Omicron

Persoana cu rezultat confirmat prin secvențiere pentru VOC Omicron.

Contactul direct este definit ca:

- Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. Strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
- Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;
- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

- Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 10 zile anterioare datei debutului.

Atenție, INSP subliniază că: „Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică NU ESTE CONSIDERATĂ CONTACT DIRECT”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel