Insomnia, cele mai bune două strategii care o combat. Dovezi medicale

Dana Lascu |
Data publicării:
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului

Un nou studiu publicat în Worldviews on Nursing Based on Evidence arată că pentru a trata insomnia eficiente sunt două terapii, dar doar dacă sunt aplicate individual. Iată care sunt acestea:

Tratamente singulare (mono-terapie) sau multiple sunt recomandate în ghidurile profesionale de gestionare a insomniei cronice. Până acum, analizele sistematice nu au adus suficiente dovezi privind eficacitatea comparativă a acestor terapii și tratamente, care este necesară pentru luarea deciziilor de tratament.

Patru terapii testate: trei mono și una compusă

De aceea, cercetătorii conduși de doctorul Souraya Sidani, profesor la Școala de Asistente Medicale a Universității Ryerson, au realizat un studiu în care au comparat eficacitatea pe termen scurt a trei mono - terapii și a uneia cu mai multe componente.

Datele au fost obținute de la 517 persoane cu insomnie cronică, înscrise într-un studiu preferențial parțial randomizat. Acestora le-au fost prescrise terapiile cu o singură componentă: educația și igiena somnului (SEH), terapia de control a stimulilor (SCT) și terapia prin restricționarea somnului (SRT) sau terapia cu mai multe componente (MCT).

Rezultatele, percepția severității insomniei și parametrii de somn au fost evaluate cu măsuri stabilite la pre și post-test. Analiza măsurătorilor repetate a varianțiilor a fost utilizată pentru a compara rezultatele în cadrul grupurilor de terapie de-a lungul timpului. Relevanța clinică a efectelor terapiilor în cauză a fost evaluată prin examinarea mărimii efectului și a ratei remisiunii.

Două mono - terapii, eficiente

Studiul, publicat în Worldviews on Nursing Based on Evidence, arată că terapia de control a stimulilor (care reasocitează patul cu somnolență în loc de excitare) și terapia prin restricționarea somnului sunt eficiente și este mai bine să fie folosite individual (singulare sau mono-terapie) decât să fie folosite simultan.

Studiul a constatat, de asemenea, că o strategie axată exclusiv pe educația și igiena somnului a fost minim eficace.
„Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a examina în continuare efectele terapiilor individuale și combinate", au notat autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel