Somnul este foarte important pentru organism, ajutând la refacerea acestuia, dar și la menținerea stării de sănătate, fizică și mintală.
Tulburările de somn, precum insomnia, pot duce la probleme cardiovasculare, la scăderea puterii de concentrare, precum și la risc de obezitate.
De altfel, insomnia este considerată o afecțiune modernă, multe persoane suferind din această cauză, deoarece ritmul alert de viață pare că nu permite să găsim echilibru între toate activitățile din timpul zilei și cele 7-8 ore de somn pe noapte pe care specialiștii le recomandă ca parte dintr-un stil de viață sănătos.
”Lipsa somnului a fost asociată cu mai multe patologii şi în principal cu bolile cardiovasculare. Chiar este un studiu recent publicat anul acesta în care se arată că o durată redusă a somnului este asociată cu un risc de infarct mai mare, mai ales în cazul femeilor, cu obezitate și cu diabet.
Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a insomniei este afectarea calităţii vieţii, pentru că oamenii care dorm puțin și le este dificil să adoarmă au o viață cu o calitate destul de scăzută”, a declarat dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie, la Antena 3 CNN.
Cum ne recuperăm orele de somn pierdute
Un studiu a arătat că pentru recuperarea unei ore de somn restante, în cursul unui săptămâni, sunt necesare patru nopți consecutive de somn bun.
În acest sens, medicul susține că ”somnul se recuperează de la sine, dar depinde de de necesarul de somn al fiecăruia și depinde de orarul de somn individual, pentru că sunt oameni care suferă de insomnie și atunci ei ar beneficia mai degrabă de un program strict cu o oră de trezire fixă, fără somn de recuperare, dar cei care nu au tulburări de somn pot recupera”, a mai spus somnologul.
De altfel, sunt cunoscute și beneficiile ațipelii de 20-30 de minute din jurul prânzului, dar nu trebuie abuzat de aceasta ci să ne concentrăm pe somnul de noapte.
Vezi și: Cafeaua, doza de energie, dar cu efecte nefaste. În cât timp este eliminată cofeina din organism
Insomnia, tipuri și cauze
Potrivit somnologului există două tipuri de insomnie: de inducție, când este dificil să adormi, somnul vine cu greu, dar o dată venit nu te mai trezești până dimineață, respectiv, insomnia de menținere, în care se adoarme ușor, dar sunt treziri frecvente peste noapte, cu dificultatea de a adormi la loc.
Cauzele care pot duce la insomnie includ:
- călătoriile și lucrul în ture, situații în care ritmul circadian, ceasul intern, este dat peste cap și cu greu ne găsim ritmul de somn
- o rutină a somnului precară, utilizarea dispozitivelor electronice până foarte aproape de ora de culcare, fapt ce interferează cu ciclul somnului
- mese copioase seara
- probleme de respirație, apnee în somn, care determină atât somn întrerupt, cât și oboseală la trezire. În acest caz este necesară o vizită la un specialist ORL, care să ajute în rezolvarea acestei situații
- consumul de cafea, țigări și alcool seara. Aceste sunt neurostimulente, iar consumul lor după amiază târziu sau seara pot să vă țină treji până târziu în noapte
- diferite afecțiuni specifice vârstei, care pot interfera cu somnul
- medicația, arată MayoClinic.
Mituri despre ora de culcare
”Datele științifice recente arată cum că cei care au oră de culcare foarte târzie, ar avea un risc cu 5% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare după 50 de ani.
Deci, ora 12 sau 1 nu ar fi neapărat benefică, dar depinde foarte mult de ceasul nostru interior care este reglat atât la nivel molecular, dar care este legat și de programul nostru social”, a mai spus medicul, precizând că dacă cineva are o oră preferată de culcare la miezul nopții și se forțează să adoarmă la ora 22.00, oră pe care mulți o recomandă ca ”ora ideală”, acest lucru va fi imposibil, ”dar este de preferat este să adormim undeva înainte de ora 11-12”.
În ceea ce privește numărul de ore de somn, este recomandat ca somnul să aibă între 7 și 9 ore, însă, afirmă medicul, ”există o proporție destul de mică de oameni care au şi o anumită genă, short sleeper gene, adică gena celor care dorm puțin, și aceste persoane pot dormi 6 ore și să se trezească odihniți, dar sunt situații destul de rare”.
De altfel, durata somnului variază în funcție de vârstă, bebelușii putând să doarmă și 16 ore pe zi, în timp de persoanele vârstnice dorm în jur de 6-7 ore pe zi.
Insomnia, prevenție și diagnostic
Având în vedere care sunt principalele cauze ce duc la insomnie, medicul subliniază importanța formării unei rutine a somnului, care să aducă cu sine un somn de calitate.
”Cred că cea mai importantă ar fi legată de un orar constant de somn, pentru că somnului îi place rutina. Și cu cât avem un orar de somn mai dezordonat, adică o dată ne culcăm la 10, odată la 2, atunci ne dăm peste cap somnul și putem să ajungem să avem insomnie.
În rest, să încercăm să nu exagerăm cu consumul de alcool, deși acesta are un efect sedativ, că ne face să adormim, dar somnul obținut după ce consumăm alcool este de o calitate foarte slabă și chiar dacă dormim 8 ore, ne vom trezi mai obosiți decât dacă nu am consuma”, a spus medicul, adăugând că este important ca masa de seară să fie una lejeră.
De altfel, luarea cinei trebuie să fie cu maximum trei ore înainte de ora de culcare.
În ceea ce privește activitatea fizică efectuată seara, medicul subliniază că ”atâta vreme cât păstrăm o oră distanță între ora la care am terminat efortul fizic și ora de culcare, este suficient.
Este nevoie de această oră ca să spălăm din circulație hormoni, cum ar fi adrenalina care se secretă când facem efort fizic”; a mai spus medicul.
În ceea ce priveşte diagnosticarea insomniei, medicul afirmă că sunt importante două aspecte.
”În primul rând, durata simptomelor. După cum a zis, toți putem avea nopți proaste.
În principiu, creierul recuperează lipsa de somn. Dar durata simptomelor trebuie să fie mai mare de trei luni. Atunci vorbim de insomnie.
Al doilea criteriu foarte important este afectarea calității vieții. Putem să dormim puțin, după cum am zis mai devreme, dar să fim totuși odihniți”, a concluzionat medicul.
Vezi și: 5 alimente proinflamatoare. Cum scăpăm de inflamații cu ajutorul dietei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.