Insolația, care sunt semnele și cum să te protejezi. Netratată, duce la MOARTE

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
insolatia - FOTO: Freepik
insolatia - FOTO: Freepik

Insolația este o urgență medicală atunci când temperatura corpului atinge 40°C.

Dacă nu este tratată la timp, insolația poate cauza daune cerebrale, poate afecta anumite organe şi în cazuri severe poate cauza moartea pacientului. 

Odată cu încălzirea vremii există riscul ca anumite persoane care se expun o durată mare de timp la căldură să facă insolație. Sistemul natural de răcire a corpului, şi anume transpiraţia, nu poate ţine pasul, iar temperatura corpului începe să crească, în timp de metabolismul general scade. 

Cauzele insolației

Expunerea îndelungată la soare, efortul fizic și umiditatea ridicată sunt cauzele care duc la producerea insolației. În zilele toride de vară este necesar să respectăm anumite reguli pentru a ne feri de razele soarelui și de insolație. Insolația de efort este cauzată de o creștere a temperaturii de bază a corpului, provocată de o activitate fizică intensă pe vreme caldă. Oricine face un efort susținut sau lucrează afară pe vreme caldă poate suferi de insolație, dar este foarte probabil să apară dacă nu sunteți obișnuit cu temperaturi ridicate.

Unele medicamente afectează capacitatea corpului de a rămâne hidratat și de a răspunde la căldură. Fiți atenți în special la vremea caldă dacă luați medicamente care vă îngustează vasele de sânge (vasoconstrictoare), care reglează tensiunea arterială prin blocarea adrenalinei (beta-blocante), diuretice sau pentru a reduce simptomele psihiatrice (antidepresive sau antipsihotice).

Vezi și: Sutienul inteligent. Cum știi dacă ai cancer de sân, prin Bluetooth

Care sunt simptomele

Medicii ne arată care sunt simptomele specifice insolației pentru a o recunoaște și a putea lua măsurile necesare pentru a o trata. Este vorba despre

- Cefalee

- Greaţă

- Ameţeli

- Vărsături

- Oboseală

- Slăbiciune

- Dureri şi crampe musculare

Vezi și: Grădina senzorială, terapie anti-stres și stimularea simțurilor Cui se adresează

Cum prevenim insolația

Insolația poate fi prevenită. Este de evitat expunerea la soare timp îndelungat. Dacă acest lucru nu este posibil atunci se recomandă pauzele dese și utilizarea de haine deschise la culoare. Este absolut necesar să se consume apă cât mai multă atunci când valorile din termometre sunt ridicate.

Cum scădem temperatura corpului

Dacă totuși am făcut insolație și prezentăm simptomele specifice, medicii ne recomandă să ne înlăturăm hainele care nu sunt necesare și să aplicăm pachete de gheaţă pe spate, gât, subraţ şi zona inghinală. Acest lucru poate coborî temperatura corpului şi preveni daunele produse de insolaţie.

Teste pentru diagnosticarea insolației

Medicii pot recomanda și teste  medicale pentru a exclude alte cauze potenţiale. Astfel de teste pot include:

- Analize de sânge, pentru a măsura nivelul de potasiu şi sodiu din sânge

- Teste de urină, pentru a verifica funcţionalitatea rinichilor; o urină de culoare închisă denotă probleme legate de temperatura corpului

- Teste pentu verificarea ţesutului muscular

- Radiografii (raze X) şi ecografii, pentru a verifica dacă au fost afectate organele interne

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel