Soarele orbitor nu e vinovat doar de apariția arsurilor solare. În ultimele zile, spre exemplu, mulți români să ajungă la camerele de gardă cu insolație și cu mai multe complicații date de aceasta. Insolația, în sine, nu e neapărat apanajul caniculei, ci este, de fapt, rezultatul unei expunerii prelungite sau necontrolate la soare a capului, a explicat dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Sanador, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.
Vara, pe caniculă, cardiacilor în mod special, dar și nouă, tuturor, ne este recomandat să evităm expunerea la soare și la căldură, în egală măsură. Hipertensivii mai ales, ar trebui „să-și limiteze activitățile zilnice la niște ore la care afară nu este foarte cald, dacă circulă cu mașina să folosească pe cât posibil mașină care are aer conduționat, să nu stea să aștepte în parcare cu aerul condiționat oprit jumătate de oră pentru că sigur sunt într-un mediu foarte cald, să poarte îmbrăcăminte adecvată, nu sintetică, nu foarte închisă la culoare, și să nu circule fără protecție asupra capului, adică fără pălărie", a arătat medicul cardiolog de la Sanador.
Nu se face doar pe caniculă
Problema e, a explicat dr Carmen Gherghinescu, că insolație nu faci doar dacă e foarte cald afară. Pentru că de fapt contează expunerea la soare a capului neprotejat. Iar complicațiile insolației nu sunt deloc de ignorat, ci chiar periculoase.
„Insolația, doctorii o definesc ca fiind expunerea capului la soare. Acuma, dacă mergi pe mare, să spunem, nu ți-e foarte cald, că e vânt. Dar faci insolație. Insolația are mai multe componente, nu e vorba numai de temperatură. E vorba și de radiație solară și așa mai departe. Și insolația înseamnă de fapt un efect nociv asupra sistemului nervos central, adică înseamnă vasodilatație, poate să dea și reacție meningeală, poate să mimeze uneori chiar o meningită o insolație. La asta se adaugă și arsurile solare asupra corpului. Este, să spun, un cumul de elemente!, a arătat medicul. Afectarea dată de insolație poate duce și la hipertensiune intracraniană sau hemoragii cerebrale și este o urgență medicală! Adică, trebuie să ajungeți la spital!
Care sunt efectele căldurii asupra celor care au tulburări de ritm cardiac, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.