Insecte, super-aliment. Cercetătorii sugerează să fim mai deschiși legat de includerea în diete a unor insecte și arahnide, normale pentru masa unui asiatic, dar atipice pentru un american sau european.
Un studiu făcut anul trecut de Universitatea din Wisconsin-Madison a arătat că mâncarea (gătită) din greieri poate îmbunătăți microbiomul unei persoane. În alt studiu, al specialiștilor Universității din Teramo, Italia, arată că insectele au un conținut ridicat de antioxidanți, substanțe naturale care ajută la menținerea sănătății celulare, informează medicalnewstoday.
Insecte, super-aliment: omizi africane, scorpioni negri
"Cel puțin 2 miliarde de oameni - un sfert din populația lumii - mănâncă în mod regulat insecte. (...) Restul dintre noi va avea nevoie de puțin mai multă încurajare. (...) Insectele comestibile sunt o excelentă sursă de proteine, acizi grasi polinesaturati, minerale, vitamine si fibre, dar până acum nimeni nu le comparase cu alimente tradiționale funcționale cum ar fi uleiul de măsline sau sucul de portocale în ceea ce privește activitatea antioxidantă", afirmă, potrivit sursei citate, profesorul Mauro Serafini, autorul studiului.
Echipa de cercetare a cumpărat și analizat 12 insecte comestibile diferite, precum și două tipuri de nevertebrate. Dintre acestea enumerăm: viermi de gândaci, larve de viermi de palmier, furnici negri, omizi africane, viermi de mătase, lăcuste, greieri, gigantice insecte de apă, miriapozi amazonieni uriași, un păianjen din Thailanda comestibil și scorpioni negri.
Insecte, super-aliment: comparația cu uleiul de măsline și portocalele
Ca să afle conținutul antioxidant, cercetătorii au separat insectele și arahnidele în conținut solubil în grăsimi și în conținut solubil în apă, după ce au îndepărtat părțile inadecvate - aripile sau acele. Au testat fiecare dintre părțile comestibile ca să analizeze câți antioxidanți conțin.
Rezultatele au fost: în unele cazuri, insectele bat portocalele ca și conținnut de antioxidanți.
"În special, extractele solubile în apă din lăcuste, viermii de mătase și greierii au de cinci ori puterea antioxidantă a sucului de portocale proaspăt. (...) Conținutul de grăsimi solubil al viermilor de mătase (...) și al omizi africane are de două ori puterea antioxidantă a uleiului de măsline. Când vine vorba de nivelul total de polifenoli (antioxidanți), cercetătorii remarcă faptul că lăcustele, furnicile negre și viermii de masă cuprind cea mai mare cantitate", se arată pe site-ul amintit.
Însă, cercetătorii precizează că nu au testat încă eficacitatea și siguranța antioxidanților derivați din insecte la om.
Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.