Inimile din România, exportate. Prof. Horațiu Moldovan: Există donatori de cord pe care nu îi putem valorifica. Sunt trimise în Europa

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
transplant cardiac - FOTO: Freepik@ Arif Hakim NH
transplant cardiac - FOTO: Freepik@ Arif Hakim NH

În România, lista de așteptare pentru transplant cardiac este surprinzător de scurtă, în ciuda numărului mare de pacienți care ar avea nevoie urgentă de această procedură salvatoare. 

În România, lista de așteptare pentru transplant cardiac este mai scurtă decât s-ar putea anticipa, în ciuda nevoii urgente a multor pacienți. Prof. Horațiu Moldovan,  președinte în exercițiu al Romtransplant și președintele Congresului Romtransplant, subliniază că pregătirea pacienților pentru această intervenție salvatoare implică tehnologie medicală avansată și o atenție deosebită în centrele de cardiologie specializate în tratamentul insuficienței cardiace severe.

"O particularitate este lista de așteptare pentru receptori în transplant cardiac, care este mai mică decât ne-am aștepta să fie. Pregătirea acestor pacienți pentru a beneficia de această operație presupune o anumită tehnologie medicală, o anumită preocupare în centrele de cardiologie destinate tratamentului insuficienței cardiace, în special în formele severe.

Avem o categorie lungă de pacienți care ar necesita transplant cardiac, dar pentru care nu reușim să îi evaluăm și să îi pregătim pentru a deveni receptori reali și pentru a putea valorifica toate organele care sunt disponibile", a explicat prof. Horațiu Moldovan, președinte în exercițiu al Romtransplant și președintele Congresului Romtransplant, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Inimile din România, exportate

În România există donatori de cord, dar din cauza incapacității de a valorifica aceste resurse, organele sunt adesea transmise centrelor din alte țări europene.

Pentru a remedia această problemă, dr. Moldovan și echipa sa și-au stabilit obiectivul ambițios de a crește numărul de donatori de cord viabili și de a identifica mai mulți pacienți cu insuficiență cardiacă severă care ar putea beneficia de un transplant.

"În mod paradoxal, în România există donatori de cord pe care nu îi putem valorifica și care sunt transmiși centrelor din Europa. Ne propunem să creștem numărul de donatori reali, numărul pacienților cu insuficiență cardiacă greu reductibilă care ar putea primi un cord de transplant", a explicat prof. Horațiu Moldovan, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Această inițiativă nu doar că ar salva numeroase vieți, dar ar îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților care suferă de insuficiență cardiacă severă, oferindu-le o șansă reală la o viață normală.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel