Rata cardiacă de repaus (RHR), un factor știut de risc cardiovascular, se schimbă cu vârsta. Despre legătura dintre modificările acestei rate și riscul de a avea boli de inimă se cunosc puține. De la această idee au plecat cercetătorii suedezi într-un studiu care s-a întins pe 21 de ani.
„Scopul acestui studiu a fost, prin urmare, de a evalua impactul RHR la momentul inițial și modificarea RHR în timp, cu privire la riscul de deces și evenimente cardiovasculare", explică autorii cercetării în revista Open Heart, platforma Societății Britanice Cardiovasculare.
Unde duce fiecare bătaie în plus
Surprinzător este că ritmul cardiac de repaus de 75 de bătăi pe minut se află în limitele considerate normale – între 50 și 100 de bătăi pe minut, se arată pe medicinenet.com.
Iar, potrivit studiului suedezilor, fiecare bătăie cardiacă suplimentară pe minut ar crește cu 3% riscul unei persoane de moarte timpurie, iar de a dezvolta o boală a inimii cu 2%. Cercetările au fost conduse de medicul Salim Bary Barywani, de la Academia Sahlgrenska din cadrul Universității din Gothenburg, Suedia.
800 de suedezi, monitorizați 21 de ani
La cercetare au participat circa 800 de bărbați, născuți în 1943, în Suedia. Autorii acesteia precizează pentru medicinenet.com că bărbații au completat, în 1993, chestionare despre stilul lor de viață și starea de sănătate. Li s-au făcut examene medicale complete, inclusiv măsurarea ritmului cardiac de odihnă. Acesta din urmă a fost măsurat ulterior în 2003 și 2014, pentru cei care mai trăiau.
În cei 21 de ani de studiu, circa 15% dintre participanții de la început au murit înainte să împlinească 71 de ani, iar 30% s-au îmbolnăvit de boli cardiovasculare.
Rezultate
În Open Heart, cercetătorii au subliniat că, în 1993, o rată a ritmului cardiac de repaus de 75 de bătăi sau mai mult a fost asociată cu un risc dublu de deces sau boli de inimă în anii următori față de o frecvență cardiacă de repaus de 55 de bătăi pe minut sau mai mică.
Cercetătorii suedezi subliniază că studiul este unul observațional și că ritmul cardiac de repaus este, probabil, un indicator al altor factori de risc cardiac.
Medicul Vincent Bufalino din cadrul Asociației Americane a Inimii, recomanda, potrivit medicinenet.com, celor care au o creștere a ritmului cardiac de repaus să-l îmbunătățească cu ajutorul aerobicului și să discute cu medicul despre cum să gestioneze factorii de risc pentru sănătatea inimii.
Studiul suedezilor, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.