Inima poate pompa sânge în fiecare celulă din corp și asta în mai puțin de un minut, se arată pe livescience.com.
Forța pe care o are miocardul e comparată, de site-ul amintit, cu cea a unei pompe puternice, una care în circa 100.000 de bătăi transportă 2.000 de galoane de oxigen prin aproximativ 60.000 de mile de vase de sânge ramificate care leagă împreună celulele organelor și părțile corpului.
Potrivit sursei citate, inima a devenit simbolul universal al iubirii: grecii credeau că inima e casa spiritului, chinezii au asociat-o cu centrul de fericire, iar egiptenii erau convinși că emoțiile și intelectul s-au născut din inimă. Nici până azi nu se știe cum s-a făcut legătura dintre imaginea organului uman și simbolul dragostei.
Adevărul din spatele unor expresii
„O inimă frântă" poate duce literalmente la probleme cardiace - creșterea riscului infarct miocardic, zic studiile. O altă expresie des întâlnită e „o inimă mare" când vine vorba de oamenii altruiști, însă, în realitate, unii oameni chiar au inimi mai mari decât altele. Medical vorbind, o inimă mare poate semnala bolile cardiace precum cardiomiopatia dilatativă care apare atunci când camerele inimii se întind și se măresc. Netratată, o inimă mare poate duce la insuficiență cardiacă.
„De la inimă la inimă" e o altă expresie care demostrează o comunicare emoțională între două ființe. Un studiu citat de livescience.com arată că ritmurile cardiace ale cailor le oglindesc pe cele ale oamenilor care îi ating. „Detectorul emoțiilor de cal ar putea înlocui într-o zi procedurile folosite pentru a măsura hormonii de stres ai unui pacient", se mai precizează pe site-ul amintit.
Banalul și simpaticul LOL
Simbolul „LOL" - un râs plin de inimă – e bun pentru organul uman deoarece relaxează căptușeala pereților vaselor de sânge numită endoteliu; deteriorarea endoteliului poate duce la îngustarea vaselor de sânge și la boli cardiovasculare.
Deși mult timp s-a crezut că bolile de inimă sunt caracteristice doar bărbaților. Însă cifrele din realitate arată opusul: afcețiunile cardiace ucid anual circa 500.000 de femei, în timp la bărbați cifrele pentru aceeași perioadă arată 50.000.
Alte studii au demonstrat că un pahar de vin roșu merge direct la inimă, iar cercetările recente sugerează că și soiul alb poate fi folosit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.