Inimă, scanare, calciu. "O scanare a calciului este foarte utilă dacă există incertitudine cu privire la riscul unei boli de inimă sau la nevoia de statine", spune medicul Ron Blankstein, specialist în imagini cardiovasculare și cardiolog preventiv la Brigham and Women's Hospital, afiliat Universității Harvard, potrivit site-ului Harvard Health Publishing.
Testul este unul noninvaziv și poate prezice placa din arterele inimii. Sursa citată dă un exemplu în care acest test este util:
"Imaginează-ți un bărbat de 57 de ani (hai să-l numim Bill), care este într-o stare de sănătate destul de bună - un nefumător care mănâncă corect și face exerciții fizice regulat. El ia două medicamente pentru a trata hipertensiunea arterială. Chiar dacă colesterolul LDL (rău) nu este atât de mare, medicul său de îngrijire primară sugerează că Bill ia în considerare luarea unei statine pentru a-și reduce riscul de atac de cord. Bill este puțin șovăitor să adauge un alt medicament la regimul său zilnic, așa că medicul său îi spune despre un test care poate ajuta la decizie: o scanare a calciului în artera coronară".
Testul este disponibil de ceva ani, iar scanările de calciu sunt recunoscute în ghidurile oficiale și sunt utilizate mult mai des decât în trecut, precizează cardiologul citat. În opinia acestuia, "o scanare a calciului este foarte utilă dacă există incertitudine cu privire la riscul unei boli de inimă sau la nevoia de statine".
Cercetări arată că rezultatele de la o scanare a calciului pot ajuta la rafinarea și uneori reclasificarea riscului unei boli cardiovasculare. În State, o scanare de acest gen costă aproximativ 150 de dolari și nu este acoperită de asigurare.
Inimă, scanare, calciu: în ce constă testul
Pentru scanarea nivelului de calciu se folosește un tomograf special computerizat tomograf, un CT cu fascicul de electroni sau o mașină CT multidetector. "Scanerul face mai multe poze cu inima pe parcursul a aproximativ 10 secunde. Expunerea la radiații este similară cu cea primită în timpul unei mamografii. Combinate, scanările produc o viziune care poate dezvălui pete de calciu în pereții arterelor inimii. Cantitatea de calcifiere este notată pe o scară de la zero la 300 și mai mare. Cu cât scorul este mai mic, cu atât mai puțin calciu și, în general, cu atât este mai mică probabilitatea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral", explică sursa citată.
Acest test ar fi bine să fie făcut de acei oameni care au o boală coronariană și prezintă un risc crescut de boli cardiace, dar și un istoric familial de boli de inimă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.